Raskošna arhitektura, pomno osmišljeni detalji, interijeri koji pričaju priče o grandioznom stilu života... Pogled na ove palače i kule doista ostavljaju bez daha 

najljepsi dvorci

Neuschwanstein: Malo je mjesta na svijetu koja izgledaju tako idilično i bajkovito kao dvorac Neuschwanstein. Budući da je smješten iznad visoke stijene, dvorac izgleda puno viši od svoje stvarne veličine. Njegova blistava, svijetla fasada i uski tornjevi romantičnog izgleda posebno lijepo djeluju ljeti, okruženi šumskim zelenilom, dok se u pozadini naziru planinski vrhunci. Prizor nije ništa manje idiličan ni zimi, osobito kada se svijetla boja dvorca stopi sa snijegom prekrivenim krajolikom. Gradnju dvorca naručio je Ludvig II. 1868. godine, no nažalost nije dočekao konačan rezultat svoje fantastične vizije. Impozantni tornjevi dovršeni su 1892., šest godina nakon Ludvigove smrti. Pretpostavlja se da je dvorac trebao biti središte njegova imaginarnog kraljevstva, budući da je nakon poraza u Austro-pruskom ratu ostao bez moći. Prema Ludvigovom grandioznom planu, dvorac je trebao imati čak 200 soba, no dovršeno ih je samo 14 jer je ponestalo sredstava za gradnju. Unutrašnjost dvorca raskošno je ukrašena i puna pomalo kičastih detalja.

najljepsi dvorci

Edinburški dvorac gordo se uzdiže na brdu iznad grada, koje je nastalo kao posljedica vulkanske aktivnosti. Zbog tamne, gotovo crne boje stijena, dvorac djeluje još impresivnije i mističnije. Njegova gradnja započela je oko 1130. godine, na inicijativu Davida I. Najstarije zdanje u dvorcu je kapelica koja i danas postoji, a David ju je nazvao po svojoj majci, kraljici Margaret. Zanimljivo je da je kapelica još uvijek aktivna i u njoj se često održavaju krštenja i vjenčanja. Dijelovi dvorca su tijekom prošlosti, za vrijeme smjene engleskih i škotskih vladara, porušeni, ali su kasnije obnavljani i dograđivani. Na zidovima se mogu vidjeti natpisi koji govore kada su izgrađeni njegovi pojedini dijelovi. Dvorac je služio kao kraljevska rezidencija sve do 17. stoljeća i ujedinjenja engleske i škotske krune. U kraljevskoj palači nalaze se žezlo, mač i kruna kojom su krunjeni škotski kraljevi, a može se vidjeti i očuvani srednjovjekovni krov iznad velike dvorane. Na bedemima dvorca stoji 550 godina star top Mons Meg, dok se u sklopu dvorca nalazi National War Museum Scotland.

najljepsi dvorci

Dvorac Schwerin: Obrisi elegantnih tornjeva, kupola i zidina romantičnog dvorca Schwerin, reflektiraju se u istoimenom jezeru. Gradnja dvorca smještenog usred predivnog krajolika dovršena je 1857. godine, tijekom vladavine Friedricha Franza II., a za njegov izgled zaslužni su najbolji arhitekti tog vremena. Dvorac ima čak 653 prostorije koje su bogato ukrašene; u njima se nalaze blistave podne intarzije te izuzetno fine rezbarije, pozlata i stropne štukature. U dvorcu je i bogata galerija sa slikama bivših vladara, zbirka skupocjenog porculana, balske dvorane, soba s prijestoljem te salon u tornju iz kojeg se pruža čaroban pogled na jezero i vrtove koji ga okružuju. Nakon vladavine raznih nadvojvoda, u prostorijama dvorca nalazila se škola za odgajatelje i bolnica, a danas je ovo mjesto u vlasništvu države. Nakon ujedinjenja Njemačke u njemu je sjedište regionalnog parlamenta, a od 1974. može se obići i prigodni muzejski prostor.

