Šesti po redu vinski festival od 22. do 28. travnja još jednom će pretvoriti Dubrovnik u mjesto susreta vinara, ugostitelja, hotelijera i svih zaljubljenika u vrhunska vina

festival vina

Da je proljeće stiglo i da su pred nama mjeseci prepuni uzbudljivih događanja, najbolje govori najava šestog izdanja Dubrovnik FestiWinea, festivala koji se iz regionalnog vinskog festivala Dubrovačko - neretvanske županije u kratko vrijeme razvio u ugledno međunarodno okupljanje. O tome svjedoče i protekle iznimno uspješne godine koje su na jedno mjesto privukle brojne znalce i ljubitelje dobrog vina te rezultirale pozicioniranjem rame uz rame sa svjetski poznatim festivalima istog tipa. Nova uzbuđenja slijede, a organizatori najavljuju bogat ovogodišnji program i sve veći broj sudionika.

festival vina

"Osim središnje izložbe vina na kojoj će vinari iz Hrvatske i inozemstva predstavljati svoja najbolja vina tu je i bogat popratni program, koji uključuje gala večeru s renomiranim kulinarsko-somelierskim timom, edukativne radionice posvećene izvornim sortama juga i temama gostujućih vinara, stručna predavanja i malu vinsku školu. Razvoj vinogradarstva i vinarstva od iznimne je važnosti za Dubrovačko-neretvansku županiju, stoga smo vrlo  ponosni što smo u samo nekoliko godina prevalili put od manjeg festivala do međunarodno priznate manifestacije zahvaljujući vjernim sponzorima, prvenstveno inicijatorima i nositeljima ovog festivala  Dubrovačko – neretvanskoj županiji, podršci Grada Dubrovnika, Turističkoj zajednici,  Hrvatskoj gospodarskoj komori i ponajviše festivalskim partnerima koji nas prate od samog početka: Jadranskim luksuznim hotelima i  agenciji Gulliver travel koji ovaj festival osjećaju svojim", izjavila je Tilda Bogdanović, direktorica Festivala.

festival vina

Festival počinje otvaranjem Dubrovačke vinske setemane (22. - 28. 4.) kada će svi posjetitelji moći obići ugledne restorane, vinske i caffe barove s oznakom Wine Friendly te kušati vrhunska vina u kombinaciji sa specijalitetima dubrovačkog kraja, po promotivnim cijenama.

festival vina

Od utorka do četvrtka na rasporedu je ocjenjivanje vina Dubrovnik FestiWine Trophy u hotelu Palace, na kojemu će renomirani međunarodni sudački tim sastavljen od domaćih i inozemnih sudaca,  između više stotina vinskih uzoraka birati najbolja vina. Pobjedničko vino bit će uvršteno na vinske liste hotelske grupacije ALH, kao partnera festivala. Posebno zanimljivo bit će i u četverodnevnoj vinskoj školi zanimljiva naziva "Od danas biram vino!" s poznatom sommelierkom Mirom Šemić, gdje će polaznici naučiti posebnosti o vinima, zanimljivosti o vinskoj kulturi i tradiciji, odgonetavati kako najbolje sljubiti vino i ukusne zalogaje i kušati vina na samom Festivalu.

festival vina

U srijedu će posjetitelji imati spoj na slijepo s poznatom stonskom kamenicom, a u četvrtak će se u organizaciji Društva prijatelja dubrovačke malvazije održati radionica o toj poznatoj sorti u Konavaskim dvorim, a navečer Gala večera u restoranu Lenga hotela Palace, tijekom koje će gostujući chef Jure Tomič i domaći chef Saša Računica ponuditi jedinstveni menu na bazi pobjedničkih vina prošlogodišnjeg festivala. Prihod večere namijenjen je stipendiranju mladih dubrovačkih talenata, njihovu napretku na profesinalnom putu u želji da nastave utabanim stazama svojih slavnih predhodnika.

festival vina

Program počinje u ponedjeljak, 22. travnja, i trajat će do nedjelje, 28. travnja. Više informacija o samom programu i kupnji ulaznica može se pronaći na www.dubrovnikfestiwine.com.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.