Poznati gurman, bonkulović, kuhar i rock-kritičar Zlatko Gall napisao je slasnu, raskošnu, a ipak jednostavnu mediteransku kuharicu. Neka vas inspirira u ove tople ljetne dane, kada nas Mediteran zove ne samo svojim plavetnilom, već i svojom gastronomskom tradicijom

dijeta za bonkulovice, zlatko gallZar gurmani, bonkulovići, idu na dijetu? I treba li im ona? Gall odgovara novom kuharicom koja je sastavljena od jednostavnih recepata temeljenih isključivo na zdravim i svježim sezonskim namirnicama, a bogatstvom okusa i mirisa zavest će svakog pravog bonkulovića, odnosno gurmana.

"Dijeta za Bonkuloviće", u izdanju Profila, dalmatinska je moderna kuharica na tradicionalnim temeljima s receptima koji se baziraju na utjecajima s čitavog Mediterana - Italije, Španjolske, Portugala i sjeverne Afrike. Obogaćena je autorskim varijacijama starih i tradicionalnih recepata, moderne inačice portugalskih i drugih mediteranskih poznatih jela, a osim obrade, pripreme namirnica i njihovim kombinacijama, svako poglavlje priča priče od predrasuda prema piletini do pripremi bakalara u Portugalu.

U Gallovoj ćete kuharici naći prekrasne - zdrave i ukusne - recepte za pripremu ribe, peradi, mesa, tjestenine, rižota, gljiva... Jedan veliki dio knjige posvećen je mediteranskim začinima i pripremi jela u kojima oni fantastično dolaze do izražaja.

Zlatko Gall rođen je 1.12. 1954. u Splitu. Nakon završetka studija povijesti umjetnosti i arheologije radio je kao novinar u Slobodnoj Dalmaciji. Nakon odlaska iz Slobodne Dalmacije 1995. bio je politički kolumnist Vjesnika i Vijenca, kolumnist u Heroini, a stalni je kolumnist i mjesečnika More. Od 1995. do 2001. - kada se vraća u Slobodnu Dalmaciju gdje je danas komentator - novinar je Tjednika, a potom Feral Tribuna. Bio je pokretač i glavni urednik glazbenog mjesečnika Feral Music, dobitnik je rock nagrade Crni mačak, član je Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskog novinarskog društva, AICA-e i Hrvatskog P.E.N.-a. Dobitnik je Zlatnog pera HND-a 1991. Napisao je brojne tekstove o gastronomiji, monografske tekstove i bilješke za diskografska izdanja, a autor je i niza kompilacija. Utemeljitelj je i umjetnički ravnatelj projekta Dalmatia World Music te autor/producent diskografskih izdanja objedinjenih etiketom „Prst u more" za koja je 2005. nagrađen i diskografskom nagradom Porin. Autor je „Enciklopedijskog CD vodiča", „Pojmovnika popularne glazbe", „Glazbenog leksikona", „Rock enciklopedije", biografija Olivera i Gibonnija, „Velike svjetske rock enciklopedije", „Kušaj i slušaj Dalmaciju 1 i 2" i „Kušaj i slušaj Trogir". Živi, radi i kuha u Splitu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.