Zavodljive priče o hrani pišu se i prenose već stoljećima. Najnovija, prenesena u knjizi "Začini", govori upravo o njima i njihovom značaju u kulinarstvu, ali i ljubavi

zacini_naklada_ljevakU ovom iznimnom i uzbudljivom djelu, Jack Turner istražuje razdoblje od antike do renesanse, kada se ono što danas držimo običnim dodatkom prehrani mjerilo zlatom i krvlju.

Začini su davali pitkost kiselim srednjovjekovnim vinima, prikrivali zaudaranje mrtvaca i služili kao afrodizijaci za prvu bračnu noć. Bili su neophodni u kuhanju, medicini, bogoslužju i umijeću ljubavi, vjerovalo se da imaju čarobne moći, a bili su tako dragocjeni da su se često držali pod ključem.

Nekima su začini predstavljali raj, drugima put u propast, ali bili su jaki simboli bogatstva i moći, a želja za njihovim posjedovanjem gonila je istraživače na put oko svijeta - i na divljaštvo.

Prateći začine po kontinentima, kroz književnost, povijest i mitologiju, Turnerovi "Začini" su zavodljiva priča o iznenađujuće velikom utjecaju začina na ljudske želje i postupke.

Jack Turner rodio se 1968. u australskom gradu Sydneyju. Diplomirao je klasične studije na Sveučilištu u Melbourneu, a doktorirao međunarodne odnose na Oxfordu, gdje je dobio Rhodesovu stipendiju i potporu MacArthurove zaklade. Živi u Ženevi sa suprugom Helenom i sinom. "Začini" su njegova prva knjiga.

Iz kritika:

''Izvrsna i živopisna povijest potrage za začinima''

  • The New York Times

"Turner ima dar govoriti o minulim stoljećima na način koji odgovara našem vremenu. (...) Začini su povijest koja nas se tiče."

  • The Christian Science Monitor

"Živahno... Svaka stranica odaje Turnerova savjesna istraživanja."

  • The New Yorker

"Turner je dojmljivo isprepleo strahovito puno podataka u suvislu, napetu priču."

  • San Francisco Chronicle

"Pravi užitak od knjige, napisan znalački, stilski i duhovito."

  • New Scientist
Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.