"Edition: Chillida" prva je capsule kolekcija nedavno uspješno predstavljenog "Arte." koncepta u zagrebačkoj Galeriji Forum. Etablirane dizajnerice Loreta Gudelj, Mihaela Marković, Priyanka Desai i Snežana Veljković (Naša Posla) osmislile su zajednički projekt koji naglasak stavlja na modnu reinterpretaciju umjetničkih djela u suvremenom nosivom konceptu

arte

Inspiracija prve kolekcije pod nazivom "Edition: Chillida" jedan je od najpoznatijih modernih kipara dvadesetog stoljeća, baskijski kipar i grafičar Eduardo Chillida. Dizajnerice su bazirale koncept na apstraktnim litografijama i monumentalnim skulpturama autora te ih prenijele na odjeću, obuću, pletene torbe i nakit, djelomično slijedeći kolorit i grafički predložak  inspiracije. Kolekcija je namjenjena pozicioniranju u muzejskim concept storeovima upravo zbog ideje koja zaokružuje priču.

Dizajnerice biraju imena domaće i svjetske umjetnosti koje cijene te žele ukazati na suvremeni modni moment prenesen u kroj i oblik kako bi u sinergiji dobili finalan proizvod koji je odlično prezentiran na snimljenoj kampanji i lookbooku.

arte

U suradnji s Galerijom Karas u Zagrebu snimljena je kampanja koju potpisuje Doris Fatur te uključuje radove dvoje vrhunskih hrvatskih umjetnika - odličnu kiparsku instalaciju Mihaela Puntarića pod nazivom "Slike u prostoru" i neoenformelistički mural Ivane Gagić Kičinbači koji je bio napravljen za projekt.

Odjeća dizajnerice Lorete Gudelj sastoji se od hlača, topova, haljina, košulja i balonera ravnih minimalističkih linija napravljenih u pamučnom keperu i egipatskom pamuku jednake teksture povezana je neodstupanjem od zadanog kolorita te slijedi kružne i pravokutne linije Chillidinih littografija i drvoreza koja majstorski pristupa razradi kroja namjerno stavljajući teksturu materijala u drugi plan.

arte

Dizajnerica brenda Naša posla Snežana Veljković za "Arte." razradila je liniju udobnih ravnih cipela prepoznatljivog originalnog kalupa koji u sitotisku na koži slijedi razrađen Chillidin grafički predlo žak s dodanim zanimljivim elementima u vidu nakita za cipele koji potpuno mjenja dizajn ovisno o postavljanju na obuću.

Indijska dizajnerica koja stoji iza indijskog brenda De'anma, Priyanka Desai, razradila je u srebru i pozlaćenom srebru liniju nakita jednake inspiracije. Apstraktni oblici prisutni su na oglicama, naušnicama i prstenju u kojima dizajnerica izvrsno kontrastira dvije boje kako bi time dobila sličnu izmjenu apstraktnih kontrastnih oblika.

arte

Model: Hana Grizelj (Relatum model management)
Foto: Doris Fatur
Šminka: Petra Sever (za Illamasqua)
Kosa: Matej Tonković (za Matrix)

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.