Nakit Davora Praha funkcionira kao fascinantna minijaturna skulptura. Na njegovoj izložbi nakita u galeriji Stančić, totalno su nas zaveli profinjeni i odmjereni komadi srebra hladnog sjaja, koji su decentno obogaćeni pokojim toplim detaljem jantara i koralja ili odbljeskom plavičastog tirkiza

davor prah, ribiceMladi zagrebački dizajner Davor Prah, ljubiteljima je mode i dizajna već dobro poznat po svojoj prvoj samostalnoj reviji, čiju je osebujnost i profinjenost teško zaboraviti. Davor se, naime, publici prvi puta predstavio prije nekoliko godina, revijom nakita u Staroj klaonici u Zagrebu, prilikom koje je manekenke odjenuo u potpuno crne duge haljine koje su im prekrile i lica, usmjerivši tako svu pažnju gledatelja na svoj sjajni srebrni nakit.

Neobična je bila i kombinacija materijala, jer je Davor na nekim komadima nakita, srebru dodao koru naranče i limete.

To i jest njegov zaštitni znak u radu - da se duhovito i neočekivano poigra nekim detaljem, koji onda čitavu kolekciju učini zapamtljivom i posebnom.

Prošle godine Davor je ušao u finale natječaja za dizajn nakita godine Zlatna poluga i izlagao u Gradskoj kavani u sklopu izložbe poludragog kamenja i minerala Mineral EXPO.

Njegova prva samostalna izložba nakita u galeriji Stančić u Zagrebu (zbog velikog interesa javnosti produljena do 2. lipnja), potvrdila je i publici i kritici da imamo novu mladu dizajnersku zvijezdu u domeni stvaranja koja je u Hrvatskoj pomalo zapostavljena - oblikovanje nakita.

prah, prestenIstina, s vremena na vrijeme bljesne pokoja zanimljiva umjetnička osobnost ili odlična izložba (većinom u zagrebačkoj galeriji ULUPUH), ali teško je reći da postoji hrvatska art scena što se tiče dizajnera nakita. Možda se s nama ne bi složio Mario Beusan, autor knjige „Suvremeni umjetnički nakit u Hrvatskoj", ali činjenica jest da se tu već godinama vrte ista imena, stoga svako osvježenje dobro dođe i lako se zapazi. Davor Prah sasvim je sigurno umjetnik čija će osobnost unijeti ponešto „treperenja" u dizajnerske krugove.

Izraženi kiparski nerv

Osim toga, Davor, iako je po stvaralačkom senzibilitetu tipično čedo zagrebačkog Tekstilno tehnološkog fakulteta (Modni dizajn), u svom radu vrlo hrabro zalazi u vlastitu, snažno izraženu, kiparsku osobnost.

prah, ritamTako osim estetske i utilitarne funkcije nakita, često istražuje oblik, materiju i kompoziciju na tragu kiparskog postupka. Njegov nakit mogao bi vrlo lako funkcionirati i kao mini-skulptura, čija estetika i ritmičnost na mahove prizivaju neke radove velikoga Dušana Džamonje. 

Davor je, osim na TTF-u, vještinu tesao i kod zlatara Marka Glasnovića, savladavši rad u materijalu. No, najviše, kaže, voli raditi u srebru, te iznalaziti načine da svoje ideje uspješno realizira u materijalu, poštujući njegove datosti. 

„Ono što me zanima jest nakit kao takav, a ne moderan ili trendovski nakit. Radim minimalističke geometrijske oblike za koje smatram da su bezvremenski i da bi mogli funkcionirati uvijek, bez obzira na razdoblje. Ponekad prilazim realizaciji ideje kao kipar i laska mi kada me se uspoređuje s Džamonjom kojeg, dakako, izuzetno cijenim kao jednog od naših najvećih kipara. Ipak, iako se ponekad doima kako moj nakit može egzistirati samostalno kao skulptura, važna mi je njegova realna primjena na tijelu. Volim istraživati kako će određen komad pratiti kretnje tijela i kako ću iznaći način da spojim materijal, formu i utilitarnost.", objašnjava Davor. 

U galeriji Stančić Davor je izložio kolekciju ogrlica, broševa, naušnica i prstenja od srebra, koji fasciniraju svojom vizualnom čistoćom i koncepcijskom smislenošću. Žene, koje ipak najviše zanima njegov nakit i koje su te koje ga nose, privlače glatke zrcalne plohe, hladnog sjaja, koje su decentno obogaćene pokojim kolorističkim detaljem - toplom žutom i crvenom bojom jantara i koralja, te plavičastim odbljeskom tirkiza. 

Kruna od koralja i srebra

prah, kruna za miss turizmaVećina je posjetitelja ipak najviše uzdisala gledajući Davorovu krunu za Miss Turizma Hrvatske, koju je mladi dizajner izradio za izbor Miss Turizma koji će se održati u rujnu ove godine, nakon čega će kruna skupa s Missicom otputovati u Kinu na Miss Tourism Queen International 2009.

„Ušao sam u taj projekt na preporuku profesorice Nine Režek-Wilson i prema ideji o odabiru materijala svoje kolegice Tatjane Dergačeve. Dugo sam razmišljao o ideji i ništa mi nije potpuno 'sjelo', sve dok nisam zamislio igru srebra i koralja te njihov kontrast gibanja i boja. Želio sam od isprepletenih srebrnih krivulja dobiti asocijaciju mora i suprotstaviti joj okomito prirodno gibanje crvenog koralja, po kojem je Jadransko more poznato u svijetu.", govori Davor o svojoj inspiraciji.

Kruna je doista fascinantna i sasvim drugačija od uobičajenih koje najčešće gledamo na glavama Missica. Ima vilinsku nježnost i eleganciju, čak prozračnost, a ipak je vizualno vrlo snažna i simbolički sugestivna. Ledeni sjaj srebra i njegovo vodoravno valovito gibanje u suprotnosti su s jarkim crvenilom koralja, koji se iz srebrne baze izdiže poput plamena. 

Svakako, ne čudi nas što Davora neprestano nazivaju klijentice, tražeći da im nakit izradi po narudžbi u što kraćem (katkad suludo kratkom) roku. Ipak, cure, imajte milosti i strpljenja - samo polako - jer Davor sve radi sam, vrlo minuciozno i pažljivo, kako biste vi bile što ljepše.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.