Jaja su na vrlo lošem glasu - napada ih se da su prepuna kolesterola, da izazivaju alergije, da se brzo kvare... Prva asocijacija na riječ salmonela, mnogima su upravo jaja. Međutim, situacija nije baš tako crno-bijela
Osnovne informacije
Temeljni proizvod za cjelokupnu populaciju, jaje je jedna od namirnica životinjskog porijekla najkorištenija na cijelome svijetu. Sastav jajeta, savršeno stabilan i neovisan o uvjetima uzgoja i hranjenja što se tiče njegovih glavnih sastojaka, može biti obogaćen trenutačno vrlo traženim nutritivima u ljudskoj prehrani kao što su esencijalne masne kiseline, antioksidansi, vitamini i omega 3.
Vrlo dugo, jaja su se smatrala stopostotnim neprijateljem osoba koje pate od visoke razine kolesterola. I, nikako ih se nije smjelo jesti, jer je postojao rizik da se postotak LDL kolesterola (onog „lošeg") naglo povisi. A zapravo, nedavne su studije pokazale da hrana sudjeluje samo ¼ u sveukupnom postotku LDL kolesterola, dok ostali dio proizvodi sâm organizam. Dakle, ponekad pojesti jedno jaje ne predstavlja nikakvu posebnu opasnost.
Nutritivna svojstva jaja
Jaja su niskokalorična i sadrže cca. 70 kcal po komadu. Bjelanjak uopće ne sadrži kolesterol i smatra se idealnim izvorom bjelančevina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u idealnim omjerima.
Od ukupnih masti u jajetu, više od polovice su nezasićene masne kiseline. Jaja su izvor željeza, kolina, luteina, riboflavina (vitamina B2), folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D te vitamina E. Jaje je jedan od najboljih prehrambenih izvora kolina. Iako ljudski organizam ima sposobnost stvaranja kolina, nerijetko mu je potebna pomoć hrane za zadovoljavanje potreba. Kolin je važna komponenta velikog broja struktura u staničnim membranama, čija fleksibilnosti i integritet ovisi o adekvatnoj opskrbi organizma kolinom.
Sve blagodati jaja za zdravlje
Osim toga, jaje je izvrsno za vid, jer je bogato karotenoidima, sastojcima koji se nakupljaju u retini (mrežnici oka) i pospješuju selektivnu filtraciju UV-a i svjetlosti. Karotenoidi su poznati i po svom antioksidativnom djelovanju i posebno djelotvorni u borbi protiv oštećenja stanica što može dovesti do sljepila.
Danas liječnici preporučuju konzumiranje barem jednog jajeta tjedno. Izvor neophodnih proteina za gradnju mišića (2 jaja daju istu količinu proteina kao i jedan mesni odrezak od 100 g), jaje je nisko kalorično (90 kcal za jaje od 60 g). A je li potrebno uopće reći koliko je važno u držanju dijeta. Jaje je jedan od šampiona dijeta! A sa pojavljivanjem tzv. omega 3 jaja, ono je zavladalo i na području masnih kiselina koje se posebno preporučuju u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti.
Jaje je glavni saveznik trudnicama. Daje im proteine bogate aminokiselinama važnim za dobar razvoj tkiva fetusa, a željezo i vitamini A i D pospješuju čvrstoću skeleta i dobar rast.
Na što treba paziti?
Negativna strana jajeta je izazivanje alergije kod 0,25% odraslih osoba i 0,5% djece ispod 5 godina. To je upravo razlog zašto se ne preporuča uvođenje jaja u prehranu sasvim male djece. U većini slučajeva, ta alergija nestaje sama od sebe u mladenačkoj dobi.
Jaja valja čuvati u hladnjaku, konzumirati strogo do datuma otisnutog na pakiranju i pojesti svježe pripremljena.
romana1
@04.04.2012. 09:01 2vooolim jaja na sve načine i svakodnevno ih koristim u svojoj ishrani :)
Jasnica Turk
@04.04.2012. 09:02 5Jaja, mladi luk i malo špeka! Neprocjenjivo! :)
kejt
@04.04.2012. 09:12 1Volim jaja na sve načine,jedino kuhana u tvrdo, pogotovo sad za Uskrs treba mi 100 kom, jer ja jedem samo "bijelo", a "žuto"ne volim.
Minimojka
@04.04.2012. 09:45 2Obožavam jaja, posebno sve vrste kajgana i meko kuhana, njam njam, jedva čekam Uskrs!
mini69
@04.04.2012. 09:51 1nisam neka velika obožavateljica jaja!
mackica
@04.04.2012. 12:03 1Ne znam.. jedan dan hrana je dobra, drugi dan nije. Jaja. hmmmm. Dvojim. Moooožda domaća, ako znam čija su i čime su kokice hranjene. Inače, ne.
monkas
@04.04.2012. 12:04 2nedavno sam počela svako jutro ih jesti-ono na sto načina i primjetila sam da mi kosa puno brže raste-te da je nekako ljepša :-))) tak da svakom to preporučujem-posebno zato što to sad mogu iz prve ruke reći :-)
Velvet Dreams
@04.04.2012. 12:23 2Obožavam jaja, i u zadnje vrijeme ih nažalost ne konzumiram.. Budem sad za Uskrs. :)
glamurlover
@04.04.2012. 13:09 1Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje. Sigurno ima nečega u ovoj staroj krilatici. I ja volim jaja na bezbroj načina.
lile
@04.04.2012. 13:15 3Ne razumijem ovu modu, ama baš u svemu, pa tako i u prehrani. Čas je nešto in, a sutra već out. 15 godina vam trube o štetnosti jaja, a onda odjednom znanstvenici otkriju da to nije točno, već nešto potpuno suprotno. Majke ti, pari da rade na cijepanju atoma! Volim jesti jaja na sve načine i mislim da sve što se jede umjereno ne može nikome škoditi bez obzira na nutritivne trendove.
Vecchia
@04.04.2012. 13:35 1Jaja + šparoge.
Joj što volim proljeće!
valen-cia
@04.04.2012. 13:37 1Slažem se s lile, briga me šta nagađaju svako malo nešto drugo. Ja ih volim i jedem ih umjereno a sad za Uskrs ću si baš dati oduška!!!
tajchi30
@04.04.2012. 16:17 1mmkm, kuhano jaje odlično...
beba
@04.04.2012. 16:48 1Obožavam kuhana jaja... pogotovo sada u proljeće u kombinaciji sa salatama i drugim povrćem... Ali, od svega mi je najdraži USKRS!!!!! Na stolu: jaja, delikatesna šunka, hren, mladi luk i rotkviceeee.... mmmmmmmmm!!!!!!
lulija
@04.04.2012. 22:55 1Jela sam jaja i dok su kao bila "štetna"..i jest ću ih i dalje...još ćemo uskoro i bojat jaja ;))) Juuuupppiii
Iska
@05.04.2012. 15:11 1potpisujem smart dizajn!
Nena
@06.04.2012. 09:31 1Nisam ljubitelj jaja,imam periode kad me uhvati pa ih jedem ali to je rijetko.Zavidim onima koji ih vole jer su zdrava( unatoč krivim dokazima) a i zamjene obrok.Na žalost ja nikako da ih zavolim,osjećam mučninu kad ih pojedem.Ali svi koji volite,samo naprijed,ne više od 5 komada.
holiday
@18.04.2012. 02:31 0jaja volim na sve moguće načine i lako se prave. ali ne bi trebalo više od 3 komada dnevno koliko sam ja čula