Pripremite se za ovogodišnju dodjelu Oscara uz repertoar Kinoteke, gdje se prikazuju i domaće kinopremijere filmova Božja ruka Paola Sorrentina i Ne gledaj gore Adama McKaya

oscari 2022 kinoteka

Ovogodišnja dodjela nagrada Američke filmske akademije – popularnih Oscara – održat će se u noći s nedjelje 27. ožujka na ponedjeljak. Za Oscara za najbolji film natječe se 10 naslova, a sedam ih možete pogledati na repertoaru Kinoteke. Na velikome platnu ekskluzivno prikazuju se dva filma iz ovogodišnje konkurencije. Prvi je Božja ruka, autobiografska drama talijanskog oskarovca Paola Sorrentina (Velika ljepota, 2013), u kojem se prepleću nogomet i film, nada i obitelj, gubitak i ljubav. Film je premijerno prikazan u natjecateljskom programu Venecije gdje je osvojio Veliku nagradu žirija, a za Oscara se natječe u kategoriji najboljeg stranog filma. Drugi naslov koji će u Kinoteci imati hrvatsku kinopremijeru je Ne gledaj gore Adama McKaya. Ova satira kroz priču o dvoje astronoma koji otkriju komet koji juri prema zemlji nudi nimalo laskav pogled na suvremenu spregu medija, politike i znanosti, a uz prepoznatljiv provokativni humor Adama McKaya odlikuje se i impresivnom glumačkom ekipom koju predvode Leonardo DiCaprio i Jennifer Lawrence.

oscari kinoteka cijela4

Ususret Oscarima 2022: Kandiati

Na repertoaru Kinoteke se prikazuju i Šape pasje, izvrsna psihološka drama Jane Campion, koja se za Oscara natječe u čak 12 kategorija, uključujući i one za najbolji film, režiju i scenarij. Mnogo nominacija skupio je i Kralj Richard, biografska drama o ocu tenisačica Venus i Serene Williams, a sve upućuje na to da će Will Smith ponijeti kući Oscara za najboljeg glumca. Tu je i Dina Denisa Villeneuvea, impresivni znanstveno-fantastični spektakl, kojem se smješe nagrade u čak 10 kategorija.

oscari kinoteka cijela1

Za najbolji film natječu se i Licorice pizza Paula Thomasa Andersona, Ulica noćnih mora Guillerma del Torra i Drive My Car Ryusukea Hamaguchija – favorit u kategoriji najboljeg stranog filma. Ovdje mu konkurenciju predstavlja norveška romantična komedija Najgora osoba na svijetu Joachima Triera, koja je ostvarila i nominaciju za originalni scenarij. Penélope Cruz ostvarila je nominaciju za odličan nastup u Paralelnim majkama Pedra Almodovara, a u istoj kategoriji konkurencija joj je uvijek izvrsna Olivia Colman u Mračnoj kćeri, izvrsnoj adaptaciji istoimenog romana Elene Ferrante, koja se za Oscara natječe i u kategoriji sporedne glumice (Jessie Buckley) i adaptiranog scenarija.

oscari kinoteka cijela5

Frankofonija: Ljubavne afere

U sklopu programa Rendez-vous u Frankofoniji pogledajte Ljubavne afere, romantičnu komediju u stilu Érica Rohmera, koja kroz efektnu kombinaciju humora i drame govori o srazu onoga što govorimo i onoga što činima, tj. ljubavnih želja i vlastitih moralnih standarda. Ljubavne afere ušle su u selekciju Filmskog festivala u Cannesu, a osvojile su 13 nominacija za francusku nacionalnu filmsku nagradu César, osvojivši onu za Émilie Dequenne kao najbolju sporednu glumicu. Projekcija se održava u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj.

oscari kinoteka cijela6

Noviteti: Titan

Treba li vam nešto žestoko na početku radnog tjedna, nikako ne propustite Titan! Riječ je o Zlatnom palmom nagrađenom filmu francuske redateljice Julije Ducournau, koja se oslanja na tradiciju francuskog nadrealizma i body horrora kako bi ispričala potpuno uvrnutu priču o identitetu i pripadanju. Radi se o maštovitom i originalnom filmu koji će zacijelo podijeliti mišljenja publike, ali se neće lako zaboraviti.

oscari kinoteka cijela3

Matineja: Encanto

Pixarov animirani film Encantno: Naš čarobni svijet prošle se godine prometnuo u miljenika kritike i publike, a trenutačno je i vodeći kandidat u kategoriji najboljeg animiranog filma. Priča je to o djevojčici Mirabel, koja će morati pronaći način da spasi čarobni dom svoje obitelji. Uz vrhunsku animaciju, dopadljivu priču i izvrsnu glazbu Lin-Manuela Mirande, film krasi i sjajna sinkronizacija na hrvatski jezik. 

oscari 2022 kinoteka

Praktične informacije

Prema važećim mjerama, kino ponovno radi punim kapacitetom, no tijekom projekcija je i dalje nužno nositi zaštitne maske. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.