najljepsi dvorci

Dvorac Chambord: Ovaj predivni dvorac u dolini rijeke Loire jedna je od najljepših renesansnih građevina na svijetu. Služio je kao lovačka rezidencija i odmaralište francuskih kraljeva, osobito Luja XIV. Gradnju dvorca započeo je 1519., po nalogu Françoisa I., arhitekt Domenico de Cortona. Zanimljivo je da je tijekom gradnje mjesto nakratko posjetio Leonardo da Vinci i navodno osmislio neke dijelove. Vjeruje se kako je upravo poznati slikar zaslužan za fascinantna spiralna stubišta. Dvorac je dovršen godine 1547. Njegov vanjski izgled, zajedno s vrtovima, ostavlja dojam glamuroznosti i raskoši, što se nastavlja i u unutrašnjem dijelu, u kojem se nalazi čak 440 prostorija, 365 kamina i 13 veličanstvenih stubišta. Dvorac je poznat i po čudesnim dimnjacima i tavanskim prozorima, a u njegovom atriju često se održavaju kazališne i druge predstave i koncerti te izvode opere.

najljepsi dvorci

Dvorac Windsor: Najveći dvorac u Engleskoj jedina je kraljevska rezidencija koja je konstantno naseljena još od srednjeg vijeka. Dao ga je sagraditi Wilim Osvajač oko 1070. godine, kao jednu u nizu utvrda koje su štitile njegova osvajanja – oko Londona je izgrađeno čak devet dvoraca. Vanjskim izgledom dominira impresivna središnja kula, a zbog odlične lokacije, s njezina vrha pruža se pogled na idiličnu dolinu Temze i okolni krajolik. U sklopu dvorca je i kapelica sv. Georgea, u kojoj je posljednje počivalište 10 monarha te mnogih aristokrata, uključujući Henryja VIII. i njegovu treću ženu Jane Seymour. Unutrašnjost krase raskošno uređene prostorije u koje je smještena neprocjenjiva kraljevska kolekcija umjetnina. Tu se nalazi i osobito zanimljiva kuća za lutke kraljice Mary, koju je s nevjerojatnom preciznošću čak tri godine izrađivalo 1500 majstora. U vrijeme ljetnih mjeseci posjetitelji mogu prisustvovati i svečanoj smjeni straže.

najljepsi dvorci

Praski dvorac: Arhitektura Praga već sama po sebi djeluje impresivno, a dodamo li tome dvorac na brdu kojim je „okrunjen“, jasno je zašto ovaj češki grad izgleda tako bajkovito. Fantastičan pogled pruža se iz oba smjera – gotovo iz svakog dijela grada (osobito je lijep pogled s Karlova mosta), na dvorac, a zbog njegova povišenog položaja, i s dvorca na grad. Smješten je na lijevoj obali Vltave, a osnovao ga je u 9. stoljeću princ Borivoj, kao mjesto u kojem će boraviti češki vladari. Više od tisuću godina dvorac predstavlja simbol Češke; svaki vladar dao mu je svoj pečat, što je vidljivo u njegovom izgledu koji je mješavina različitih stilova. U dvorcu koji se smatra povijesnim i političkim središtem ne samo Praga već i Češke, danas boravi predsjednik Republike Češke. To je ujedno i najveći stari dvorac na svijetu, a među različitim građevinama posebno se ističe katedrala sv. Vida. U kompleksu dvorca nalaze se i povijesne palače, od kojih su najpoznatije Stara kraljevska palača, Nova kraljevska palača, Belvedere i Palača Lobkowic. Tu su i crkvena zdanja, utvrde i druge znamenitosti, poput tornjeva Daliborka i Mihulka, Zlatne ulice, Škole jahanja, Rudolfove galerije i raskošnih vrtova.

najljepsi dvorci

Palača Pena: Za razliku od većine dvoraca u kojima prevladavaju sive i bež nijanse, palača u Sintri u Portugalu prava je eksplozija boja i savršen kontrast bujnom zelenilu okolnih šuma. Ovaj maštoviti primjerak arhitekture iz doba romantizma 19. stoljeća oduševljava razigranim bojama svojih terasa, s dekorativnim elementima i kipovima mitoloških bića te ugodnim šetnicama i vidikovcima. Za unutrašnji dio, koji je jednako dopadljiv kao i vanjski, odabran je dekor karakterističan za početak 20. stoljeća. Cjelokupan izgled palače djelo je arhitekta Barona Wilhelma Ludwiga von Eschwegea, a njezinu gradnju naručio je godine 1838. kralj Fernando II. od Portugala.

