Najnovije istraživanje koje je proveo tim međunarodno poznatih istraživača, uključujući i znanstvenike iz kompanije Mars Incorporated, ukazuje na činjenicu da kakao flavanoli mogu biti važan dio zdrave prehrane osoba s kardiovaskularnim bolestima jer udvostručuju broj tzv. cirkulirajućih angiogeničnih stanica u krvi

kakaovi flavanoliObnavljanje krvnih žila

Ova važna studija o kakaovim flavanolima, objavljena u prestižnom američkom časopisu Journal of the American College of Cardiology, ustanovila je da dnevni unos kakao flavanola udvostručuje broj tzv. cirkulirajućih angiogeničnih stanica u krvi. Ove stanice obnavljaju krvne žile i održavaju funkciju te na taj način doprinose zdravlju krvnih žila. Slaba funkcija krvnih žila je jedna od najranijih faza razvoja kardiovaskularne bolesti, uključujući koronarnu arterijsku bolest. 

Objavljena studija prva je koja pokazuje prednosti prehrambene intervencije kakaom u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. U tom pokusnom prehrambenom istraživanju koje je rađeno na principu slučajnog odabira te je bilo anonimno i kontrolirano, dio sudionika je dva puta dnevno kroz 30 dana pio kakao s visokim udjelom flavanola, koji je sadržavao kakao napravljen putem Mars Cocoapro procesa (koji garantira stalnu razinu flavanola), dok je drugi dio pio kakao s niskim udjelom flavonola, odgovarajuće hranjivosti.

Smanjenje krvnog tlaka

Studija je pokazala da konzumacija kakaa s visokim udjelom flavanola značajno smanjuje sistolički krvni tlak koji je jedan od glavnih uzroka infarkta i srčanih bolesti. Ujedno se poboljšala i funkcija krvnih žila za 47% u odnosu na konzumaciju niske stope flavonola kod odraslih ljudi koji uzimaju pravilnu dozu lijekova, a boluju od teških kardiovaskularnih oboljenja. Ovo istraživanje podržava prethodno objavljene rezultate istraživanja Marsovih znanstvenika i njihovih znanstvenih suradnika koji su otkrili pozitivnu korelaciju između konzumacije kakao flavanola i naknadnog poboljšanja dilatacije uzrokovane protokom krvi, što omogućuje procjenu zdravlja krvnih žila, odnosno mogućnosti opuštanja krvnih žila.

„Ono što je možda najvažnije, po prvi puta smo otkrili da kakao flavanoli vjerojatno mogu mobilizirati važne stanice koje mogu obnoviti oštećenja na krvnim žilama. Koristi su nevjerojatno značajne,a nikakvi suprotni efekti nisu opaženi", nadodao je autor studije dr. Christian Heiss sa Sveučilišta Heinrich-Heine.

scena iz filma cokolada, johnny depp i juliette binoche

Uloga tvrtke Mars u istraživanju kakaa

Istraživanja kakaa i kakao flavanola su značajna, a Mars, Inc. (koja proizvodi npr. čokolade Mars, Twix, M&M's itd), trenutno je vodeća kompanija na tom području s više od 80 patenata te više od 100 objavljenih i potpomognutih znanstvenih publikacija koje su rezultat suradnje sa institutima diljem svijeta, uključujući sveučilište u Düsseldorfu i Sveučilište Kalifornija u Davisu. 

Iako istraživanje jasno ukazuje na poveznica između kakao flavanola i ljudskog zdravlja, spojevi te biljke su lako uništivi prilikom standardne obrade kakaa. Tijekom svih godina znanstvenog istraživanja i iskustva u proizvodnji, znanstvenici Mars, Inc. razvili su proces u kojem se smanjuje podložnost kakaa visokim temperaturama čime se pomaže očuvanju kakao flavanola unutar zrna. Patent u vlasništvu Mars, Inc., proces Cocoapro, osigurava nam dostavu sastojaka kakaa sa stalnim visokim udjelom kakao flavanola.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.