Donosimo vam intervju s Martinom Karaban, prekrasnom zadarskom manekenkom, koja krasi stranice najpoznatijih svjetskih modnih časopisa, reklamnih kampanja i modnih editorijala. Stilisti i fotografi se slažu - ona je hrvatska Gisele

martina karabanKada čujete ime Martine Karaban, teško da ćete ga zaboraviti. Za mene je ono od prvog trenutka zvučalo tako strastveno, lijepo i zanimljivo da sam odmah morao uvjeriti svoju tadašnju glavnu urednicu da je uzmemo za snimanje velikog modnog editorijala u Beču. Inače, nisam baš tip stilista koji se veže za nova imena, ali ovdje nisam mogao drugačije - pogotovo kad sam vidio slike ove ljepotice. „Pa to je hrvatska Gisele", bila je moja prva reakcija. Pregledavajući njen fantastični book, ostao sam bez daha: jedna slika za drugom pokazivale su razne strane jako zanimljive Martinine osobnosti.

Martina se poput kameleona zna promijeniti na fotografijama i pokazati se iz totalno druge perspektive. To su bili momenti - uhvaćeni od najvećih i najznačajnijih svjetskih fotografa koji su stalni suradnici svjetskih modnih časopisa poput američkog, francuskog i ruskog Voguea, internacionalnih izdanja Ellea, Marie Clairea, Vanity Faira, Numéroa ili Harper's Bazaara. Prva liga modnih stručnjaka u kojoj igra i naša Martina Karaban iz Zadra. Do sada je malo tko za nju znao u Hrvatskoj, jer Martina većinom radi vani i prilično je samozatajna. Ipak, ekskluzivno za Feminu.hr izdvojila je pola sata svog dragocjenog vremena i uspjeli smo s njom razgovarati prije nego što je odletjela za London gdje snima veliku kampanju za jedan utjecajan modni brend.

Martina, ti si jedna od trenutno najljepših ambasadorica Dalmacije u svijetu. Svojim izgledom i osobnošću, osvojila si srca mnogih svjetskih modnih stručnjaka, stilista, fotografa. Kako gledaš na sve to?

Pa prvenstveno sve to doživljavam kao posao. No dakako da mi imponira što me većina ljudi iz modne industrije cijeni i zove za daljnje suradnje.

Moda je jako površan biznis, to je činjenica. Sve se vrti oko izgleda, novca i onda opet izgleda. Malo tu ima prostora za neke dublje stvari, za čovjeka općenito. Ti si jedna od najnormalnijih i najiskrenijih manekenki koje sam do sada upoznao. Kako preživiš u tom površnom svijetu?
Je, istina je da je to većinom vrlo površan svijet. Ali stvar je u tome da se baš i ne obazirem na te površnosti, jer, kako sam ti već rekla, na sve to gledam kao na posao koji pokušavam odraditi što je moguće bolje i profesionalnije. Poslije snimanja ja sam obična djevojka koja uživa u ispijanju kavica s prijateljima. 

martina karaban, detalj editorijalaDa li ti prijatelji i obitelj fale u trenucima kad si na putu? Da li nosiš sa sobom neke predmete koji te podsjećaju na najbliže i najdraže osobe u tvom životu?
Proputovala sam gotovo cijeli svijet, ali za mene je Zadar i dalje najvažniji u mom srcu. Ipak to je moj rodni grad i tu je sva moja obitelj i prijatelji. Kad sam van Zadra i putujem, onda uvijek sa sobom nosim slike mojih najmilijih. I to me drži.

Povratak u Zadar - najveće uzbuđenje

U svojoj si karijeri upoznala puno ljudi, imala interesantne doživljaje i obišla puno krajeva i srela se s raznim kulturama i tradicijama. Gdje ti je bilo najljepše?
Svaki grad ima svoje čari. I zbilja imam jako puno lijepih uspomena. Najljepše mi je dosad bilo u Egiptu i na Maldivima. To su prekrasni krajevi i svima preporučujem da ih odu posjetiti.

Trenutno živiš u Milanu, ali si često i kod svoje obitelji u Zadru. O Milanu se baš ne priča uvijek pozitivno u manekenskim krugovima. Kako ti doživljavaš taj grad?
Milano je za mene kao drugi dom. Imam tamo dosta prijatelja koji su većinom van modne scene. Za posao je baš dobar grad i istina je da nije baš poseban kao metropola, ali ja se osjećam uvijek super kad sam tamo!

A kako ti se onda vratiti u svoju Dalmaciju?

Kad se vraćam u svoj Zadar, to je neopisivi osjećaj! Par dana prije nego što idem doma, ne mogu ni spavati od uzbuđenja...mislim da to objašnjava sve!

Kakvi su ti planovi nakon karijere?
Zasad ne razmišljam puno o tome, jer mi posao i dalje dobro ide. Ali vjerojatno ću ostati u istim vodama, jer se tu ipak osjećam ispunjeno.

Kako da uskladim dečka sa svojim poslom?!

martina karaban, portretnaKako se zabavljaš na putovanjima?
Ako se negdje zadržim malo dulje, onda želim upoznati grad i kulturu. Kao i svi mladi, volim noćne izlaske, ples, obožavam ispijanje kavica - jer sam ipak prava Dalmatinka! Naravno da isto volim glazbu, slušam sve, a većinom domaće. S crtanjem nisam na ti, ali volim pročitati dobru knjigu!

Sigurno i ti imaš neispunjene želje. Hoćeš nam reći koja je ona najveća?
Meni se dosta mojih želja već ispunilo i jako sam sretna i zadovoljna! Naravno da bi još voljela imati i dečka, ali to je teško uskladiti s mojim poslom... ali doći će i taj dan!

Koje radno iskustvo ti je dosad bilo najdraže i najupečatljivije?
To je definitivno revija za John Gallianoa. Ostala mi je u sjećanju, jer je bila posebna. Na reviji su sudjelovali i patuljci, što je sve napravilo još više zanimljivijim! A što se snimanja i fotografa tiče, svaki je poseban na svoj način! Ne bih sad izdvajala nikog posebnog.

Naše čitateljice sigurno zanima kakve su to tajne tvog izgleda, jer si savršena! Što sve radiš za svoju ljepotu?
O, hvala na komplimentu. Ja ipak mislim da je za to najzaslužnija genetika! Ali naravno, kao i svaka žena, obožavam posjete kozmetičarkama, koristim razne kremice... i naravno kad uhvatim vremena, otiđem u jedan dobar spa!

E sad, sve to zvuči super i zbilja imaš prelijep život. A što da nisi postala manekenka, čime bi se bavila?

Nećete vjerovati, ali kao dijete sam uvijek pjevala s prijateljicama i stalno sam si govorila da bih voljela biti pjevačica. Ali naravno to je bio samo dječji san! Nisam ni pomišljala da bih mogla otići u manekenske vode. Ipak, desilo se i sretna sam zbog toga!

martina karaban. editorijalMartinu Karaban zastupaju agencije Select Model Management, Why Not, Chic Management, Traffic Models, Wiener Models i druge.

Neke od modnih editorijala koje je Esned Nezić napravio s Martinom Karaban možete vidjeti na: www.esned.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.