Nenad Sovilj, poznati zagrebački dizajner nakita, jučer je predstavio svoju novu kolekciju ogrlica - Sapiens. Dvanaesta po redu kolekcija obilježava i dvanaest godina autorovog djelovanja, a sastoji se od dva tipa ogrlica inspiriranim – sovama – kao simbolom mudrosti

sovilj sapiens

Ime kolekcije, 'Sapiens', dolazi od latinskoga: mudar/mudra te se odnosi na pridjev u opisu naše vrste, 'Homo sapiens'. Zajedno sa simbolikom sove (mudrost i znanje), ali i igrom s autorovim prezimenom SOVilj, dizajner snažno reagira na situaciju u društvu i nudi nam mudrost i znanje kao rješenje. Sova predstavlja talisman koji nas intuitivno poziva na donošenje mudrijih odluka u svom životu. Osim što je simbol mudrosti, znanja i tajni, sova je usko povezana s mistikom, Mjesecom i ženskom snagom. Sugerira pojačanu čulnost. Personifikacija je noći i sna te neprikosnoveni simbol bogatstva.

sovilj sapiens

sovilj sapiens

Kolekcija se dijeli na dva tipa ogrlica podijeljenih prema porodicama sova u prirodi - Strigidae i Tytonidae. Strigidae predstavljaju ogrlice tipizirane prema srebrnim krunama koje nose na glavi: kraljica, vojvotkinja, markiza, grofica i barunica. Materijali od kojih su izrađene su facetirano drago kamenje (rubin, topaz, ametist, citrin, zeleni oniks), pozlaćeno srebro, srebro, bronca, mesing, epoksidna smola, emajl i svileni rips. Karakteristične su i po krilima koja su napravljena od rastera Sovilj logotipa za koji je dizajner dobio prestižnu Red Dot nagradu 2011. godine. Tytonidae su sove izrađene od smole, poludragog i dragog kamenja sa srebrnim kljunom i emajliranim očima, te potpuno metalne emajlirane sove.

sovilj sapiens

Samu izložbu kojom je predstavljena kolekcija autor je postavio u svom prostoru u Amruševoj ulici, a ponudila je novi koncept: vrhunac izložbe nije bilo njezino otvaranje, već njezino zatvaranje.  Tako su klijentice i obožavateljice brenda Sovilj doživjele nove komade prije nego su fotografije izašle u medijima.

sovilj sapiens

Na izložbi se u kratkim sekvencama reproducira zvuk glasanja sove ušare, naše najveće noćne ptice. Zabrinjavajuća činjenica je da se zbog smanjivanja prirodnog staništa, svjetlosnog onečišćenja, stradavanja uslijed trovanja te sudara s električnim vodovima, broj sova u Hrvatskoj znatno smanjio, a da je ušara na listi zaštičenih vrsta od kojih nekima čak prijeti i izumiranje.

sovilj sapiens

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.