Dvanaesto izdanje internacionalnog Green Fashion Weeka nedavno je održano u Pugliji, a domaći brend Krie Design prikazao je još jednu impresivnu održivu kolekciju kojom dominiraju upečatljivi komadi ženstvenih krojeva i istaknutih boja. Kristina Burja, predvodnica brenda i pionir održive mode kod nas, ponovno je tako ostavila svoj pečat na modnoj sceni i odaslala snažnu modnu poruku

krie design kristina burja

Dizajnerica Kristina Burja, pionir održive mode na našim prostorima, dio je ove angažirane globalne modne priče još od lansiranja projekta 2016. godine, a u novoj kolekciji je, osim certificiranih tkanina bogatih tekstura, ponovo koristila i tkaninu dobivenu od vlakna ECONYL®'. Odlika tog vlakna je da, osim što nastaje recikliranjem ribarskih mreža i drugog odbačenog najlona, ima i mogućnost beskonačnog ponovnog recikliranja.

krie design kristina burja

Kristina je kroz novu kampanju pokazala kako se lako kombiniraju ključni komadi iz kolekcije te da održivost u modnoj industriji ne znači samo koristiti određene vrste tkanina već i stvarati vrijednost kroz bezvremenske komade koje ćemo nositi godinama.

krie design kristina burja

Atraktivna modna kulisa ovaj je put bila talijanska regija Puglia, poznata po bogatoj kulturnoj baštini i stoljetnom zanatstvu, ujedno i središtu održive poljoprivrede koja je odličan primjer odgovornog korištenja zemljišta i proizvodnje hrane.

krie design kristina burja

Ono što je ovogodišnji Green Fashion Week učinilo još značajnijim jest njegovo povezivanje s Human Security For All (HS4A) - projektom koji su pokrenuli Zaklada Ujedinjenih Naroda za ljudsku sigurnost (UNTFHS) i Svjetska Akademija Znanosti i Umjetnosti (WAAS). Ovo povezivanje svjetskih projekata i neprofitnih organizacija rezultat je uspješne suradnje započete prošle godine između Krie Designa i Dine Dragije, menadžerice partnerstva HS4A-a.

krie design kristina burja

Kristina Burja i Dina Dragija

"Moda je oduvijek bila odličan kanal za slanje važnih poruka u svijet, zato mi je drago da se dogodio ovaj izuzetan spoj s višim ciljem. Prepoznala sam slične strasti i ciljeve koje dijelim s Dinom još prošle godine, kada smo napravile prvu zajedničku kolekciju Krie X DD, a korak dalje predstavlja povezivanje partnera i projekata na kojima radimo. Naime, Dina je članica u Nevladinoj Organizaciji Svjetske Akademije Znanosti i Umjetnosti utemeljene 1960. godine od strane velikih znanstvenika poput Roberta Oppenheimera i Alberta Einsteina, sa svrhom promicanja moralne odgovornosti u korištenju znanosti za dobrobit čovječanstva. S druge strane sama sudjelujem u projektu Green Fashion Week, koji je osmišljen od strane GD Major Entertainment iz Milana i FSA (Fashion Service Association) u suradnji s Okvirnom konvencijom Ujedinjenih naroda o promjeni klime", poručuje Kristina.

Kristina Burja i Dina Dragija

Danas kada je modna održivost trend i kada imamo na svakom koraku green washing, pionirka poput Kristine, koja već desetljeće propagira ovu tematiku, komentirala je današnju situaciju: "Brine me što mnogi danas, u modnoj industriji, održivost komuniciraju kao odliku svog poslovanja dok istovremeno u tematiku ulaze vrlo površno. Govoriti da je brend održiv samo jer koristi organski pamuk je jako pogrešno. Naime, koliko god je pamuk odličan, njegov uzgoj je za okoliš vrlo štetan. Ima niz takvih grešaka iz kojih se vidi koliko se tu zapravo i ne radi o održivosti", zaključuje Burja čija je predanost održivosti utkana u svaku njezinu kreaciju.

Kristina Burja i Dina Dragija

Uz svaki dizajn, dizajnerica uvijek ispriča i priču koja nadilazi samo opisivanje kreacija. Ona kroz svoj rad ističe pozadinu cijelog projekta, podrijetlo i svjetonazor brenda: "Vjerujem da moda ne treba samo izgledati dobro, već i činiti dobro, a naša održiva priča koja je sve glasnija dokaz je da se upornošću i dosljednošću može učiniti globalno velika promjena, čak i ako dolazite iz male zemlje, velikog srca, poput naše."

Kristina Burja i Dina Dragija

Dok tek upijamo novu kolekciju Krie Designa, Kristina Burja i Dina Dragija već pripremaju novu kolekciju i globalne projekte čiji je cilj zagovaranje očuvanja našeg planeta.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.