Specijalist endokrinolog odredit će vam protiv dijabetesa dijetu, tablete i/ili inzulin. To se mora poštivati, jer iako vas ništa ne boli, svakim danom ste sve bolesniji. No uza sve to, borbu protiv bolesti, olakšat će vam i neke izuzetno djelotvorne ljekovite biljke i njihovi pripravci - piše dr. Ksenija Krajina Pokupec

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Ključna riječ kod šećerne bolesti je inzulin - hormon kojeg beta stanice Langerhansovih otočića gušterače luče direktno u krv. Nakon što pojedemo obrok hrane, hrana se razgradi i u krvi poraste razina šećera. Na taj podražaj gušterača luči inzulin koji sav šećer potjera i otpremi u sve naše tjelesne stanice. Šećer je za stanicu hrana i energija i bez njega stanice ne mogu živjeti i obavljati svoje životne funkcije.

Tipovi dijabetesa i karakteristike bolesti

Dijabetes tip l - tzv. juvenilni dijabetes nastaje u mladosti, jer beta stanice nestaju te gušterača ne luči inzulin - apsolutni nedostatak inzulina.
Dijabetes tip II - tzv. starački dijabetes nastaje kad gušterača zbog slabljenja funkcije svojih stanica tj. njihovim starenjem, luči sve manje inzulina, a i stanice tkiva postaju slabije osjetljive na inzulin.

U svakom slučaju, šećerna bolest je bolest metabolizma kod koje se javlja poremećaj u metabolizmu svih triju skupina hranjivih tvari: i masti i ugljikohidrata i bjelančevina. Iako osoba prima dovoljno šećera tj. ugljikohidrata hranom, organizam je izgubio sposobnost razgradnje šećera, pa konačni proizvodi te razgradnje ne mogu biti iskorišteni za dobivanje energije i rad stanice.

Simptomi šećerne bolesti

Taj nedostatak tijelo nastoji nadoknaditi iz preostalih izvora energije tj. masti i bjelančevina, no njihovim trošenjem tijelo mršavi i slabi. Tako dobivamo tri osnovna simptoma koji ukazuju na šećernu bolest, a to su :

zena, dijabetes- pojačana žeđ i glad
- pojačano mokrenje
- mršavljenje i opća slabost

Normalne vrijednosti šećera u krvi (glukoza u krvi ili skraćeno GUK) su od 4,4 do 6,4 mmola/L. Kad se ta vrijednost u krvi poveća za dva do tri puta i bubrezi počinju propuštati šećer pa će nalaz šećera u urinu također biti pozitivan. (Nekad davno liječnici su probali urin i ako je bio sladak, dijagnosticirali bi bolest kod svog pacijenta).

Tko obolijeva?

Šećerna bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Starački šećer najčešće se javlja nakon pedesete godine života te kod žena u klimakteriju zbog sklonosti debljanju, te kod pretjerano debelih ljudi. Nije dokazano da je svaka debela osoba već unaprijed predodređena da postane „šećeraš", ali ako netko u obitelji već ima šećernu bolest, postoji mogućnost da i on oboli od iste bolesti. U više od 50% slučajeva šećeraši imaju i pozitivnu obiteljsku anamnezu. Osobe krvne grupe A i trudnice također pokazuju veću sklonost dijabetesu.

Splet zdravstvenih problema uzrokovanih dijabetesom

U većini slučajeva šećerna bolest se razvija polako i podmuklo, kažemo da ne boli ali uzrokuje veliku štetu u organizmu. Povećane vrijednosti šećera u krvi oštećuju stjenku malih krvnih žila, dovode do aterosklerotičnih promjena pa se pacijenti često javljaju liječniku zbog problema sa srcem, očima ili bubrezima, učestale su gljivične infekcije, oštećenje živaca tzv. dijabetička polineuropatija, zatim otvorene rane na nozi - a to su već sve teške komplikacije dijabetesa.

Dodatna komplikacija su i povišeni krvni tlak i masnoće u krvi jer se sve te dijagnoze ne zbrajaju već međusobno množe i daju visoki rizik od oboljevanja mnogih organa u tijelu.

Jedna od komplikacija može biti i hipoglikemija - šećer u krvi pada ispod normalne minimalne vrijednosti, javlja se glavobolja, znojenje, lupanje srca, osjećaj gladi i žeđi zbog toga:

- što je u tijelo unešeno previše inzulina
- ili je osoba preskočila neke obroke, a uzela svoju propisanu terapiju 
- ili je uz propisanu količinu inzulina uzela previše hrane tj.ugkljikohiodrata

Fitoterapija protiv šećerne bolesti

S liječenjem treba početi odmah jer je šećerna bolest teška bolest. Liječnik specijalist endokrinolog odredit će dijetu, tablete i/ili inzulin. To se mora poštivati, jer iako vas ništa ne boli, svakim danom ste sve bolesniji. Uz obaveznu dijetu preporučit ću vam i neke izuzetno djelotvorne ljekovite biljke i njihove pripravke:

ljekovite biljke protiv dijabetesavrijesak - čisti krv i pojačava mokrenje (diuretik)
piskavica - glukokinin pomaže kod metabolizma ugljikohidrata
kopriva - potiče cirkulaciju i mokrenje
kukuruz svila - potiče mokrenje (diuretik)
maslačak - potiče rad bubrega, jetre, čisti krvi i djeluje diuretički
stolisnik - isto kao maslačak
borovnica - sadrži mirtilin koji snižava šećer u krvi
vodopija - sadrži inulin koji kao i mirtilin djeluje slično inzulinu
galego - snižava šećer u krvi, diuretik
matičnjak - smiruje organizam i smanjuje negativan učinak stresa
komušine graha - snižavaju šećer, diuretik

Kombinacijom ovih ljekovitih biljaka dobivamo čaj i biljne kapi. Dnevno treba popiti litru čaja, malo po malo, uvijek prije jela i uz čaj 1-2 žličice biljne tinkture. Rane na nozi - Ulcus cruris, tretiram uljem gospine trave, nevena, timijana i sl. te biljnom kremom koja se maže oko otvorene rane. Obuća treba biti udobna i komotna, nosite pamučne čarape, a višak energije potrošite vježbanjem i hodanjem.

I zapamtite: tjelesna aktivnost i zdrava prehrana su „zlatna pilula" protiv dijabetesa!

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Botana, specijalizirana trgovina čajeva i biljnih proizvoda
Fitoterapija - savjetovalište - dijetalna prehrana
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.