Čudni su putevi modni. Čovjek dobije pozivnicu na Dove Fashion.hr u Muzeju suvremene umjetnosti, ponada se nekom, u Hrvatskoj nikad viđenom, spoju arta i mode. Ponada se da će neki dobri komadi robe prošetati pored izložaka Srneca, Ivane Franke ili Maljeviča, a kad tamo upute ga negdje desno iza Muzeja da se smrzava na otvorenome

fashion hr, muzej suvremene umjetnosti

Kada čitavo vrijeme održavanja modne revije više brinete o tome hoćete li dobiti upalu uha ili oka od gadnog propuha koji vuče cijelom dužinom prostora u koji su organizatori smjestili event, onda teško možete uživati u onome što se događa na pisti. Ogrnete se dekicom, no to vam nije dosta - i dalje se osjećate pothlađeno i nelagodno. A ipak, ne bi baš bilo pristojno prebaciti dekicu preko glave... Ono što vam preostaje jest - moliti se Bogu da sve to skupa što brže prođe.

Sandalice na ledenom vjetru

U međuvremenu čudite se, uvijek iznova, kako celebrityji imaju sasvim drugačiju termoregulaciju tijela od običnih smrtnika. Dok se vi smrzavate u zimskim čizmama, kaputu, vesti, kapi, dekici..., jet-seterice i estradne zvijezde golih nogu, u štiklicama s golim prstićima i golih ramena spremno poziraju fotoreporterima. Ok, adrenalin uzrokovan medijskom pažnjom vjerojatno ponešto i ugrije tijelo, ali zar toliko?! Natali Dizdar npr. imala je tako kratku haljinicu da su fotoreporteri spremno uhvatili u kadar njene ružičaste gaćice. 

No, ostavimo se celebrityja, propuha i "lažiranja" lokacije. Fokusirajmo se na pistu. Kolekcije nisu uopće loše, ali avaj, manekenke su sleđene. Koža im je prošarana crvenim mrljama od loše površinske cirkulacije, a ono malo paperjastih dlačica što imaju na rukama i nogama, nakostriješilo se od hladnoće pa „vrišti" pod jakim reflektorima. 

Zaključak - zašto bi bilo jednostavno, kada može biti komplicirano. Dakle, kad već nije mogao biti interijer MSU-a (čemu smo se nadali, očekujući od ekipe Fashion.hr-a da doista napravi nešto još neviđeno u Hrvatskoj, u domeni modnih evenata), mogao je bar biti neki topliji prostor, jer ožujak je poznat kao meteorološki vrlo prevrtljiv mjesec. A zašto nije uspio biti interijer MSU-a, e u to ne bismo voljeli ulaziti... U svakom slučaju, službeni vizuali događanja, s potpisom kreativnog dvojca Decker&Kutić, puno su obećavali, pa smo se veselili nekom sasvim drugačijem fashion događanju, različitom od pretencioznih, histeričnih i kaotičnih na kakve smo u Hrvatskoj navikli. No dobili smo event s dobrom modom, od koje je poprilična količina propusta odvlačila pozornost. 

Ipak, nekima skidamo kapu

I to prvenstveno Ivici Skoki. Do poda. Naviknuti na njegove lijepe, ali ne previše inovativne haljine koje slavne Hrvatice obožavaju i koje kraljuju našim crvenim tepisima, Ivica Skoko iznenadio je svojom neočekivanom avangardom - ekstravagantnom revijom, izvanredno koncipiranom, estetski provokativnom, ukratko - savršenom i idejom i realizacijom. Seksi kratke haljine, snažna crnina, lanci, velike crne motorističke kacige... - sve je to Ivica Skoko upakirao u moćan show, podsjetivši možda malo na slavnog londonskog darkera Garetha Pugha, majstora gotike i ekstravagancije.

fashion hr, ivica skoko

Jedni hrabri, drugi sasvim korektni

Za razliku od ambijenta i temperature zraka, kolekcije i ostalih domaćih dizajnera za jesen/zimu 2010/2011 ugodno su nas iznenadile (ok, neke više neke manje). User-friendly kolekcije s haljinama koje će žene obožavati, predstavili su Envy Room, Aleksandra Dojčinović, Zoran Mrvoš i Nataša Kos. Ana Marija Ricov poigrala se estetikom koja podsjeća na Mad Max filmove i predstavila slojevitu, divlju modu, udobnu, otkačenu, krpastu, ali savršeno formiranu. Ivica Klarić, pak, poigrao se biznis-stilom s reinterpretacijom male crne haljine i kratkih kaputića, s dominacijom crne i bež boje. Vrlo seksi transparentnu crnu kolekciju pokazala je Ivana Barač, ostavši vjerna svojoj lijepoj jednostavnosti i želji da svakoj ženi kroz odjevni predmet pokloni fantastičan adut za zavođenje. 

Robert Sever, domaći kralj printova i modnih dodataka (posebno torbi), izazvao je tihe negativne reakcije publike svojim izjavama na velikom ekranu prije revije. Sever je izjavio kako su mu znali reći da su mu neki komadi poput onih Louisa Vuittona, neki nalikuju na Marca Jacobsa, a Mare Milin mu je navodno rekla kako u zadnje vrijeme „vuče" na Pradu. Pretencioznost je prilično antipatična karakteristika, posebno u maloj zemlji „male" mode, kakva je Hrvatska. Sever je dodao - „a ja ne bih želio nalikovati ni na koga, već bih želio biti ja - Robert Sever". Pa doista, ne vidimo mi tu ni Vuittona, ni Jacobsa, a usprkos oštrom oku slavne fotografkinje Mare Milin, ne vidimo ni Pradu. Vidimo Roberta Severa. Ni više ni manje.

fashion hr, dove men revija, hokejasi medvescaka

Velike ovacije publike zaradili su igrači Medvešćaka, mladi hokejaši predvođeni Vladom Šolom (slika gore), koji su se ovoga puta našli u ulogama manekena. Za njih je kolekciju pod nazivom Dove Men dizajnirao trio - Ricov/Klarić/Galaš. Kad smo već kod Igora Galaša, „ovjenčan" nedavnom pobjedom na iD DUNEDIN međunarodnom modnom natjecanju za mlade modne nade na Novom Zelandu, Galaš je opet pokazao da je jedan od najosebujnijih umjetnika na domaćoj modnoj sceni i da će njegova pletenina iduće zime grijati mnoge trendseterice.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.