Posljednjih je tjedana nedostajalo dezinfekcijskih sredstva, a redovito pranje ruku i higijena su prioritet. Kolonjska voda 4711 Echt Kölnisch Wasser, klasična kolonjska voda, ne samo da pomaže osvježavajućim mirisom, već i sastojcima koji imaju dezinfekcijski učinak, prije svega alkohol u postotku od 86%

4711 kolnisch wasser

Već više od 225 godina 4711 Echt Kölnisch Wasser poznat je po blagotvornim učincima na tijelo, um i dušu kao i po osvježavajućem mirisnom sastavu. Goethe, Napoleon i Katarina Velika su se zakleli u njega - pa i danas tradicionalni miris, čiji je sastav do danas ostao dobro čuvana tajna, osvaja bezbrojne obožavatelje.

4711 kolnisch wasser

Pažljivo usklađeni kvalitetni sastojci i esencijalna ulja ne samo da imaju zanimljiv miris - u početku su kolonjske vode imale i medicinsku korist. Sastav uključuje, između ostalog, ružmarin koji djeluje antibakterijski i umirujuće i lavandu koja pomaže u stresnim situacijama. Visoki udio alkohola - za kojeg se zna da je desinficijens -  također ima efekt čišćenja.

4711 kolnisch wasser

Osvježavajuće maramice od 4711 sadrže 79%, a kolonjska voda 86% alkohola - tako da imaju posebno osvježavajući i umirujući učinak na naša tijela, a istovremeno djeluje i kao dezinfekcijsko sredstvo.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, WHO, je korištenje alkohola do 90%, nikako više od toga. Naime, idealan za dezinfekciju je alkohol u postotku od 70-86% jer on deaktivira lipofilne i hidrofilne viruse, tj, uništava njihovu membranu. Alkohol iznad 90% koagulira, zgušnjava, membranu i na taj način ih očuva. Dakle, klasična kolonjska voda ima idealan postotak i može poslužiti za dezinfekciju, ako nemate ama baš ništa drugo pri ruci. Običan ljekarnički alkohol je u postotku od 70-75% i on je najidealniji.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.