"Ruski hljepčić" je nezaobilazno štivo za svakoga tko voli jesti, kuhati, razmišljati i pisati o hrani. Genisovu kulinarsku filozofiju krasi isto što i njegov jezik – dubina jednostavnosti, ljepota nepretencioznosti i humor hedonista, a ne asketa. Gusto, jednostavno, duboko i smiješno – glavne su odlike Genisova stila
Dvije čitatelja koje na poklon od Femine.hr i Naklade Ljevak dobivaju bestseler Aleksandra Genisa "Ruski Hljepčić", su:
ŽELJKA PAVLIčIć, VINKOVCI
MLADENA MARKOBAšIć, ZAGREB
Jesmo li uistinu to što jedemo? Zašto su hrana i seks osuđivane kategorije? Zašto slinimo čitajući Gogolja? Zašto je ruska hrana kisela, a votka prijeko potrebna? Možemo li naučiti piti kako Bog zapovijeda? U što moramo gledati dok pijemo i u čijem društvu sjedati za stol? Kako je izgledao pirovanje u vrijeme kuge? Tko će, uostalom, pobijediti u napetome dvoboju između dva tekuća blaga ukrajinske i ruske kuhinje, boršča i ščija?
"Ruski hljepčić" je nezaobilazno štivo za svakoga tko voli jesti, kuhati, razmišljati i pisati o hrani. Genisovu kulinarsku filozofiju krasi isto što i njegov jezik – dubina jednostavnosti, ljepota nepretencioznosti i humor hedonista, a ne asketa. Gusto, jednostavno, duboko i smiješno – glavne su odlike Genisova stila.
U Kulinarskim putovanjima Genis putuje svijetom znajući jednu temeljnu istinu: glad potpiruje putnikovu geografsku znatiželju. U Gastronomskim etidama on upućuje na tajne, gotovo filozofske niti, kojima su ljudska duša i želudac povezani u gordijski čvor. Crveni kruh virtuozna je refleksija o sovjetskoj civilizaciji, odnosno seciranje utrobe sovjetskoga društva, čija se bit krije upravo u marginalnome i jestivome. Kulinarski blog je pak intimni dnevnik kulinarskoga psihoanalitičara koji ne kritizira nego nas podučava umijeću ljubavi prema hrani i svijetu koji nas okružuje. Hrana je za Genisa duhovno iskustvo, način spoznaje novoga. U vremenu u kojemu je hrana spektakl, a kuhari dio celebrity kulture, rijetki uspijevaju razumjeti da je hrana moćno spoznajno oružje. Genis ne želi s nama podijeliti tajnu što jesti nego kako to činiti. I kako o hrani promišljati.
O autoru: Aleksandar Genis rođen je 1953. godine u Rusiji, u Rjazanju. Odrastao je u Rigi, a 1977. godine je napustio bivši SSSR i odselio se u New York. Taj kozmopolit, kulturolog, radijski voditelj, kolumnist, književni kritičar i esejist strastveno putuje, istražujući raznovrsnost svijeta, o čemu nerijetko i piše. Genis je jedan od najplodnijih i najoriginalnijih suvremenih ruskih publicista. Dosad je objavio više od dvadeset knjiga, među kojima kultnu Rusku kuhinju u progonstvu (1987.) u suautorstvu s P. Vajljom, neobičan rječnik Američka abeceda (1994.), lirsku kulturologiju Babilonska kula (1996.), filološki roman Dovlatov i okolina (1999.), zbirku eseja Ivan Petrovič je umro (1999.), književno-hedonističku zbirku Satovi čitanja. Kamasutra bibliofila (2013.) i mnoga druga briljantna djela. Genis je također pionir žanra kulinarske proze u Rusiji, a hrvatskome čitateljstvu će biti predstavljen zbirkom kulinarskih eseja "Ruski hljepčić" i druga kulinarska putovanja u kojoj je objedinjena njegova cjelokupna kulinarska „filozofija".
beba
@21.09.2015. 11:00 0Zgodna knjiga sa vrlo zanimljivim receptima:)))))99999999
paoola
@21.09.2015. 11:59 1Njami :D
Prijavljujujem se!
hefi
@21.09.2015. 12:01 1Uh, zvuči jako zanimljivo...
žmu
@21.09.2015. 14:48 1e ovo bi voljela imati u svojoj biblioteci...baš stvoreno za mene ;) volim i kuhati i jesti i čitati.. :D
mirjana07
@21.09.2015. 20:07 1Mogla bi posluziti svi volimo dobro se hraniti
mija
@21.09.2015. 22:51 1Ne volim baš kuhati ali volim jesti i razmišljati o hrani ;)
Đuki
@22.09.2015. 09:46 0Oooo, ovo je jako zanimljivo!!
MimiIv
@22.09.2015. 15:13 0odma se prijavljujem!!!!
inkica
@23.09.2015. 08:04 0Zgodno! Voljela bih ju imati ;-)
mim
@25.09.2015. 09:02 0jednostavno volim čitati knjige o kuhanju, opuštaju me, ne znam zašto :-)))
Ampulica90
@26.09.2015. 00:17 0Baš zanimljivo :)
Fedora
@28.09.2015. 11:06 0Hoću ja!
ana pejić
@30.09.2015. 11:15 0odličan poklon za mamu ;)
Sirenina
@30.09.2015. 13:38 0Zvuči prezanimljivo :)
da
@02.10.2015. 11:32 0zanimljivo???????????
Nikolina
@05.10.2015. 11:53 0cestitam! ne znam kako mi je promaknula ova divna nagradna igra, rado bih imala ovu knjigu u svojoj biblioteci :-)
Đuki
@05.10.2015. 12:55 0Čestitam!!
Sirenina
@05.10.2015. 20:45 0bravo bravooo