Svijet frizura ima svoje začetnice stilova i muze čiji izgled volimo još i danas. Svako desetljeće ima svoje ikone u modi, filmu, kulturi i glazbi. Kako priliči svakom uzoru vremena, sve što čini dio njegovog izgleda i opusa, vjerno se i predano kopira još desetljećima. Evo našeg izbora žena koje su hrabro iskoračile iz modnih pravila određene epohe i postavile vječne trendove

 

louise_brooksDvadesete - Louise Brooks

Zanosna i svojeglava Louise proslavila se kao plesačica i glumica nijemih filmova, ali je jednako poznata po svojoj trendovskoj frizuri - vintage bob. Žene diljem svijeta mogu joj biti zahvalne na tako inovativnom i hrabrom potezu, a njezina bob frizura s kratkim šiškama definitivno je integralni dio modne povijesti. Iako su tada u modi bile velike kovrče i duga kosa, koja je bila simbol ženstvenosti, nakon prvotnog šoka svi su uzeli škare u ruke i skratili svoju kosu upravo nalik na Louise.

 

 

 

constance_benettTridesete - Constance Bennett

U tridesetima je naprasno odbijena moda iz prošlog desetljeća, koje je obilježila ravna kosa. Umjesto toga, uzor je bila glumica Constance Bennet. Frizuru plavokose ljepotice, koja je imala savršeno počešljanu, platinasto plavu i kovrčavu kosu, imitirale su žene diljem Amerike. Takva je frizura jednostavna za izradu, a trajala je cijeli tjedan. Naime, u tridesetima nije bilo lijepo vidjeti lepršavu kosu, niti vlasi kose koje neukrotivo lelujaju, a bojenje kose postalo je oznaka glamura i prestiža.

 

 

 

 

ava_gardnerČetrdesete - Ava Gardner

Prelijepa brineta (neki bi rekli crnka), Ava Gardner, koja se u četrdesetim godinama prošlog stoljeća proslavila u filmovima poput „Ubojica", nosila je frizuru koja je diskretno poručivala novu slobodu za žene. Tamno smeđi uvojci koji su mekano padali niz lice zamijenili su strogo kontrolirani stil iz prošle dekade, a isti je gajila još jedna ljepotica s velikih ekrana, Lauren Bacall, a takav seksi, ali moderan izgled može se vidjeti i danas kod žena koje se ne boje pokazati svoju zavodničku stranu.

 

 

 

marilyn_monroePedesete - Marilyn Monroe

Marilyn je bila prototip plave „bombe", a unatoč tisućama platinastih plavuša uspjela se nametnuti kao jedna, jedina i nikad prežaljena. Njezina je frizura svojevrsni stilski nastavak onih iz prošlih desetljeća, no unatoč brižljivim pripremama uspjela je postići izgled kao da je upravo ustala iz kreveta. Njezin je izgled postao trajni dio pop kulture, koji su dosad kopirali mnogi i rijetko koji uspjeli uhvatiti taj fatalni, a ujedno nevini faktor X najpoznatije svjetske plavuše.

 

 

 

brigitte_bardotŠezdesete - Brigitte Bardot

I dok su ikone šezdesetih godina prošlog stoljeća poput Mary Quant i Twiggy krasili strogi, geometrijski modni oblici, seksi "mačkica" Brigitte Bardot svijet je upoznala s romantičnim i iznimno ženstvenim izgledom, u kojem se posebno isticala vrlo duga, bujna i sjajna zlatna kosa. Jednostavna, a zanosna frizura upravo je zato još uvijek u modi.

 

 

 

 

 

farrah_FawcettSedamdesete - Farrah Fawcett

Duga kosa i hipijevski izgled obilježili su sedamdesete godine. To je bilo doba bunta i političkog aktivizma, a glumica o kojoj su maštali muškarci, nikad zaboravljeni Charlijev anđeo, Farrah Fawcett pojavila se na vrhuncu seksualne revolucije. Iako se čini da je izgled njezine pepeljasto plave kose potpuno prirodan i "nemaran", za izradu takve frizure zapravo treba mnogo vremena i mirna ruka.

 

 

 

kylie

Osamdesete - Kylie Minogue

Kylie kakvu poznajemo danas blještava je i šik pop princeza. Australska pjevačica u dvadesetak godina rijetko je mijenjala frizure, odnosno držala se provjerene estetske formule, čiji je neizostavni dio duga zlaćana kosa. Na početku karijere bila je prirodna i tada vrlo moderna - nemarna, kovrčava, raskošna i zapravo jednostavna.

 

 

 

 

 

jen_anistonDevedesete - Jennifer Aniston

Najpoznatija „prijateljica" vlasnica je vjerojatno najtraženije frizure u devedesetima - višeslojno ošišana i „ispeglana" smeđa kosa s pramenovima boje meda, koja je uvijek savršeno stajala. Stoga ne podcjenjujte ulogu frizera u ovom slučaju. Posrijedi je vrlo precizno, slojevito šišanje i dobro odabrana boja tankih i gustih pramenova. Era „Rachel" pokrenula je trend pramenova u prirodnoj boji.

 

 

 

 

 

sienna_millerDanas - Sienna Miller

Budući da današnja moda ponovno kopira šezdesete, sedamdesete, a ponajviše osamdesete, niti s frizurama nije drugačije. Omiljena je frizura ovoga desetljeća „križanac" Bardot, Fawcett i Minogue, a prolazi sve ako je plavo, dugačko i bujno - od stila Britney Spears, s velikim plavim kovrčama i tamnim korijenom, do onoga Sienne Miller, s blago valovitom kosom prirodne boje koju krase samo nježno izbijeljeni pramenovi.

 

 

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.