Roman "Crvena kao krv" (As Red as Blood, 2013.), prvi iz trilogije "Snjeguljica" mlade finske spisateljice i prevoditeljice Salle Simukke, postao je književni fenomen odmah nakon objavljivanja. Do sada su autorska prava prodana u više od 44 zemlje svijeta, a Sallina junakinja Lumikki Andersson postala je književna heroina koju čitatelji i kritika nazivaju novom Lisbeth Salander. Priča je prepuna akcije dovoljne čak i za većinu nestrpljivih mladih čitatelja, a glavna junakinja je pametna i uvjerljiva, hrabra i neovisna

crvena kao krv

Jednom davno živjela je djevojčica koja je naučila bojati se. Bajke ne počinju tako, a Lumikki nije bila poput drugih. Usred ledene arktičke zime, sedamnaestogodišnja Lumikki Andersson u tamnoj komori svoje škole pronalazi hrpu novaca umrljanih grimiznom bojom. Tisuće eura ostavljenih da se suše - prekrivene nečijom krvlju. Lumikki živi sama, ne odlazi na tulume i ne prati tračeve u školi, uvjerena da je ostavila prošlost iza sebe. Ali, pronalazak krvavog novca mijenja sve i Lumikki je uvučena u vrtlog opasnih događaja. Kad posumnja na korumpirane policajce i brutalnog predvodnika narkomanskog podzemlja, zatekne se u smrtnoj opasnosti... Noćne more postaju mračnije. Možeš pobjeći, ali se ne možeš sakriti.

O autorici: Salla Simukka (1981.) finska je prevoditeljica i autorica romana za mlade. Studirala je nordijsku filologiju i književnost, kreativno pisanje i ženske studije na Sveučilištu u Turku. Živi u Tampereu i dobitnica je prestižne Topelius Prize nagrade za najbolji finski roman za mlade 2013. godine.

Roman "Crvena kao krv" prevela je Jana Merlin, a dostupna je u svim knjižarama u izdanju nakladničke kuće Znanje, po cijeni od 89,00 kn.

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.