Centar za nestalu i zlostavljanu djecu predstavlja Bajke u digitalnom svijetu. Cilj publiciranja zbirke priča je educiranje djece mlađe dobi u korištenju digitalnih tehnologija. Važnost digitalne edukacije mladih u fokusu je i IT tvrtke Combis koja se angažirala u inicijativi kao prijatelj projekta

bajke u digitalnom svijetu

Svima poznate priče kao što su "Tri praščića", "Ružni pačić", "Pinokio" i ostale, u ovom slučaju za cilj imaju djecu i odrasle educirati o sigurnijem i pametnijem korištenju interneta, ali i povezati različite generacije u onome što nam u kontekstu digitalnog doba najviše i nedostaje - razgovoru. Naime, na svaku bajku nastavljaju se svojevrsni radni zadaci, postavljaju se pitanja na koja se može odgovoriti samo zajedničkim razgovorom, interakcijom odrasle osobe i djeteta u promišljanju odgovora, a kako bi se pronašla pouka primjenjiva u digitalnom dobu. Kao ilustratorica slikovnica, projektu se pridružuje glazbenica Rebeka Ljiljak koja se kao likovna umjetnica i majka dviju djevojčica školske dobi pokazala kao idealan izbor u provedbi ove hvalevrijedne inicijative.

bajke u digitalnom svijetu

"Izazov digitalnog crteža, kojeg sam odabrala kao likovnu tehniku za ovaj projekt, prihvatila sam bez puno razmišljanja budući da projekt smatram izuzetno vrijednim i korisnim, kako za današnju djecu koja su, znamo, neodvojiva od digitalnih medija, tako i za roditelje kojima su prijeko potrebne smjernice u edukaciji djece o danas, usudila bih se reći, najvažnijoj temi - sigurnosti na internetu. Moja mlađa kći, Sarah (9), pomogla mi je u kreaciji likova kao glas svojih vršnjaka u toj veseloj kreativnoj priči", govori nam Rebeka Ljiljak.

bajke u digitalnom svijetu

Zahvaljujući prijatelju projekta Combisu, koji je financijski potpomogao ilustriranje i tiskanje, Bajke u digitalnom svijetu naći će se u rukama djece i na policama mnogih domova. Sav prihod od prodaje bajki namijenjen je Centru za nestalu i zlostavljanu djecu koji vodi nacionalni Centar za sigurniji Internet.

bajke u digitalnom svijetu

"Kao najveću vrijednost Bajki u digitalnom svijetu svakako smatramo vrijeme koje će odrasli posvetiti djetetu kako bi zajedno pročitali i riješili zadatke. Ako za to vrijeme svoje telefone ostave postrani te posvete svu pažnju toj zajedničkoj aktivnosti, moći ćemo reći da su Bajke u digitalnom svijetu u potpunosti ispunile svoju svrhu", poručili su iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. 

bajke u digitalnom svijetu

Prva od šest slikovnica Bajki u digitalnom svijetu "Tri praščića" je u prodaji na web stranicama Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.