Sirovo je konačno i kod nas pronašlo svoje mjesto visoko na ljestvici zdravih načina prehrane, a sve to uvelike zahvaljujući i Leni i Darku Juriću, koji potpisuju knjigu recepata "Snaga sirovog" i koji su svoju ljubav prema sirovojelstvu pretvorili u kulinarsku čaroliju

snaga sirovog

Lena i Darko Jurić svoju su umješnost u osmišljavanju neodoljivih sirovih jela odlučili podijeliti s čitateljima u knjizi recepata "Snaga sirovog" te vas svojim savjetima pozivaju da i sami isprobate raznovrsne delicije pripremljene sa živom hranom čiji su pozitivni učinci na zdravlje i opće dobro stanje nadaleko poznati.

Lena i Darko Jurić, tvorci koncepta art of raw, u svojoj prvoj kuharici - "Snaga sirovog" - govore o:

- načelima sirove prehrane
- elementima drevnih medicinskih pristupa integriranim u filozofiju sirovog
- kuhinjskim pomagalima i metodama pripreme sirove hrane
- sedmodnevnom jelovniku za uravnoteženu prehranu
- živoj hrani i njezinim svojstvima, te donose sedamdesetak specijaliteta koji će početnicima poslužiti kao dobar temelj, a one napredne nadahnuti na daljnje istraživanje

Kuhanje sirovih namirnica na visokim temperaturama uništava korisne enzime i hranjive tvari. Prava sirova hrana daje više vitamina i hranjivih tvari za tijelo s manje kalorija i toksina, što rezultira povećanjem razine energije i smanjenja bolesti. Zajednička uvjerenja koje drže svi zagovornici sirove hrane:

- više vitaminima i hranjivih tvari ostaje netaknuto u sirovim namirnicama
- probavni enzimi (amilaze, proteaze, lipaze...) se najčešće uništavaju termičkom obradom iznad 40°C
- prerađena hrana s dodanim konzervansima, aditivima ili umjetnim bojilima bilo koje vrste smatra se toksičnom i nezdravom

Ovaj spoj kuharice i teorije o sirovojelstvu namijenjen je svima koji žele probati nove okuse i žude za daškom svježine na tanjuru, a iz knjige vam donosimo dva zanimljiva recepta kako biste ih to prije isprobali:

snaga sirovog, recepti sa sirovim namirnicama

Salata Yellowstone

Sastojci (za 4 osobe):

- 3/4 šalice bundevinih sjemenki
- 3/4 šalice suncokretovih sjemenki
- 1/2 šalice sjeckanog slatkog luka
- 1 šalica celera narezanog na kockice
- 2 šalice korabe narezane na kockice
- 1 daikon narezan na kockice
- 1 šalica krastavca narezanog na kockice
- 1 šalica grožđica preljev
- 1/2 šalice brazilskih oraha
- 2 madjool datulje (ili ih zamijeniti s nekoliko suhih smokava)
- 2 žlice kurkume
- 1/2 žlice agavinog sirupa
- 1 žlica jabučnog octa
- 1/4 šalice vode

Priprema: Sjemenke bundeve i suncokreta nekoliko sati namačite u vodi. U blenderu miksajte sve sastojke za preljev dok ne dobijete glatku gustu kremu poput majoneze. Narezano povrće prelijte preljevom, dodajte ocijeđene sjemenke bundeve i suncokreta pa pomiješajte.

Sirovi koktel Virgin Mimosa

Sastojci (za 4 osobe):

- sok 4 naranče
- 1 očišćen nar
- 2 dl mineralne vode

Priprema: naranče ocijedite ručno ili u sokovniku. Očišćeni nar također stavite u sokovnik. Dobivene sokove prije posluživanja možete rashladiti u hladnjaku. U visoke koktel čaše najprije raspodijelite sok od naranče pa pažljivo ulijte 1/2 dcl mineralne vode. (S obzirom na to da će mineralna voda stvoriti pjenu, ulijevajte je polako.) Na kraju u tankom mlazu u sredinu čaše ulijte sok od nara.

Promocija knjige "Snaga sirovog" je ovoga četvrtka, 22. studenoga, u 18 sati u Europskom domu, Jurišićeva 1. Ulaz je slobodan.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.