Ova, posve drukčija, kuharska knjiga zauvijek ispravlja zabludu da je pivo piće koje pristaje samo nogometu, roštilju i znojnim muškarcima!

mala pivska kuharica

Tri čitateljice koje na poklon od Naklade Ljevak i Femine.hr dobivaju „Malu pivsku kuharicu" (autora Željka Šatovića, s ilustracijama Danila Dučka), su:

KATARINA ARLAVI, OSIJEK

ZLATICA RAKIć, BIJELO BRDO

NATAšA JURIšIć, SPLIT

Kruh i vino, uz neizostavno ulje, osnova su našeg gastronomskog i religioznog naslijeđa, a pivo, koje je također pojilo, hranilo i krijepilo ljude od najstarijih civilizacija, ostaje nekako skromno i nepravedno podcijenjeno. „Mala pivska kuharica" ispravlja taj nepravedan odnos prema pivu.

Pripovijedajući o dugoj povijesti pivarstva, Željko Šatović demistificira mnoge predrasude o tome, navodno muškom piću. Pivo odavno više nije barbarsko piće, niti u kulinarstvu služi samo da se njime polijeva odojak. Naprotiv, pivo svojom raznolikošću okusa, mirisa i vrsta pristaje i toplo i hladno. Na plaži ljeti, kao i u nekom slasnom i teškom gulašu zimi. Pijuckamo ga u svakoj prilici i svim godišnjim dobima, pa zašto ne bismo s njime i kuhali, dinstali, pravili kruh ili sladoled? Ova, posve drukčija, kuharska knjiga zauvijek ispravlja zabludu da je pivo piće koje pristaje samo nogometu, roštilju i znojnim muškarcima.

Kako će urednik biblioteke Zlatko Gall napisati u predgovoru „Riječ je naime o malom štivu s velikim dometom. O knjizi koja plijeni pažnju podjednako svojim zanimljivim i zamamnim receptima kao i lucidnim Gulinim komentarima-esejima zbog kojih - baš kao i u ilustracijama Danila Dučaka - u njoj mogu uživati i okorjele vinopije, zadrti trezvenjaci i ona najšira, iću & piću sklona, publika".

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.