Fascinantna i slikovita priča o 60 godina povijesti omiljenog svjetskog brenda FREYWILLE dolazi u Zagreb kao veličanstvena zbirka najljepših umjetničkih kreacija od emajla. Ova oaza inspiracije za sve ljubitelje originalne umjetnosti i profinjenog nakita na svom prvom putovanju kroz europske metropole boravit će u Zagrebu od 29. kolovoza do 3. rujna u FREYWILLE butiku u Preradovićevoj 2

freywille_krozgodine_cijela

FREYWILLE diljem svijeta predstavlja sinonim za jedinstvene, opulentne umjetničke minijature u obliku luksuznog nakita i ekskluzivnih modnih dodataka. Još od davne 1951. godine u bečkom ateljeu vrhunski umjetnici i stručnjaci za fino emajliranje, s najvećom pažnjom i ljubavlju, stvaraju ovaj poseban nakit čarobnog dizajna i ekspresivnih boja.

Po prvi puta najljepši FREYWILLE primjerci, kreirani tijekom nekoliko desetljeća, sabrani su u zadivljujuću zbirku izložaka te pozivaju na neponovljivo vizualno i emotivno iskustvo dekorativnog putovanja kroz vrijeme koje počinje s davnom 1951. godinom.

Ova impresivna putujuća izložba otkriva slikovitu povijest i sve razvojne faze FREYWILLE dizajna. Iznimno rijetki komadi prelijepog umjetničkog nakita pružaju detaljan uvid u zavidan uspjeh  autohtone i tradicionalne bečke tvrtke,ali istovremeno maštovito oživljavaju neponovljive modne i umjetničke duhove prošlosti koji potiču na nostalgiju.

FREYWILLE MUZEJ NA PUTOVANJU KROZ EUROPSKE METROPOLE U 2015.

Beč 20.08 -22.08./ Zagreb 31.08 -03.09./Berlin 09.09-14.09./München 19.09 -26.09./Innsbruck 02.10—08.10./Salzburg 14.10-24.10./ Prag 18.11-21.11./ Bratislava 25.11-28.11.

Kratka retrospektiva 60 godina FREYWILLE umjetničkog nakita od emajla i autentičnog dizajna:

freywille_krozgodine_cijela1

U početnim godinama FREYWILLE se fokusirao na izradu općenitih ukrasnih predmeta i maštovitih dekoracija za kućanstvo – pitoreskne doze, kutijice ili zdjelice. Dizajn je bio raznolik, no kao posebno omiljen izdvaja se Viennese Rose. Njegov glavni motiv bila je ljupka ruža ljubičastocrvene boje, a nastao je kao rezultat zajedničke kreativne suradnje s poznatom bečkom manufakturom porculana Augarten.

freywille_krozgodine_cijela2

Art Nouveau - središnja tema ovog dizajna je secesija. Izrazita dekorativnost tog reformističkog umjetničkog stila prepoznatljivog po dinamičnim, valovitim linijama sinkopiranog ritma, pokazala se kao savršena inspiracija za elegantan nakit. U 2014. godini FREYWILLE ponovno oživljava ovaj upečatljiv dizajn pa uz kreativne stilske prilagodbe stvara kolekciju REVIVAL ART NOUVEAU VIENNA.

Tijekom 70-ih godina FREYWILLE je surađivao sa svjetski poznatim dizajnerima, a jedan od njih je bio i Yves Saint Laurent. Primjerice, za njegove Haute Couture modne revije izrađivao je vrlo poseban nakit - velik, umjetnički i ekstravagantan.

freywille_krozgodine_cijela3

Crown-jewels, opulentan i glamurozan dizajn, bio je nadahnut bogatim zbirkama kraljevskog nakita. Retrospektiva umjetničkih portreta pripadnika kraljevskih obitelji poslužila je FREYWILLE umjetnicima kao inspirativni uvid u bogati opus najljepših bisera, opala, dijamanata u obliku kapi, ogrlica od raznobojnog dragog kamenja i sl., što je rezultiralo kreiranjem izrazito dekorativne i poželjne kolekcije nakita.

Pozadina kolekcije Tropic skriva se u čežnji za dalekim i egzotičnim zemljama. Raskošan dizajn s motivima egzotične tropske flore i faune nastaje kao FREYWILLE interpretacija ljudske žudnje za dalekim putovanjima.

freywille_krozgodine_cijela4

Modern Art je dizajn koji utjelovljuje fascinaciju geometrijskim oblicima te njihovoj jedinstvenoj ljepoti odaje počast kroz raznovrsne dekorativne forme. Ukupna estetika ovog dizajna također odražava i prevladavajući modni duh 80-ih godina.

Egipat se pokazao kao vrlo uspješna i inspirativna tema. Brojni ljubitelji FREYWILLE dizajna i danas žude za ovom popularnom kolekcijom nakita. Ona se sastojala od nekoliko pojedinačnih setova impresivnog dizajna nastalih kreativnim procesom koji se temeljio na iscrpnom istraživanju živopisne priče o egipatskoj kulturi i s posebnim naglaskom na ljubav prema detaljima. Zadivljujući motivi elegantne svevremenske kolekcije Egypt doslovno su oživjeli bogatu egipatsku mitologiju, simboliku i povijest. Na minuciozno oslikanom emajlu ovjekovječena je uspomena na fascinantne egipatske bogove, kraljice, faraone, skarabeje i hijeroglife.

freywille_krozgodine_cijela5

U 90-ima FREYWILLE postavlja i implementira koncept Hommage kolekcija posvećenih remek djelima i filozofskim idejama velikanima slikarstva. One su čak do danas zadržale status najpoželjnijih među strastvenim kolekcionarima FREYWILLE nakita. Posebno uspješan dizajn bio je POPPY FLOWERS nadahnut Claude Monetovom slikom “Coquelicot – la Promenade” (danas se može vidjeti u pariškom muzeju d’Orsay). Obilni makovi u cvatu izranjanju iz raskošne palete blistavih boja te nas zanosnom ljepotom vraćaju u razdoblje impresionizma.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.