Trideset tri godine nakon uspješnice "Pohane zelene rajčice", Fannie Flagg napisala je nastavak, "Povratak u Whistle Stop", kojim nas vraća u idiličnu atmosferu željezničkoga gradića. Ovaj atmosferičan i topao nastavak oslikava ono posebno i čarobno u svakodnevnim životima običnih ljudi, progovara o ponovnom otkrivanju mladosti, vraća nas u djetinjstvo te propitkuje što za nas predstavlja pojam doma i je li mu se ikada moguće vratiti

fannie flagg povratak u whistle stop

Bud Threadgoode svoje je sretno djetinjstvo proveo u užurbanom željezničkom gradiću Whistle Stop, odrastajući sa svojom pobožnom majkom Ruth i otkvačenom tetom Idgie. Njih su dvije skupa vodile gostionicu Whistle Stop, poznatu po kulinarskom specijalitetu – pohanim zelenim rajčicama. Međutim, kako je ranžirni kolodvor u tome gradiću prestao funkcionirati, Whistle Stop se pretvorio u grad duhova i jedino što je ostalo od Budova djetinjstva samo su kuće prekrivene daskama i sjećanje na ljepša vremena. No jednoga dana Bud odlučuje otići na svoje posljednje putovanje kako bi vidio što se dogodilo s njegovim voljenim gradićem. Na tom putu upoznaje nove prijatelje te otkriva mnoštvo tajni, kako o vlastitom životu, tako i o životu svoje majke i tete te ostalih sugrađana.

O autorici: Fannie Flagg je američka glumica, komičarka i spisateljica. Nakon uspješne filmske karijere se 1980-ih godina okrenula pisanju te 1987. objavila "Pohane zelene rajčice". Poslije filmske adaptacije romana iz 1991. spisateljska karijera Fannie Flagg krenula je u neslućene visine pa su joj i na hrvatskom jeziku objavljeni brojni naslovi: "Daisy Fay i čudotvorac", "Sreća ispod duge", "Dobrodošla na svijet, djevojčice", "Još te sanjam", "Posljednji susret cura s benzinske" i "Cijeli grad priča“. Za roman "Cijeli grad priča" osvojila je renomiranu nagradu Southern Book Prize. Roman "Povratak u Whistle Stop" je s engleskog jezika prevela Ivana Bodul. 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.