Možete li zamisliti da cijeli jedan godišnji odmor posvetite proučavanju tradicije izrade satova? Ali ne samo da upoznajete važne lokacije iz povijesti proizvodnje predmeta bez kojeg je danas život nezamisliv, nego da vas na svakom koraku čeka prekrasna priroda, zapanjujući brdski i planinski krajolici te brojna druga iznenađenja… Upravo tako izgleda kružna ruta u regiji Schwartzwald koja počinje i završava u gradu Villingen-Schwenningen, na jugu savezne države Baden-Württemberg. Satovi s kucavicom spadaju među najpoznatija obilježja Schwartzwalda, uz prepoznatljive kuće i, naravno, tortu koju svi obožavamo. Regija je poznata i još po nekim gastronomskim ljepotama, poput Schwartzwaldske šunke i rakije od trešanja

njemacka cesta satova

Photo: GNTB / Leungmo

Posjet ovom dijelu Njemačke posebno je zanimljiv u toplije doba godine, kada obronci brda obuku zeleni plašt i kada vam se stvori dojam da ste dio neke bajkovite priče. Dok napravite krug i vratite se u Villingen-Schwenningen, naići ćete na brojne prirodne ljepote – poput vodopada Triberg i jezera Titisee, ali i na bisere kulturnog turizma, primjerice Opatiju svetog Petra u selu St. Peter u kojoj su nekada boravili benediktinci.

Što vas još očekuje na Cesti satova? Mnoštvo malih atrakcija vezanih za proizvodnju predmeta za mjerenje vremena i brojni muzeji koji su mu posvećeni. Tradicija ovog zanata počinje u 17. stoljeću, kada su satovi bili jednostavni i kada im je glavno obilježje bilo praktičnost. Kako su satovi Schwartzwalda postajali popularniji, a samim time i potražnja postajala veća, tako su se i lokalni majstori više truditi učiniti svaki sat posebnim.

njemacka cesta satova

Photo: GNTB / Leungmo

Tako je godine 1854. definiran izgled najpoznatijeg sata – onog s kukavicom – koji je postao naširoko poznat i korišten. Do dana današnjeg su izgled i proizvodnja satova prošli kroz brojne izazove i mijene, a nema boljeg mjesta za upoznati kompletnu priču od Njemačkog muzeja satova u gradiću Furtwangen u kojem je jedan odjel posvećen samo satovima iz Schwartzwalda, a koji je ujedno i najveća zbirka satova u Njemačkoj. Još jedan muzej posvećen satovima nalazi se u Villingen-Schwenningenu.

njemacka cesta satova

Photo: GNTB / Leungmo

Brojni su se gradići i sela smjestili na Cesti satova, odakle ljubazni domaćini posjetiteljima pričaju svoje priče: Deißlingen, Eisenbach, Furtwangen, Gütenbach, Hornberg, Königsfeld, Lauterbach, Lenzkirch, Niedereschach, Rottweil, Schönwald, Schonach, Schramberg, Simonswald, St. Georgen, St. Märgen, St. Peter, Titisee-Neustadt, Triberg, Trossingen, Villingen-Schwenningen, Vöhrenbach i Waldkirch.

Posebna se atrakcija nalazi u gradiću Schonach – najveći sat s kukavicom na svijetu!

Budući da smo rekli da se putovanje u Schwartzwald nikako ne vrti samo oko satova, evo nekoliko preporuka ostalih atrakcija koje ne smijete propustiti kada ponovno budete imali mogućnost otići i uživati u čarima Njemačke.

Vodopadi Triberg

Nalaze se na rijeci Gutach u blizini grada Triberga te s visinom od 163 metra spadaju među najveće u Njemačkoj. Iznad Triberga, rijeka se spušta preko sedam glavnih stepenica u stjenovitu dolinu u obliku slova V. Na samom dnu se formirao bazen, taman toliko velik da se u njemu smjestio gradić koji je, zajedno sa svojim slapovima, popularno turističko mjesto. Svake godine privlači velik broj domaćih i stranih turista.

njemacka cesta satova

Photo: GNTB/ Günter Standl

Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof

Muzej na otvorenom koji se nalazi između gradova Hausach i Gutach, a čije se centralno mjesto nalazi u lijepoj tradicionalnoj kući na farmi koja je izgrađena daleke 1612. godine. U muzej su premješteni još neki objekti sličnog izgleda i značaja. Danas se muzej sastoji od šest kuća koji su u njega premještene sa svojih originalnih lokacija. Sve su kuće davno izgrađene pa su same po sebi vrijedni svjedoci prošlih vremena, no svaka od njih ima i svoj postav te se bavi jednom od tema koje se vežu za Schwartzwald. Prmjerice, u kući Hippenseppenhof, izgrađenoj 1599., smještena je izložba posvećena upravo satovima i tradicionalnim narodnim nošnjama.

njemacka cesta satova

Photo: GNTB/ Leungmo

Jezero Titisee

Površina ovog jezera iznosi 1.3 kvadratna kilometra, a najveća dubina je 20 metara. Nastalo je zahvaljujući ledenjaku Feldberg. Na sjevernoj obali grada nalazi se istoimeni gradić, koji je popularna destinacija za ljubitelje wellnessa i outdoors aktivnosti. Ljeti je jezero popularno jer nudi mogućnosti kupanja, surfanja, vožnje pedalinom, kao i šetnju dobro uređenim brdskim stazama u okolici. Ako led na površini tijekom zime dosegne debljinu od 16 centimetara, pojedini dijelovi jezera otvore se za klizanje! Flora i fauna u jezeru i oko njega također su bogate, pa možete uživati u ribolovu ili promatranju jedinstvenih planinskih biljaka.

njemacka cesta satova

Photo: GNTB/ Klaus Hansen

Više o Cesti satova saznajte na Internet stranici Njemačke turističke zajednice: https://www.germany.travel/en/nature-outdoor-activities/german-clock-route.html

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.