Ime joj je Maja Gotić i prekrasna je zagrebačka manekenka koja samouvjereno kroči putevima svjetske fashion slave. Dobro zapamtite ovog plavog anđela, nježna izgleda, porculanskog tena i sjajnih plavih očiju, koja je već snimala za modne gigante poput Lee Coopera ili Alexandera McQueena

maja gotic

Maja je samo naizgled krhka plavuša, nevinog pogleda. No ova 21-godišnja cura jako dobro zna što hoće i s njom nema šale. Studentica biznisa na Antwerpen International Business School snima svjetske i domaće modne editorijale, te samouvjereno kroči svjetskim modnim pistama. Maja je snimala za velike svjetske brandove, a u Hrvatskoj se najbolje pamte njene kampanje za Lee Cooper (i to liniju koju je dizajnirao slavni francuski dizajner Jean-Charles de Castelbajac) i Alexandera McQueena.

Koliko se godina već baviš manekenstvom i zašto si počela s tim biznisom?
Počela sam s manekenstvom na nagovor svoje seke Ivane koja, kao i ja, obožava modu i koja me uvijek podržavala u tome iako sam bila jako mlada. Bilo mi je samo 14 kada sam upoznala svog prvog modnog agenta Miška Bangaouru. On me pozvao da dođem u njegovu agenciju. Bila sam jako zbunjena i uplašena jer za početak manekenske karijere potrebna su velika odricanja. Isprva me nije uopće privlačio taj posao jer nisam bila jedna od djevojaka koja će dati sve da bude na stranicama nekog poznatog magazina. Ali kada sam počela sa svojom inozemnom karijerom, svidjela su mi se putovanja i upoznavanje novih ljudi, gradova i različitih kultura, a i sam posao, posebno snimanja, jer ipak na svakom snimanju bila sam potpuno druga djevojka. Sviđa mi se raznolikost ovog posla, ali najviše volim revije jer šetanje pistom daju poseban osjećaj i jednu osobitu vrstu samopouzdanja....

maja gotic, portretSnimila si veliki broj editorijala za svjetske i domaće časopise. Koji ti je bio najdraži?
Mogu se samo pohvaliti da je svako snimanje za strani, ali i hrvatski časopis bilo veliko zadovoljstvo. Posebno mi je ostao u sjećanju Woman magazine koji sam snimala na Hvaru prošlog ljeta jer je bila odlična ekipa, a i spojila sam ugodno s korisnim, posao i godišnji u jednom.

„Ako me žele, žele me takvu kakva jesam"

Često putuješ, prije svega po zapadnoj Europi. Gdje se osjećaš najbolje i da li ti pritom ipak ponekad nedostaje domovina?
Istina, često sam putovala i svaki put kada bih otišla iz Zagreba uhvatila su me dva osjećaja; tuga, jer moram ostaviti svoje prijatelje, školu i obitelj, a s druge, sreća radi otkivanja novih mjesta, gradova, prijatelja i novih kultura! Najljepše vrijeme provela sam u Londonu, jer ipak taj grad odiše mladošću i životom. Londonom vlada pravi kozmopolitski duh!

Moda ima i loše strane. Nerijetko se čuje da manekenke moraju gladovati, da se moraju maltretirati sa seksističkim fotografima ili agentima. Da li si ti imala već neka negativna iskustva, odnosno kako gledaš na sve to?
Svaki posao ima svoje dobre i loše strane. Ja osobno nisam nikada gladovala jer ne želim ugroziti svoje zdravlje za koji novčić više. Ako me žele, žele me takvu kakva jesam. Činjenica je da svijet mode zahtijeva dosta mršave, pa čak i cure anoreksičnog izgleda, ali ne bih se složila da modele netko maltretira, jer ipak ako ste gospodar svoga duha i tijela nitko vas ne može natjerati ili uvjeriti da napravite u ovom poslu nešto što ne želite. Manekenstvo nije posao koji ste prisiljeni raditi, i u svakom trenutku s imalo razuma možete napustiti takav način života ako on ugrožava vaš integritet. Nisam imala takvih negativnih iskustava iz čistog razloga jer to nisam dopustila, a i da sam imala, prestala bih istog trena s tim poslom.

maja gotic na naslovnici magazina together"No dreams, no life!"

Što uvijek imaš uza se kada si na putu?
AMEX, Boko, čudotvornu sliku Marije Bistričke i zdrav razum...

Čime se želiš baviti nakon manekenske karijere?
I dalje želim ostati u svijetu mode, ali iza kulisa. No ne želim se ograničavati, još sam mlada i život je ispred mene i nadam se da će mi se još neki snovi ispuniti, uostalom "No dreams, no life!".

Što ti je najvažnije u životu?
Zdravlje, obitelj, ljubav i vjera!

Da li vidiš svoju budućnost u Hrvatskoj? Koji su ti planovi sljedećih par godina?
Moja skora budućnost nije u Hrvatskoj jer ipak „trčim" za inozemnom karijerom i obrazovanjem, a i upisala sam 2. godinu fakulteta u Antwerpenu, tako da su sljedeće 2-3 godine rezervirane za Belgiju, a za kasnije još smišljam neki veliki plan...

Agencije: Talia Model (Hrvatska), New Models (Belgija), 2morrow (Italija), Model Group (Slovenija), Option Model Agency (Švicarska)

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.