Kao porođajna doula, ali i žena koja je rodila dvoje djece uz pratnju, ne mogu dovoljno naglasiti važnost pratnje na porodu, a čini mi se da u raspravama uopće nema razumijevanja uloge pratnje i koliko značajnu razliku može činiti ženi koja rađa, a time naravno i bebi te cjelokupnom iskustvu poroda

doula

Svako malo pokrene se rasprava o tome da je neko rodilište ponovno privremeno zabranilo pratnju na porodu, ili da su uveli određene restrikcije u smislu tko smije ženi biti pratnja. To sa sobom uvijek donese i dijeljenje iskustva poroda, ali i raspravljanja oko toga treba li ženi uopće netko za vrijeme poroda, i ako da, tko bi ta osoba trebala biti. Baš zato želim da danas pričamo o tome, da malo proširimo vidike i podignemo svijest o temi za koju bih ja rekla da je jedna od najbitnijih zaštitnih faktora poroda.

Pratnja na porodu, neovisno je li partner, doula, majka, sestra, prijateljica… ima brojne prednosti u samom porodu. Tko god da izabran, to je osoba koju poznaješ, koja je uz tebe kroz trudnoću, zna te kao osobu, tvoje afinitete, želje i strahove. To je osoba koja je uz tebe cijeli porod, što u našem sustavu, gdje nema dovoljno medicinskih djelatnika i gdje se izmjenjuju po smjenama, itekako puno znači. Tvoja osoba, uz tebe, cijelo vrijeme. Zašto je to baš toliko bitno? Pa zapravo je logično.

Da bi porod napredovao, da bi se trudovi stvarali i da bi sve išlo svojim tijekom, rodilja treba lučiti oksitocin. Oksitocin je hormon ljubavi, kojeg lučimo kada se osjećamo sigurno, ugodno, opušteno. Naše tijelo, naš um, mora se osjećati čuvano, viđeno, poštovano i sigurno kako bi naš mozak uopće dopustio našem tijelu da porod napreduje! A logično je da ćemo se tako osjećati puno više uz nekog u koga imamo povjerenje, koga dobro poznajemo i poznaje nas, tko je tamo cijelo vrijeme kako bi nas podržao i olakšao nam. Osoba za koju ne moramo brinuti da će u nekom trenutku morati otići. Osoba pred kojom znamo da možemo biti ranjive i da će biti uz nas.

INTIMINA-173-what-to-expect-during-the-third-and-final-trimester-of-pregnancy

Nama zapravo uopće nije prirodno da rađamo same. Stoljećima smo rađale uz bliske ljude iz svog okruženja, koji su naš podržavali, ohrabrivali, pomagali i čuvali, a ta potreba je još uvijek u nama, čak i ako se samo okruženje poroda drastično promijenilo. U rodilištu, naravno, ne možemo imati sve svoje ljude, ne možemo čak ni biti sigurni koja primalja ili liječnica će nas dočekati (i hoće li biti ista do kraja poroda). Ali baš zato, jer je okruženje konfuzno i nepoznato, ta jedna poznata i sigurna osoba ima još veću vrijednost. Ta osoba je naše sidro, podsjetnik da smo na sigurnom, da nismo same i da će sve biti dobro!

Imamo čak i odlična istraživanja koja su pokazala kao imanje kontinuirane pratnje na porodu dovodi do manje intervencija na samom porodu, manje potrebe za korištenjem analgetika, bržim  lakšim porodima, većom šansom za ostvarenje kontakta kože na kožu nakon poroda, te sveukupno veće zadovoljstvo iskustvom! To nam kaže znanost, a ja vam iz prakse mogu reći da osim što pratnja ženi znači neopisivo puno u tim trenucima, često vidimo i da se u rodilištu drugačije postavlja prema ženi koja ima pratnju, naspram ženi koja je sama. Zato uvijek potičem, ako imate mogućnosti pratnje, iskoristite je i zaista vjerujte da čini razliku.

