Distopijski roman "Arhetip" M. D. Waters istražuje budućnost u zemlji podijeljenoj građanskim ratom, u kojoj su društvene vrijednosti izokrenute naglavačke, a plodne žene postale rijetkost

arhetip

Dvije čitateljice koje na poklon dobivaju bestseler "Arhetip" američke spisateljice M.D. Waters, su: 

NATALIJA ŠANTEK, OSIJEK

Nakon proživljene nesreće glavna junakinja Emma pati od amnezije. Dok se oporavlja u bolnici predstavljaju joj šarmantnoga Declana Burkea – moćna i zavodljiva muškarca – kao muža. Njezini snovi proturječe svim njegovim pričama, a flešbekovi je podsjećaju na mjesta i događaje kojih se mutno sjeća poput strahota rata, logora za odgoj žena, ljubavi prema drugom muškarcu... Potiskujući te snove tijekom dana, Emma dopušta Declanu da je oblikuje u sretno udanu ženu i počinje se zaljubljivati u njega. Kada Emma nakon dužega oporavka napokon napusti bolnicu, postupno otkriva da je istina o njezinom nekadašnjem životu posve drukčija od one u koju su je nastojali uvjeriti njezin liječnik i Declan. Nakon što se u Emminu životu pojavi Noah, njezin protivnik iz snova, zid koji je dijelio stvarnost i snovitost počinje se urušavati.

Atmosfera "Arhetipa" pomalo je orvelijanska, a neke kritičare podsjetila je na prozu Margaret Atwood. Holografska tekstura priče u ovome napetom akcijskom futurističkom trileru čini ovaj roman zanimljivim ljubiteljima različitih žanrova – znanstvene fantastike, ljubavnog romana, akcijskog i kriminalističkog.

Iz kritika:

"Arhetip" je književni ekvivalent velikom kinohitu u kojemu se povezuju prekrasna, ali opasna junakinja, tragičan ljubavni trokut i sumorno futurističko okružje. U tiskanom svijetu ovoj je knjizi možda najbližaSluškinjina priča Margaret Atwood. (...) Dobivši priliku za bijeg iz kulture u kojoj dominiraju muškarci i koja je opsjednuta rađanjem, Emma uzima pušku i odlazi u rat.", Associated Press

"Izazovna futuristička priča puna obrata, napeta i fascinantna...", Family Circle

O autorici: M. D. Waters američka je autorica znanstvenofantastičnih romana koji su hvaljeni od kritike i iznimno popularni kod publike. Futuristički distopijski roman "Arhetip" (2013.) bio je u užem izboru za kritičarsku nagradu časopisa RT (Romantic Times), a nakon toga uslijedili su i uspješni nastavak "Prototype" (2014.) i prednastavak "Antitype" (2014.). Neki su recenzenti, hvaleći stil autoričinih futurističkih trilera, posegnuli za usporedbom s kanadskom spisateljicom Margaret Atwood. M. D. Waters živi s obitelji u Marylandu, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.