Dinja pomaže pri eliminaciji toksina iz organizma, a njena kora djeluje umirujuće ako se stavi na lagane opekline i upale. Dinja se može koristiti i za njegu lica i kože, a posebno pomaže osobama koje imaju suhu kožu
Dinja, porijeklom iz Afrike, jednogodišnja je biljka iz porodice tikvenjača u koje spadaju još i krastavac, lubenica, tikvice, bundeva... Uzgaja se kao povrtna biljka zbog svog jestivog ploda. Daje žute, mesnate, sočne, slatke i mirisave plodove, koji se, kao i ostale tikvenjače smatraju povrćem, a ne voćem. Postoje različiti tipovi dinja, ovisno iz koje zemlje dolaze - Afrike, Srednje Azije, Australije, Francuske, Kine, Italije, Španjolske ili neke druge mediteranske zemlje... Dinja se sadi između siječnja i travnja, a bere između mjeseca svibnja i rujna, ovisno o zemlji porijekla.
Sastav dinje
Sadrži kalcij (20mg/100g), kalorije (65%/100g), celulozu, vodu (95%), željezo, masnoće, fosfor, proteine, kalij, natrij, aminokiseline, mineralne soli, sumpor, šećer, vitamine A, B1, B3, B6, B9, vitamin C i vitamin E. Dinja, osim što je vrlo osvježavajuće voće, djeluje i laksativno, dijuretično i detoksikacijski.
Kako odabrati dinju?
Idealna dinja je zeleno-žute boje, a na dodir mora biti tvrda i mora fino mirisati. Po peteljci vidimo je li dinja zrela, jer tada je od nje prirodno odlijepljena.
Kako čuvati dinju da ostane svježa?
Treba je kupiti dok je lagano zeleno-žuta, takvu je možemo dulje čuvati jer ona zrije polako. Naprotiv, treba paziti na kojoj temperaturi je čuvamo, jer dinja ne podnosi temperature niže od 12 °C. Ne kupujte prezrele dinje jer će brzo početi gnjiliti.
Aduti za zdravlje
Dinja se preporuča osobama koje pate od konstipacije (zatvora crijeva), hemoroida, reumatizma, artritisa i plućnih problema. Dinja pomaže pri eliminaciji toksina (otrova) iz organizma. Kora dinje djeluje umirujuće ako se stavi na lagane opekline i upale. Dinja se može koristiti i za njegu lica i kože, a posebno pomaže osobama koje imaju suhu kožu. A recept je vrlo jednostavan: sok dinje (dobiven stiskanjem dinje) + svježe mlijeko + destilirana voda.
Minimojka
@19.08.2010. 11:25 0obožaaavam je, jedem je non-stop, nisam ni znala da je tako dobra za liniju :)
Famke
@19.08.2010. 12:40 0Joj, ja je ne volim:-( Ima i neki specifični miris. Ja volim lubenice!!!
beba
@19.08.2010. 14:58 1I ja više volim lubenicu, ali, jedem je zbog njene blagodati za zdravlje... Osim toga, izrazito je sezonsko voće i to treba iskoristiti... Barem ja tako radim i sa voćem i sa povrćem, i mislim da je to korisno?!
Pticica
@20.08.2010. 18:09 0Nisam ni ja ljubiteljica, ali pojedem tu i tamo zbog zdravlja... Lubenica mi je draza, dinja ima specifican aromatican miris koji se siri cijelim stanom
anny
@05.01.2011. 18:10 0obožavam dinju, a od sad još i više..jer je super za zdravlje!!
Đuki
@28.07.2015. 20:24 0Ne obožavam je nešto pretjerano. Tu i tamo pojedem.