Dinja pomaže pri eliminaciji toksina iz organizma, a njena kora djeluje umirujuće ako se stavi na lagane opekline i upale. Dinja se može koristiti i za njegu lica i kože, a posebno pomaže osobama koje imaju suhu kožu

dinjaDinja, porijeklom iz Afrike, jednogodišnja je biljka iz porodice tikvenjača u koje spadaju još i krastavac, lubenica, tikvice, bundeva... Uzgaja se kao povrtna biljka zbog svog jestivog ploda. Daje žute, mesnate, sočne, slatke i mirisave plodove, koji se, kao i ostale tikvenjače smatraju povrćem, a ne voćem. Postoje različiti tipovi dinja, ovisno iz koje zemlje dolaze - Afrike, Srednje Azije, Australije, Francuske, Kine, Italije, Španjolske ili neke druge mediteranske zemlje... Dinja se sadi između siječnja i travnja, a bere između mjeseca svibnja i rujna, ovisno o zemlji porijekla.

Sastav dinje

Sadrži kalcij (20mg/100g), kalorije (65%/100g), celulozu, vodu (95%), željezo, masnoće, fosfor, proteine, kalij, natrij, aminokiseline, mineralne soli, sumpor, šećer, vitamine A, B1, B3, B6, B9, vitamin C i vitamin E. Dinja, osim što je vrlo osvježavajuće voće, djeluje i laksativno, dijuretično i detoksikacijski.

Kako odabrati dinju?

Idealna dinja je zeleno-žute boje, a na dodir mora biti tvrda i mora fino mirisati. Po peteljci vidimo je li dinja zrela, jer tada je od nje prirodno odlijepljena.

Kako čuvati dinju da ostane svježa?

Treba je kupiti dok je lagano zeleno-žuta, takvu je možemo dulje čuvati jer ona zrije polako. Naprotiv, treba paziti na kojoj temperaturi je čuvamo, jer dinja ne podnosi temperature niže od 12 °C. Ne kupujte prezrele dinje jer će brzo početi gnjiliti.

Aduti za zdravlje

dinja

Dinja se preporuča osobama koje pate od konstipacije (zatvora crijeva), hemoroida, reumatizma, artritisa i plućnih problema. Dinja pomaže pri eliminaciji toksina (otrova) iz organizma. Kora dinje djeluje umirujuće ako se stavi na lagane opekline i upale. Dinja se može koristiti i za njegu lica i kože, a posebno pomaže osobama koje imaju suhu kožu. A recept je vrlo jednostavan: sok dinje (dobiven stiskanjem dinje) + svježe mlijeko + destilirana voda.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.