Duboka voda jedan je od najpoznatijih psiholoških trilera slavne Patricije Highsmith. Iako prvi put objavljen 1957. godine roman je ubrzo postao klasikom i od tada nikada nije nestao s knjižarskih polica. Prvi je put po njemu snimljen film u Francuskoj 1981. godine, a 2021. godine izlazi i filmska adaptacija s Benom Affleckom u ulozi Vica Van Allena

knjiga tjedna duboka voda

Melinda Van Allen prekrasna je, privlačna ali i tvrdoglava mlada žena. Na nesreću Vica Van Allena ona mu je supruga. Premda je u njihovu braku ostalo još nešto malo ljubavi i ljubomore, Melinda ni ne pokušava skrivati svoje avanture s naočitim i uspješnim muškarcima. No kad jedan od njezinih ljubavnika bude ubijen Melinda će odmah optužiti svoga supruga. A onda će mjestom krenuti i glasine, zbilja i izmišljotine će se pomiješati i dovesti Vica do ludila. Bit će samo pitanje dana kad će Vic doista zakrvaviti ruke.

O autorici: Patricia Highsmith (1921. – 1995.) američka je književnica koja je u svojoj zavidnoj karijeri, koja je trajala gotovo pola stoljeća, napisala 22 romana i nekoliko kratkih priča koje su pronašle put do milijunskih čitatelja. Najpoznatija je po psihološkim trilerima koji su poslužili kao podloga za brojne filmske adaptacije. Njezin debitantski roman "Neznanci u vlaku" adaptiran je tri puta, od čega je najpoznatija verzija Alfreda Hitchcocka iz 1951. Uz to je poznata po hvaljenom nizu romana o ubojici Tomu Ripleyju, tzv. Riplijadi, a pisala je i brojne novele, često mračne, satirične ili začinjene crnim humorom.

Za svoj rad Highsmith je primila brojne nagrade i priznanja, a najnoviji roman objavljen na hrvatskom jeziku preveo je Saša Drach. Highsmith je preminula veljači 1995. godine Švicarskoj u 74. godini. Na hrvatski su joj jezik dosad prevedeni romani: "Sovin huk", "Edithin dnevnik", "Igra za žive", "Staklena ćelija", "Šeprtlja", "Ta slatka mučnina", "Talentirani gospodin Ripley", "Ripleyjeva igra", "Ripley pod zemljom" i "Carol".

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.