Fascinantan psihološki horor zapakiran u naizgled veliku ljubavnu priču, na kojem je američka autorica Kate Elizabeth Russell radila punih 18 godina. Istražujući psihološku dinamiku odnosa između nadarene tinejdžerice i njezina magnetičnog ali manipulativnog profesora, ova fascinantna knjiga blistava je najava izvrsne nove spisateljice

knjiga tjedna vanessa moja crna

Godina je 2000. Bistra i ambiciozna petnaestogodišnjakinja, Vanessa Wye, jedva čeka odrasti. Zapliće se u aferu s Jacobom Straneom, privlačnim i prepredenim 42-godišnjim profesorom engleskoga. 2017. godina. Dok raste val optužbi protiv moćnih muškaraca, jedan obračun dolazi na naplatu. Strane je optužen za seksualno zlostavljanje, a bivša učenica koja ga je optužila javlja se i Vanessi. Od tog trenutka ona proživljava pravi košmar i suočava se s nemogućim izborom: šutjeti i dalje gajiti uvjerenje da je kao tinejdžerica dobrovoljno ušla u tu vezu ili redefinirati sebe i događaje iz vlastite prošlosti. Ali kako da odbaci svoju prvu ljubav, muškarca koji ju je iz temelja promijenio i koji je i dalje neumoljivo prisutan u njezinu životu? Je li moguće da je muškarac kojeg je Vanessa voljela kao tinejdžerica – i koji se kleo da obožava samo nju – zapravo okrutno čudovište?

Kate Elizabeth Russell (1984.) američka je autorica koja je na debitantskom romanu Vanessa moja crna radila punih 18 godina. Roman je odmah izazvao kontroverzne reakcije i postao svjetski bestseler. Naizmjence opisujući Vanessinu prošlost i sadašnjost, Vanessa moja crna suočava sjećanje i traumu s euforičnim uzbuđenjem jedne tinejdžerice dok otkriva moć koju njezino vlastito tijelo posjeduje. Dubok tekst koji je nemoguće ispustiti iz ruku, majstorski je portret problematičnog odrastanja i njegovih posljedica koje otvaraju važna pitanja nasilja: pristanka, sudjelovanja i žrtve. Vanessa moja crna jedinstvena je po tome što je istovremeno individualna i univerzalna – priča o mladoj ženi koja vjeruje da proživljava veliku ljubavnu priču, a zapravo je u psihološkom hororcu.

U vrhunskom prijevodu Maje Klarić i izdanju nakladničke kuće Znanje, knjiga će dostupna krajem tjedna biti dostupna svim bolje opremljenim knjižarama i na webshopu znanje.hr po cijeni od 129 kn.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.