Još nas jedan dan dijeli od najvećeg domaćeg modnog događanja – Cro à Portera – koji ove godine slavi svoj 25. rođendan. U sklopu ovog jubileja obilježava se još jedan, nešto manji, ali jednako važan rođendan – 10. rođendan brenda Etna Maar, iza kojeg stoji modna dizajnerica Andrijana Subotić-Pjajčik. Temperamentna u svome stvaranju poput vulkana Etna, strastvena i ponekad pomalo misteriozna poput Picassove ljubavi, umjetnice Dore Maar, Etna Maar - Andrijana - je već 10 godina beskompromisno vjerna svojoj osebujnoj avangardnoj modnoj estetici, zbog koje je cijene modni znalci i obožavaju vjerne klijentice

etna maar

Ove godine slaviš 10 godina uspješnog rada na hrvatskoj modnoj sceni. Tvoj brend Etna Maar je već cijelo desetljeće jedan od omiljenih domaćih modnih brendova... Kako se osjećaš s navršenih 10 – kako bi opisala svoj dosadašnji put u karijeri?
- Osjećam se dobro jer cijelo vrijeme radim ono što volim i sretna sam jer sam izdržala razne poslovne situacije i suradnje, a ostala sam svoja. Iako po prirodi nisam strpljiva, zadovoljna sam jer sam kroz ovih 10 godina narasla kao čovjek, a (nadam se) i razvila se kao dizajnerica. Sada, u desetoj godini brenda, imam ozbiljnu firmu s profesionalnim suradnicima, otvorila su nam se neka nova inozemna tržišta, napravljen je web shop, priprema se nova kolekcija...

Ovog ćeš tjedna na jubilarnom 25. Cro à Porteru prikazati novu kolekciju – Bright Black Hole – kako bi opisala duh kolekcije? Što si nam pripremila?
- Kolekcija se zove Bright Black Hole i inspirirana je teorijom da ćemo u budućnosti moći putovati kroz vrijeme... Inspirirana je i novim filmom o Stephenu Hawkingu... Modeli su ležerni - duge haljine, suknje, hlače, sve u kombinaciji s voluminoznim jaknama zahtjevne konstrukcije i, naravno, pletivima efektne pređe u bojama raspadajućih zvijezda prije nego se pretvore u crnu rupu. Materijali su efektni brokati s dezenima svemirske prašine, crno bijeli, te viskozna pletiva. Naravno, prevladava crna u kombinacijama svemirske svjetlosti.

etna maar

Tvoja je modna estetika vrlo specifična, prepoznatljiva... Ne bojiš se drugačijega, "svemirskoga"... Osim u SF-u, u čemu još crpiš inspiraciju za svoje kolekcije?
- Inspiracija dolazi iz raznih sfera – filmova, priča, događaja, ljudi, slika...

S kojim materijalima najviše voliš raditi?
- Volim pletiva koja sama dam izraditi (dakle, kupuje se samo pređa), volim efektne tkanine, malo grublje, u kombinaciji s laganim prozračnim tkaninama. Bitno mi je i da materijal ima svoju priču, dezen, boju... Dakle, kada nastaje neki model, postoji vrlo dobar razlog zašto se šiva baš od tog materijala.

Što sama voliš nositi i kako bi opisala svoj stil?
- Nosim haljine, tunike s printevima i veste. Mogu to nazvati sportskom avangardom.

Koji su najveći izazovi jedne privatne modne poduzetnice u Hrvatskoj?
- Kako prodati svoj proizvod.

Često radiš dječje kolekcije – koliko se to razlikuje od dizajniranja za odrasle?
- Moje dječje stvari su samo umanjene kolekcije za odrasle, tu nema roza boje, mašnica, čipki... Ja radim modu za male vampire, kakve su i moje djevojčice. Kao iz filma "Hotel Transilvanija"... I ja i moje kćeri, Irina i Erna, obožavamo lik male Maje.

etna maar

S obzirom da si od malih nogu rasla uz pletivo i trikotažu, nije čudno da si odlučila ostati u modnim vodama – koja su tvoja sjećanja na djetinjstvo i prve dodire s modom?
- Oduvijek sam bila okružena zvukovima pletačih i šivaćih strojeva, skupljala lutke, šivala, s tatom putovala i prodavala veste i pulovere, tako da je sve to doprinijelo ovome što sada radim i gdje jesam.

Ime tvog brenda je vrlo specifično – Etna – po vulkanu – te Maar – po umjetnici i Picassovoj velikoj ljubavi Dori Maar. Što si željela poručiti imenom brenda?
- Ime doslovno opisuje moj karakter i mene kao osobu te način moga rada i moje proizvode. Energična odjeća za energične i temperamentne žene – ''one žene koje trče s vukovima''.

etna maar

Kada smo već kod zanimljivih žena poput Dore Maar, koje su žene tvoja inspiracija – kojima se posebno diviš?
- Volim caricu Sissy, Audrey Hepburn, Coco Chanel, gđu. Blau i sve svoje prijateljice - od umjetnica, preko dizajnerica, stomatologinja i ekonomistica, do novinarki.

Kako komentiraš domaću modnu scenu?
- Vrlo je kreativna i tjera na stalni rad, ako želiš opstati.

Koje modne dizajnere voliš i pratiš – domaće i strane?
- Volim belgijske i japanske dizajnere te Ivonu Martinko i Xeniju dizajn.

Osim mode, koje su tvoje strasti i kako provodiš slobodno vrijeme?
- Volim umjetnost, što je usko vezano uz moju struku, volim maštati o dizajnu interijera, volim cvjećarstvo, grupu AC/DC, borilačke vještine i ples. Slobodno vrijeme je vezano uz muža i djecu te naša putovanja.

etna maar

Etna Maar Facebook

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.