Humor je njeno najbolje oružje, obožava pisati, nema dlake na jeziku, a njeni Facebook statusi beskompromisno su iskreni i duhoviti... Osim toga, to su i Facebook statusi koji nisu ostali samo dnevni, "potrošni" viralni zapisi u bespućima Interneta, već je po njima nastala monodrama "Ja sam dama", u režiji Petra Buljevića, koju izvodi glumica Ivana Giove Župa. Predstavljamo vam Meri Bauk, ženu čije su misli sa "zida na Fejsu" skočile na daske koje život znače; za koju prijatelji kažu da je žestoka, autentična, hrabra... Osim što piše, Meri je inače suvlasnica turističke agencije Amelie Travel iz Omiša, agencije koja nudi “drugačije” ture, iskustva i doživljaje koje pruža raskošan okoliš grada i rijeke Cetine

meri bauk ja sam dama

Po svemu, činite se kao žena koja kroz život ide punim plućima i "sto na sat"...
- Ja sam žena koja bi kroz život željela ići punim plućima i sto na sat, ali to nažalost nije uvijek moguće. Kao i svatko, imam uspone i padove, periode kada dišem smanjenim kapacitetom pluća i krećem se u drugoj brzini. Humor mi pomaže da te periode lakše prebrodim i vratim se u utrku.

Upravo na temelju vaših virtualnih zapisa, nastala je monodrama "Ja sam dama" – kako je digitalni oblik raštrkanih Facebook statusa poprimio obličje dramskog teksta?
- To se dogodilo zahvaljujući upornosti redatelja Petra Buljevića, koji je od samog starta imao jasnu sliku što želi napraviti s tim mojim Facebook " trkeljanjima". Prikupio je statuse i složio jednu, tečnu, zanimljivu priču.

Monodrama je izvedena na ovogodišnjoj TEDxZagrebWomen konferenciji – kakav je vaš dojam s konferencije? Je li ispunila vaša očekivanja?
- Još sam pod dojmom. TEDx me oduševio i više nego ispunio moja očekivanja. Cijela priča oko ovogodišnjeg TEDx-a i ideja kako je vrijeme da postanemo sami svoji heroji, mi je sjela na prvu i vrlo mi je bliska.

meri bauk ja sam dama

Glavna tema konferencije bila je – rušenje predrasuda. Koje su, po vašem mišljenju, najgore predrasude uvriježene u našem društvu s kojima se još moramo itekako žestoko boriti?
- Nažalost, ima ih previše i kada bismo završile kada bih ih sve počela nabrajati... U koji god aspekt života zagrebete, pronaći ćete predrasude vezane za žene. Sve su loše i vrijedne borbe.

meri bauk ja sam dama

Glumica Ivana Giove Župa zvijezda je vaše monodrame i čini se savršenim izborom za ulogu... Jeste li je vi odabrali?
- Ne, Ivanu sam "dobila" u paketu sa monodramom. :) Kliknule smo i počele se družiti i van teatra. I slažem se, odličan je izbor.

Kakav je, po vašem mišljenju, položaj žene u modernom hrvatskom društvu?
- Neke stvari su se promijenile, ali po mom mišljenju, sporo i nedovoljno. Velike su krajnosti. S jedne strane imamo ženu predsjednicu, što je velika stvar, a s druge strane, trebale bi izaći na ulicu i braniti svoje maternice. Hrvatsko društvo mi trenutno više izgleda histerično nego moderno.

Što žena sve mora proći i osjetiti na svojoj koži da bi postala – heroina vlastitog života?
- Puno toga, ali nekako mi se čini da je najosnovnije da heroje vlastitog života prestane tražiti u drugima. Tu sve počinje...

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.