Strelovito i sigurno mladi britanski dizajner Gareth Pugh uspinje se prema najvišim vrhovima svjetske modne scene. Njegove su revije slavlje mračne gotičke estetike, savršen spoj teatra i mode. Njegova ekscentrična i konceptualna moda zavodi Annu Wintour, Beyoncé, Kylie Minogue...

gareth pughRuku na srce, britanska modna scena, posljednjih godina nije iznjedrila bog zna kakve kreatorske genije (barem što se tiče percepcije široke javnosti). Izuzetak je, dakako, veliki Alexander McQueen, koji je dugo nosio titulu spasitelja britanske mode. No, čini se, nova je zvijezda zasjala u svijetu otočkog fashiona, 28-godišnji Garteh Pugh. Dugo smo se u redakciji zezali na njegov račun i zvali ga Poo (eng. kakica), dok naša londonska kolegica nije pošizila i kategorički ustvrdila da je čitav London (i polako čitav svijet), lud za njim i da se moramo upristojiti.

Ok, Mr. Gareth PJU, sorry, postao si faca i više nema zezanja! Uozbiljimo se - činjenica jest da je Gareth zvijezda. Ima sve što mu je za to potrebno - talent, obrazovanje u struci, ekscentričnost, britansku intelo-facu, te ispod sakoa stare punk majice koje je kupio u Camdenu, pa malo prekrojio i dodao pokoji hype detaljčić. Kada biste, još prošle godine, negdje u ovo doba, u Google upisali Garethovo ime, rezultati bi bili relativno skromni. Ako ga upišete danas, dobit ćete oko 2 i pol milijuna linkova s njegovim imenom. Respekt. Doista! Jer Pugh je zbilja nevjerojatan u tome što radi - počeo je kreirati već s nepunih 14 godina za English National Youth Theatre, diplomirao je modni dizajn na Central Saint Martinsu u Londonu, diplomskom revijom fascinirao urednike magazina Dazed&Confused...

Punokrvni modni performer

Za Pugha je šira javnost čula nakon njegove prve zimske kolekcije koju je 2006. predstavio na Londonskom tjednu mode. Britanski se Vogue vrlo pohvalno raspisao o njemu, ali ono što je najvažnije, zapeo je za oko modnoj alfi i omegi, urednici američkog Voguea - Anni Wintour. A ako Anna kaže da Pugh valja, tko je čitav svijet da tome proturječi?! Svakako, Gareth, za sada, utjelovljuje ono najbolje što kreatorska zvijezda mora imati - zaigranost, autoironiju, teatralnost i odličan osjećaj za provokaciju. Vide se kod njega fini tragovi Alexandera McQueena, Johna Gallianoa, Vivienne Westwood...

Moda je za njega teatar, cirkus i preformans, a inspiraciju crpi iz ekstremne britanske klupske scene, kojoj pripada i kojoj je godinama pripadao. Ako otiđete u bilo koji londonski gotik ili dark klub, mnogi će biti odjeveni na tragu onoga što Pugh isfurava kao svoj umjetnički i modni senzibilitet. Ne mistificirajmo, prvi koji su nosili Pughove odjevne komade bili su darkeri, gotičari i emo-i iz londonskih klubova, a tek onda Marilyn Manson.

Voluminozne i skulpturalne kolekcije

gareth pugh portretPugh fascinira skulpturalnim i voluminoznim formama koje ljudsko tijelo modeliraju u neobične oblike, gotovo potpuno negirajući njegovu prirodnu formu. U modu je vratio dašak cutting-edge estetike: prizivanje mračnog sado-mazo stila, eksperimentiranje materijalima poput PVC-a, lateksa, sintetike, gume, te kao glavne (ne)boje - isključivo crnu i bijelu.
Zvijezde vole mračno i bizarno

Što to u Pughovim kreacijama tako privlači svjetske zvijezde poput Kylie Minogue, Roísín Murphy, Beyoncé Knowles... Zašto kći Bernarda Arnaulta (vlasnika LVMH carstva), Delphine Arnault, nije propustila Pughovu debitantsku reviju tijekom Pariškog tjedana mode? Djevojke očito vole mračne dečke i bizarne modne komade. 

Glazbenice nose njegove kreacije na nastupima, ali i na modnim događanjima. Kylie i Roísín u svojim su spotovima nosile istu Garethovu kreaciju, što se zvijezdama jako rijetko događa, jer u svijetu celebrity žena nema većeg grijeha, nego biti odjevena poput nekog drugog. No, ako je to Pugh, well, what the hell...

Cvjetovi zla za jesen/zimu 2009.

Nakon što je Delphine Arnault uživala u Palais de Tokyo na Pughovoj pariškoj reviji, počelo se govorkati da će dizajnera uskoro prigrliti divovska kompanija u čijem vlasništvu su Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy i Kenzo. Pughova glasnogovornica Mandi Lennard istaknula je kako interes LVMH-a doista postoji, ali kako još ništa nije sigurno. Kao što nije sigurno hoće li Gareth postati savjetnik za Dior Homme. Veliki poticaj za daljnju karijeru je i prestižna nagrada ANDAM vrijedna 150.000 eura.

Najnoviju kolekciju jesen/zima '09, koja kao da je izašla iz Baudelaireove zbirke poezije „Cvjetovi zla", Gareth nije odradio kao svi ostali. Nije se zamarao organizacijom klasičnog fashion showa, već je preko linka www.showstudio.com uzvanicima uživo emitiran eksperimentalni video, snimljen u Londonu, u samo jednom danu. Uzvanici su ostali oduševljeni burtonovskom mračnom fantazijom, popraćenom glazbom kao iz horor filmova.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.