U kultnom zagrebačkom pubu Bulldog, petkom i subotom može se isprobati poseban talijanski specijalitet – agrifocaccia, po posebnoj recepturi s agroturizma San Bruno della Certosa

agrifocaccia_gastro_cijela

Kultno mjesto za pub-style i fun&friendly doživljaj u središtu Zagreba  - Bulldog pub od nedavno je na svoj jelovnik uvrstio jedan poseban gastro doživljaj koji korijene vuče iz susjedne Italije – agrifoccaccia.

Riječ je o jedinstvenoj vrsti jela koja izgledom podsjeća na pogaču ili pizzu, no tu svaka sličnost prestaje. Naime, agrifocaccia se nudi na području Verone, Parme i Rima, i izrađuje po posebnoj recepturi lokalnih kuhara Marca, Elisabett, Antonia i Monie sa agroturizma San Bruno della Certosa. Na navedenom seoskom gospodarstvu prvi put je isprobana ova gastro fantazija nakon čega je dogovorena suradnja, i edukacija domaćih kuhara.

Agrifocaccia je drugačija prvenstveno po tome što se za njezinu izradu koristi brašno iz Italije koje kombinira razne vrste žitarica i nastaje u tradicionalnom mlinu, a čiji kilogram stoji 35,00 kuna. Samo tijesto se priprema u više faza i njegova izrada traje gotovo 48 sati.

Prvi se dan priprema dio tijesta koji „odmara“ 24 sata, a drugi dan se dodaju ostali sastojci, vrlo precizno i u određeno vrijeme, tijesto se potom oblikuje u pogaču i diže drugi put. Takvo bogato, mekano tijesto spremno je da se sjedini s okusima svježeg povrća ili voća u pomno spravljenom nadjevu.

Agrifocaccia se peče prazna, a zatim se na tijesto dodaje nadjev, iznimka je agrifocaccia margharita na koju se mozzarella i umak od rajčice stavljaju prije samog pečenja.

Trenutno se u Bulldogu može kušati četiri do pet vrsta agrifocaccie dnevno, s obzirom da nadjev uvelike ovisi o sezoni i onome što je dostupno na lokalnoj tržnici - Dolcu. Agrifocaccia iz Buldoga kombinirat će tradicionalne namirnice iz Italije sa svježim domaćim hrvatskim proizvodima.

Uskoro će se na meniju Bulldoga naći dvanaest vrsta agrifocaccia, neke od njih su:

- Margarita (mozzarela, rajčica umak)

- Margarita (mozzarela, rajčica umak), mozzarella buffalo, pečena marinirana cherry rajčica

- Dimljena slanina, pecorino sir

- Tuna steak, karamelizirani luk

- Argentinski ribeyesteak, rikula,salsa, karamelizirani luk

- Margarita, argentinski ribeyesteak, rikula

Za početak u ovom osebujnom talijanskom specijalitetu moći će se uživati petkom i subotom, i to samo uz prethodnu najavu na 01 4002 077, jer se tijesto može koristiti samo jednu večer, nakon čega gubi svoja svojstva, hrskavost i kvalitetu. Važno je da obrok koji jedemo bude zdrav, ukusan i svjež jer samo takav garantira dobar završetak dana ili kvalitetan početak večeri, smatraju u Bulldogu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.