Za prave darove drugima i sebi nikada nije kasno, a dobro štivo definitivno je uvijek na popisu. Izaberite između tri naslova naklada Znanje i Vorto Palabra. "Žrtva 2117" otkriva mračnu tajnu inspektora Carla Mørcka, "Dijamantno oko" priča je o snajperistici Mili Pavličenko, dok vas "Hi-Fi" Nicka Hornbyja vodi kroz život vlasnika prodavaonice ploča u Londonu…

literarne preporuke znanje vorto palabra

Zbog predblagdanskog užurbanog tempa na poslu niste stigli promisliti o poklonu za obitelj i prijatelje? Ne brinite – ako vole dobro štivo, u posljednji čas stižu tri nova naslova. Pod okriljem naklade Znanje moći ćete uživati u dva nova hita – romanima Žrtva 2117 i Dijamantno oko. U Adler-Olsenovom trileru, u prijevodu Marine Kopjar, smrt Žrtve 2117 postaje pokretačka snaga za inspektora Carla Mørcka, uvlačeći ga u opasan i osoban slučaj s mračnim tajnama iz prošlosti i kobnim posljedicama za budućnost.

S druge strane, Kate Quinn u prijevodu Mirjane Valent donosi povijesni roman o Mili Pavličenko koja se iz marljive studentice preobražava u smrtonosnu snajperisticu – neumoljivu lovkinju na naciste i dobiva nadimak Gospođa Smrt. Knjige su dostupne u svim knjižarama i na webshopu Znanja po cijeni od 19,90 eura. Za ljubitelje lijepe književnosti, naklada Vorto Palabra pripremila je naslov Hi-Fi autora Nicka Hornbyja koji vas upoznaje s putovanjem kroz život tridesetpetogodišnjeg vlasnika prodavaonice ploča u Londonu. U prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa knjiga je dostupna u svim knjižarama i na webshopu Znanja po cijeni od 16,00 eura.

Žrtva 2117

literarne preporuke znanje vorto palabra

Novine pokojnicu nazivaju samo Žrtvom 2117 – dvije tisuće sto sedamnaestom izbjeglicom koja je te godine izgubila život u Sredozemnom moru. Ali za trojicu ljudi ta je žrtva mnogo više od toga, i njezina smrt pokreće niz događaja koji Sektor Q, na čelu s inspektorom Carlom Mørckom, uvlače u krajnje opasan – i krajnje osoban – slučaj: slučaj koji ne samo da otkriva mračne tajne iz prošlosti, nego nosi kobne posljedice za budućnost. Za labilnog danskog tinejdžera, smrt Žrtve 2117 postaje simbol svega što prezire i savršena izlika da se prepusti svojim ubilačkim porivima. Za Ghaaliba, okrutnog krvnika iz zloglasnog zatvora Abu Ghraib, smrt Žrtve 2117 prvi je korak u terorističkoj operaciji koju priprema godinama. A za Assada iz Sektora Q, Žrtva 2117 veza je s njegovom prešućenom prošlošću i s obitelji od koje se odavno oprostio.

o autoru: Jussi Adler-Olsen pojavio se na danskoj književnoj sceni 1997. s romanom Kuća abecede. Godine 2007. izlazi mu roman Žena u kavezu, prvi iz serijala o policijskom inspektoru Carlu Mørcku i njegovom Sektoru Q, koji je piscu donio svjetsku slavu i književne nagrade. Romani su mu prevedeni u više od 40 zemalja svijeta, a produkcijske kuće Zentropa i Nordisk Film otkupile su i filmska prava za cijeli serijal.

Dijamantno oko

literarne preporuke znanje vorto palabra

Lipanj 1941. Mila Pavličenko, samozatajna studentica povijesti priprema završni rad, radi kao knjižničarka i odgaja petogodišnjeg sina. No Hitlerova invazija na Ukrajinu i Rusiju odvodi je nekim drugim putem. Mila se javlja kao dobrovoljka i iz marljive studentice preobražava se u smrtonosnu snajperisticu – neumoljivu lovkinju na naciste koja uskoro dobiva nadimak Gospođa Smrt. Kad nakon tristotog pogotka postaje nacionalna junakinja, Mila nevoljko odlazi s krvavog bojišta Istočnog fronta jer je šalju u Ameriku na turneju dobre volje kako bi prikupila podršku za borbu protiv okupatora. Dok se još oporavlja od ratnih rana i boli zbog gubitaka na bojišnici, Mila se odjednom nađe usamljena u potpuno drugačijem, blistavom svijetu Washingtona – sve dok joj neočekivano prijateljstvo s prvom damom Eleanor Roosevelt i sudrugom snajperistom ne pruže priliku za novu sreću. Dijamantno oko nezaboravan je roman utemeljen na istinitoj priči o najpoznatijoj sovjetskoj snajperistici Ljudmili Pavličenko.

o autoru: Kate Quinn je, prema New York Timesu i USA Today, najprodavanija autorica povijesnih romana. Rođena je u južnoj Kaliforniji, a studirala na Sveučilištu Boston gdje je diplomirala i magistrirala na klasicima. Cijeloga života je ljubiteljica povijesti i napisala je četiri romana, sagu o Carici Rima i dvije knjige čija je radnja smještena u doba talijanske renesanse, prije nego što se okrenula dvadesetom stoljeću s romanima Aliceina mreža, Lovkinja, Zagonetka ruže i Dijamantno oko. Svi su joj romani prevedeni u mnogo zemalja.

HI-FI

literarne preporuke znanje vorto palabra

"Evo kako ne treba planirati karijeru: a) prekinuti s djevojkom, b) napustiti faks, c) zaposliti se u trgovini ploča, d) prodavati ploče ostatak života." Glavni lik, 35-godišnji vlasnik londonske prodavaonice ploča, zaglavio je upravo u takvom slijedu sretno-nesretnih okolnosti. Nakon što je (opet) prekinuo (ozbiljnu) vezu, Rob Fleming poseže u vlastita sjećanja i pravi inventuru svega pročitanog, odslušanog, odgledanog i obljubljenog u svome životu, uvlačeći čitatelja u živopisni kaleidoskop pop-kulture 20. stoljeća. Čitajući njegovu ispovijed, od ranih tinejdžerskih dana do (ne)zrelih uvida na pragu četrdesetih, pred našim se očima nižu legendarni albumi, pjesme, knjige, serije i filmovi, tjerajući nas da ponovno zavirimo među već pomalo zaboravljene ploče, diskove i korice, ali i u vlastita sjećanja koja u svojim dubinama vjerojatno skrivaju ritmove, riječi i slike duboko utisnute u intimno-kolektivnu memoriju. 

o autoru: Nick Hornby (1957.) engleski je romanopisac, esejist, kolumnist i scenarist čiji su rad i kreativnost većinom inspirirani pop kulturom, glazbom i sportom. Autor je više bestselera prema kojima su snimljeni i kultni filmovi poput: Sve zbog jednog dječaka, High Fidelity / Dućan snova i Nogometna groznica. Mnogi poznati američki glumci poput Hugha Granta, Colina Firtha, Johna Cussacka itd. glumili su u filmovima prilagođenim njegovim knjigama. Rođen je u Surreyju i odrastao u Maidenheadu, gdje se i školovao. Hornbyjev scenarij za film Sve o jednoj djevojci / An Education donio mu je nominaciju za nagradu Oscar.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.