najljepsi dvorci

Dvorac Moszna: Za razliku od većine dvoraca u kojima prevladavaju sive i bež nijanse, palača u Sintri u Portugalu prava je eksplozija boja i savršen kontrast bujnom zelenilu okolnih šuma. Ovaj maštoviti primjerak arhitekture iz doba romantizma 19. stoljeća oduševljava razigranim bojama svojih terasa, s dekorativnim elementima i kipovima mitoloških bića te ugodnim šetnicama i vidikovcima. Za unutrašnji dio, koji je jednako dopadljiv kao i vanjski, odabran je dekor karakterističan za početak 20. stoljeća. Cjelokupan izgled palače djelo je arhitekta Barona Wilhelma Ludwiga von Eschwegea, a njezinu gradnju naručio je godine 1838. kralj Fernando II. od Portugala. Već pri prvom pogledu na dvorac Moszna postaje jasno da su njegov najdojmljiviji dio 99 tornjeva! Dvorac se nalazi na sjeverozapadu Poljske, 120 km od Wroclawa; potječe iz 17. stoljeća, a bio je u vlasništvu obitelji von Skall. Tijekom iskopavanja u vrtu, pronađeni su puno stariji dijelovi podruma, koji bi mogli biti ostatak templarskih uporišta. U dvorcu je 365 soba, a cijeli kompleks dodatno obogaćuje veliki park koji se prostire sve do okolnih polja, livada i šuma. Vanjskim izgledom, osim tornjeva, dominiraju i monumentalna stubišta. U sklopu dvorca nalazi se farma rasnih arapskih konja, zbog čega je omiljeno odredište za ljubitelje konjičkih sportova.

najljepsi dvorci

Mont  Saint  Michel: Fantastični otočić u Francuskoj svoju prepoznatljivu vizuru duguje prostranoj benediktinskoj opatiji posvećenoj arkanđelu Mihovilu, koja zauzima njegov najveći dio. Opatiju okružuje srednjovjekovni burg, izgrađen poput dvorca s obrambenim zidinama. Samostan je davne 708. godine osnovao biskup Aubert, a spektakularna opatija nastala je tijekom srednjeg vijeka. Dovoljan je samo jedan pogled da vam bude jasno zašto je godine 1979. Le Mont-Saint-Michel uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Ovo je jedno od najposjećenijih mjesta u Francuskoj, a dodatno je fascinantno zbog znatne razlike u plimi i oseki, zbog koje se voda povuče i do 15 kilometara, a pri povlačenju može dosegnuti brzinu do jednog metra u sekundi. Pristup opatiji i gradiću u prošlosti je ovisio o vodostaju, no kasnije je sagrađena brana s mostom koji ga spaja s kopnom. Do najvišeg dijela dolazi se strmim stepenicama, no pogled odozgo na zelenilo koje okružuje ovo mjesto, sve do obale Normandije u daljini, vrijedan je svakog truda.

najljepsi dvorci

Alcázar de Segovia: Velebni dvorac Alcázar de Segovia uzdiže se na vrhu strme litice, na ušću rijeka Eresme i Clamores u Španjolskoj. Svojim izgledom dvorac podsjeća na brod. Njegovu prvotnu verziju sagradili su u srednjem vijeku Mauri, kao arapsku utvrdu. Dvorac se prvi put spominje 1120. godine, nakon čega je obnavljan i uređivan pod različitim utjecajima. Konačni rezultat je arhitektonski biser pod zaštitom UNESCO-a. Tijekom prošlosti dvorac je služio u različite svrhe – kao kraljevska palača, zatvor i vojna akademija – a danas je u njemu muzej i vojni arhiv. Prilikom posjeta dvorcu može se razgledati oružarnica te 11 bogato ukrašenih prostorija sa zbirkom viteških oklopa i drugih predmeta. Uspon do tornja Torre de Juan II. prilično je izazovan jer treba savladati 152 stepenice, no svaki se korak isplati zbog bajkovitog pogleda s vrha.

Međunarodni sajam turizma PLACE2GO, najveći turistički sajam u Hrvatskoj ove se godine održava osmi put. Dosad se etablirao kao festival koji slavi putovanja i njihov blagotvorni utjecaj na tijelo i um putnika i onih koji će to tek postati. Posjetitelji imaju priliku upoznati se s brojnim svjetskim destinacijama, ostvariti popuste na putovanja, osvojiti brojne nagrade te iz prve ruke čuti iskustva brojnih svjetskih putnika. Bio on udaljen nekoliko sati vožnje ili dva dana leta, svoj PLACE2GO svatko može otkriti na sajmu koji će se održati od 15. do 17. ožujka u Areni Zagreb. Prvi dan rezerviran je samo za akreditirane poslovne posjetitelje, a dodatne informacije saznajte na službenoj web-stranici: www.place2go.org.

Tekst: Petra Rožman

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.