What-Are-The-Stages-of-Labor

Kako vas ne bih ostavila samo s tim koliko je bitno i moćno imati pratnju na porodu, želim vam dati par smjernica i kod biranja pratnje i pripreme za sam porod uz pratnju. Netko će za svoj porod izabrati porođajnu doulu, koja je educirana u tehnikama opuštanja, podrške i olakšavanju poroda i trudova, ono što je bitno kod doule je da se upoznate još u trudnoći, da kliknete i da razvijate jedan divan odnos pun povjerenja.

Bitno je i iskomunicirati kakvu podršku želite i koja su vaša očekivanja. Recimo ja sam kao doula jako često bila sa ženom (uz partnera) doma u prvim fazama poroda, a zatim do samog rodilišta svi zajedno, gdje onda u rodilište (s obzirom na to da smije samo jedna pratnja kod nas) ide partner. Imala sam naravno i situacija gdje partner ne može prisustvovati pa sam uz ženu od početka do kraja poroda, a i situacije gdje partner nije bio siguran pa smo odlučili ostaviti mogućnost odluke otvorenu do samog kraja.

Također, bitno je biti pripremljen i jasno objasniti svoja očekivanja, neovisno o tome tko je pratnja. Kada za pratnju biramo partnera, tu je posebno bitno zajedno se educirati kako bi znali što vas čeka, što želite i što oboje očekujete. Želite li da partner prereže pupčanu vrpcu? Ako iz nekog razloga nije moguć kontakt kože na kožu s mamom, želi li tata preuzeti tu ulogu? Najbolje bi bilo da zajedno napišete i prođete plan poroda i onda sukladno tome postavite i sve ostalo.

BLOG_865x485_Preparing_for_labor_with_a_doula-1

Za vas koji ovo čitate, a koji će te možda biti pratnja, imajte na umu da ste u toj ulozi zaista vi u službi majke i sve što je njoj potrebno. Trebate biti nježni, smireni a velika podrška! Možete pomagati masažom ili pritiscima koji olakšavaju bol, maženjem, riječima podrške i osnaživanja, dodavanjem pića, razgovorom, ohrabrivanjem, ali i pomaganjem kod donošenja odluke u smislu stvaranja sigurnog prostora u kojem mama može razmisliti, postaviti pitanja… najbitnije je da ste tu, čvrsti, sigurni, nježni, i puni poštovanja prema ženi koja na svijet dovodi novi život. Jer čast je biti pozvan kao podrška i svjedok u tom svetom prostoru gdje se događa čudo, i nemojte nikada to uzeti samo eto tako.

A ako kojim slučajem neki tata čita ovaj tekst, podijelit ću s tobom samo riječi svog supruga o tome koliko mu je značilo biti uz mene oba puta kada sam na svijet dovodila našu djecu: “Ne bih to mijenjao nizašto na svijetu, očarala me snaga moje žene u koju sam se samo dodatno zaljubio, i od prvog trenutka sam osjetio povezanost sa svojim sinovima, znajući da su prvi ljudi koji su ih dočekali s ove strane, ono dvoje koje su ih napravili iz ljubavi.”

Ja svoje porode ne bih mogla zamisliti bez podrške i iako sam svjesna da nije svakome ideja podrške u tako ranjivom trenutku ugodna, niti da nemaju svi mogućnosti pratnje, ovaj tekst je tu da vas podsjeti koliko je pratnja bitan aspekt poroda, koliko benefita nosi i koliko vam može značiti u tim trenucima. Zato ako imate mogućnost pratnje, dobro razmislite, jer itekako čini razliku!

UNA_INTIMINA

Piše: Una Pašić Gregović, doula i edukatorica
Photo: Stoodio Soo
Web:www.una-bridged.com
Instagram:https://www.instagram.com/una.bridged/

Powered by:

intimina_logo

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.