Topli ljetni dani pozivaju na uživanje na šik terasi Le Bistroa Esplanade i sa sobom donose nove kulinarske kreacije nagrađivane šefice kuhinje Ane Grgić, kao i novu vinsku kartu. Vrhunski sastojci domaćih uzgajivača, privlačni okusi u nesvakidašnjim kombinacijama i dašak francuske kuhinje dobitna su kombinacija za predstojeće ljetne dane i bijeg od svakodnevice

ljeto esplanade 2018

Inspirirana bezbrižnim ljetnim trenucima i kreativnim kulinarskim tehnikama Ana Grgić od svježih namirnica visokih nutritivnih vrijednosti kreira zanimljiva, slasna i vizualno privlačna jela. U predjela novog jelovnika Ana je tako uvrstila rillette od dimljene pastrve koji dolazi u kombinaciji s avokadom, bademima i limetom, interpretaciju moussea od guščje jetre s briošem i slatko-ljutim maslacem od jagoda i papra, carpaccio od hobotnice poslužen uz blok od rajčice i sušene masline. Namirnice od lokalnih dobavljača koje dominiraju svojim nježnim ili snažnim okusima Ana naglašava ili nadopunjuje kontrastnim notama kako bi se svaka komponenta savršeno uklopila u precizno složene gastro kreacije.

Školjke sv. Jakova pružaju neodoljiv ljetni užitak uz kremu i gel od celera, a nježni punjeni cvjetovi tikvice tope se u ustima uz okus aromatičnih tartufa. Ljetni menu među predjelima za osvježenje nudi i primamljiv sladoled od kozjeg sira poslužen uz cvjetni med, jedinstvenu kremu od maslačka, jabuku i mladi špinat, a tu su i interesantne hrskave rolice s jadranskim kozicama poslužene uz jogurt, estragon i maslinovo ulje. Ana u ovoj ljetnoj priči sjedinjuje hlap sa slatkim notama i poslužuje s aromatičnim aiolijem od naranče i pečenom cikorijom. Hvaljeni Drniški pršut ove sezone stiže u kombinaciji sa svilenkastom teksturom feta sira i osvježavajućim mousseom od graška i mente, a zamamni goveđi carpaccio dolazi posebno do izražaja uz slatko-kiselu gorušicu i zapečeni crustin s tamnim pivom. Nutritivno snažan orzoto pripremljen s divljim biljem Ana spaja uz slasne pečene puževe i juhu od peršina i lardo. Inspiracija sunčanom Toskanom na jelovnik donosi lagane gnude od rikote s consommeom od limunske trave uz marmeladu od limuna.

ljeto esplanade 2018

Ljetna kolekcija okrepljujućih juha objedinjuje primamljive okuse i zdrave sastojke. Krem juha od šparoga poslužuje se uz tempuru od šparoga i kvinoju, dok bogat okus consomméa od povrća Ana nadopunjuje mladim krumpirom i koprom. Nagrađivani Anin rižoto ove sezone dolazi obogaćen sokom od mrkve poslužen uz aromatični gel od crnih maslina i meku burratu. Neodoljiva francuska hrskava tortica s lososom dolazi uz carpaccio od tikvica, a tradicionalni talijanski ravioli punjeni sušenim rajčicama naglašeni su ukusnom juhom od osvježavajućeg bosiljka i dimljenim škampom.

ljeto esplanade 2018

Selekciju glavnih jela otvara dimljena sabljarka s marmeladom od paprike, slanutkom i crnim kimom – jedinstvena kombinacija istovremeno nježnih i snažnih okusa. Odgovornost prema prirodi bitan je dio Esplanadinog poslovanja, pa su na novom jelovniku Le Bistroa dva jela posvećena globalnoj inicijativi WWF-a - Fish Forward, čiji je Ana ambasador, i odgovornom ponašanju prema prirodi, kako bi se utjecalo na svijest potrošača o globalnim ekološkim i socijalnim posljedicama potrošnje proizvoda iz ribarstva. Divlji brancin Ana ovaj put poslužuje s cvjetačom i juhom od aromatičnog šafrana uz nježni prah od lješnjaka, dok je slasni kovač poširan u kremi od domaćeg maslinovog ulja i poslužen uz komorač i pjenu od ljubičastog batata. Mesna selekcija nudi teleći file s korom od hrena na ukusnom umaku od borovice uz parene brioš okruglice. Ana je u ljetni jelovnik uvrstila i nezaobilazne slasne obraze crne svinje s bijelom palentom i ragoutom od aromatičnih vrganja, kao i pileća prsa u baršunastom veloutéu od začinskog bilja s kremom od delikatnih lisičarki i hrskavi kadaif.

ljeto esplanade 2018

Ponudu glavnih jela zaokružuje juneći file s hrskavim pečenim kukuruzom, krumpirićima i pikantnim maslacem obogaćenim prahom čili papričica.

Selekcija bezvremenskih Le Bistro klasika i tradicionalnih zagrebačkih jela pripremanih po starim isprobanim recepturama i ovaj put dolazi u istom sastavu - tatarski biftek, tatarski od tune, bečki odrezak, slasni zapečeni štrukli Esplanade, zapečena francuska luk juha, juneći file i cezar salata s dimljenim lignjama.

Za sve sladokusce Ana je pripremila raznoliki izbor slasnih deserata inspiriranih ljetom koji savršeno zaokružuju ukusni obrok. Karamelizirane nektarine u kombinaciji s osvježavajućim semifreddoom od bosiljka i mascarpone sira te pržene pinjole i svježu koricu naranče nikog neće ostaviti ravnodušnim, dok će istinske ljubitelje čokolade oduševiti lagani mousse od tamne čokolade i oraha s ušećerenim orasima, kao i topli čokoladni kolač s jagodama i kremom od vanilije i mente koji nudi pravu rapsodiju okusa. Dašak francuske kuhinje pružaju ukusni macaronsi punjeni nježnom kremom od limuna s umakom od domaćeg meda posluženi uz svježe voće, kao i prhki kolač s karameliziranim jabukama i kremom od svježeg sira i limete s ukusnim tradicionalnim karamel umakom.

Uz à la carte ponudu, u jelovniku se nalaze i jela koja su pripremljena prema strogom BOSK gluten-free standardu. Selekcija se sastoji od hrskavog kruha i peciva, aromatične prhke tortice od brie sira, slasnih raviola sa skutom i kremom od špinata, ali i tradicionalnih Esplanade štrukli i kolača – pripravljenih s tijestom bez glutena.

U stalnoj ponudi Le Bistroa nalazi se i Dnevni menu - tri slijeda dnevno svježih jela po izboru chefa kuhinje, iznose svega 160 kn, a uključuju čašu kućnog vina te kavu ili čaj.

Slasni ljetni okusi 'za van' iz Esplanadine Gourmet kolekcije pripremljeni iz svježih pomno odabranih namirnica u Esplanadinoj slastičarnici, pakirani u dizajnerski oblikovane kutije savršen su poklon dragim osobama ili vlastita doza hedonizma uz kavu ili čaj.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.