Roman "Graditelji mostova" (Brobyggarna, 2011.) poznatog švedskog književnika, novinara i scenarista Jana Guilloua, zapanjujuća je priča o prvim godinama 20. stoljeća i početku ere tehnološkog napretka koju je naglo prekinulo izbijanje Prvog svjetskog rata. Autor čitatelja istovremeno upoznaje sa zbivanjima u norveškim ribarskim selima, kolonijalnoj Istočnoj Africi te otmjenim njemačkim salonima, dok Prvi svjetski rat prikazuje iz njemačke perspektive

graditelji mostova, jan guillou

Nakon što im je more uzelo oca i strica, trojica dječaka iz zapadne Norveške – Lauritz, Oscar i Sverre – prisiljena su preuzeti brigu za svoju obitelj i otići u obližnji Bergen. Pukom slučajnošću pokaže se da su trojica malenih šegrta neuobičajeno nadarena te uz pomoć dobrotvornog društva dobivaju priliku školovati se za graditelje željeznica i mostova. Mnogo godina kasnije, trojica ribarskih sinova s velikim uspjehom diplomiraju na Sveučilištu u Dresdenu i postaju inženjeri. Godina je 1901. i upravo je nastupilo tehnički najnaprednije stoljeće u dotadašnjoj povijesti čovječanstva. Trebaju se vratiti u Norvešku i pridonijeti najvećemu norveškom inženjerskom projektu ikada, izgradnji pruge između Osla i Bergena. No ljubav je poremetila sve planove. Jedan od braće, bježi u Njemačku Istočnu Afriku, gdje ga dopadne mukotrpan posao na izgradnji jedne od najvećih onodobnih željeznica, između Dar es Salaama i jezera Tanganjike. Drugi također bježi radi ljubavi, ali u London. Samo se najstariji brat Lauritz vraća u Norvešku vratiti dug za izuzetno obrazovanje koje im je pruženo i priključuje se izgradnji željeznice na Hardangerskoj visoravni.

Nevjerojatna sudbina trojice braće na samome početku stoljeća te njihova iznimna vjera u budućnost zasjenila je sve svjetske nepravde. Uz veliki napredak tehnike, smatraju oni, ratovi će biti iskorijenjeni. No, teško da su tada mogli naslutiti da je pred njima najdramatičnije i najkrvavije stoljeće u povijesti.

O autoru: Jan Guillou (Stockholm, 1944.) ugledni je švedski književnik, novinar i scenarist koji je od 1971. do danas objavio četrdesetak romana i mnoštvo djela publicističke tematike. Preveden je na više od dvadeset jezika, a prema nekoliko romana snimljeni su filmovi. Dobitnik je mnoštva nagrada za svoj novinarski i spisateljski rad, između ostalog: Stora Journalistpriset (1984.), Bästa svenska kriminalroman (za najbolji švedski krimi-roman, 1988.), Årets författare (za švedskog pisca godine, 1998.), Årets bok (za knjigu godine – Kraljevstvo na kraju puta 2000.), a među novijima je Jan Myrdals stora pris – Leninpriset (za društveno angažiranu književnost Društva Jan Myrdal) koja će mu biti uručena u travnju 2014. Najpoznatiji je kao autor trilogije o templarskom ratniku Arnu (Put u Jeruzalem, Vitez templar i Kraljevstvo na kraju puta), te romana Arnovo naslijeđe koji se nadovezuje pričom o postanku švedskog kraljevstva. Iznimno su popularni i njegovi špijunski trileri o Carlu Hamiltonu.

Prevela: Sara Profeta
Cijena: 119 kn

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.