Ljeto + knjiga = savršen spoj. U nakladničkoj kući Znanje dobro su upoznati s ovom jednadžbom za ljetnu uživanciju stoga su se pobrinuli da knjigoljupci i ovog ljeta dođu na svoje! U nastavku donosimo vrhunske književne bestselere u kojima ćete uživati tijekom godišnjih odmora

knjige ljeto znanje

Roman Ožiljci prošlosti (Selfies), novi je uradak prekaljenog majstora nordijskog trilera Jussija Adlera-Olsena i sedmi roman iz uzbudljivog serijala o Sektoru Q – odjelu za neriješene slučajeve. Ovaj vrhunski satkan misterij pun je napetosti i crnog humora čime će oduševiti i  najzahtjevnije čitatelje.

U parku usred Kopenhagena pronađeno je truplo starije žene. Slučaj iznimno nalikuje još jednom neriješenom slučaju od prije gotovo deset godina, ali veza između dviju žrtava zbunjuje policiju. Usto, netko napada mlade žene diljem grada. Mogu li svi ti surovi činovi nasilja biti povezani? Detektiv Carl Mørck iz Sektora Q zadužen je za rješavanje misterija. To bi se moglo pokazati kao najveći izazov ikada, jer je mračna, uznemirujuća prošlost upravo onesposobila jednu od vrijednih članica njegova tima. Carl, Assad i Gordon morat će iskopati užasnu istinu o Roseinom djetinjstvu prije nego što bude prekasno.

Za ljubitelje talijanskog noira i one koji će to tek postati, tu je Metropolis (Metropolis), talijanskog autora Flavija Sorige. Krimić je to u kojem se ubojstvo ljepotice iz ugledne obitelji dešava kraljem ljeta u Caligariju, sardinskoj prijestolnici i gradu u stalnoj mijeni, punom živopisnih likova i dubokih proturječnosti.

Cagliari, Sardinija. Ljeto je na svom izmaku, a u kabini gradskog kupališta Karalis pronađeno je mrtvo tijelo Giulije Hernandez, ljepotice iz jedne od najuglednijih obitelji u gradu. Nepoznat netko zadao joj je desetke ubodnih rana, a potom pobjegao u noć. Ubojstvo istražuje kapetan Martino Crissanti, 45-godišnji karabinjer s diplomom iz antropologije, ljubitelj ljeta, argentinske muzike i zalazaka sunca. Njegova će istraga prije svega biti otkrivanje Cagliarija, od pješčane plaže u Poettu do šoping-centara u predgrađu, od više srednje klase do radnika i nezaposlenih s periferije. S lepezom živopisnih likova i kroz trgove, kafiće, restorane i sunčane krajolike, ovaj roman zapravo odaje počast sardinskoj prijestolnici, gradu u stalnoj mijeni, punom dubokih proturječnosti. 

ljeto knjige znanje

Otmica ugledne znanstvenice iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, dvije strašne detonacije i jezovita urota koja bi mogla odnijeti tisuće nedužnih života. Premisa je ovo romana Posljednja udovica (The Last Widow), eksplozivne avanture pune živopisnih likova i stalno rastuće napetosti koju nam donosi jedna od najtalentiranijih spisateljica trilera današnjice Karin Slaughter.

Jedne ljetne večeri nepoznati napadači otimaju uglednu znanstvenicu Michelle Spivey iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti. Ni nakon mjesec dana nema novosti o Michelle, a dvije strašne detonacije uzdrmaju jedno od najužurbanijih i najvažnijih četvrti u Atlanti. U kampusu Sveučilišta Emory, gdje se nalaze dvije bolnice, stožer FBI-ja i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, aktivirane su dvije eksplozivne naprave sijući kaos i brojne žrtve u cijelom kampusu. Sara Linton i detektiv Will Trent, odmah hitaju na mjesto eksplozije, te se zateknu u središtu jezovite urote koja bi mogla odnijeti tisuće nedužnih života. Kad nepoznati napadači otmu i Saru, Will kreće na tajni zadatak kako bi je izbavio i spriječio strašan pokolj - riskirajući život kako bi spasio život voljene žene.

Za one koji više vole romane o odrastanju i obitelji, prvoj ljubavi i prijateljstvu, David Nicholls donosi Slatki rastanak (Sweet Sorrow), nezaboravnu priču o radosti i boli prve ljubavi. Napisan u jedinstvenom stilu, ovaj je roman jedan od onih u kojima već na prvim stranicama zavolite glavnog junaka i glasno navijate da savlada sve zapreke koje mu život nepravedno stavlja na put. 

Charlie Lewis mladić je koji se ni po čemu ne ističe, lik sa školske fotografije kojeg će svi prvog zaboraviti kad se budu prisjećali školskih dana, netko uz čije ime nitko ne veže nikakve anegdote ili asocijacije. Završna godina srednje škole za Charlieja nije nimalo laka – ispite jedva da je prošao, roditelji su mu se rastali, a majka odselila sa sestrom. Umjesto da se za njega netko brine dok on gradi planove za budućnost, Charlie skrbi o depresivnom, nezaposlenom ocu koji previše pije.Tada upoznaje Fran Fisher, djevojku koja će u njemu probuditi vjeru taman kad je odustao od svake nade. Ali Fran je drugačija, druži se s ljudima kakve je Charlie do jučer ismijavao sa svojim prijateljima. Fran je članica amaterske kazališne skupine i ljeto prije studija posvetila je pripremama za glavnu ulogu u Romeu i Juliji. Želi li je viđati – a Charlie iznenada samo to želi – morat će se pridružiti skupini. Shakespeare je, čini se, cijena nade koju je Fran donijela u Charliejev život. Sve ono što će uslijediti zauvijek će zacrtati Charliejev put i promijeniti sve nabolje.

ljeto knjige znanje

Za ljubitelje suvremene ženske fikcije, iz pera Sare Haywood dolazi nam Kaktus (The Cactus), duhovit, šarmantan i neobičan roman o pomalo čudnoj ženi čiji osamljen, ali sređen život odjednom postaje neuredan i pun ljubavi. Susan Green posebna je u svakom smislu. Njezina obitelj i kolege nisu sigurni što bi mislili o njoj – smatraju je zajedljivom, emotivno nedostupnom i pomalo čudnom. No, Susan je sasvim zadovoljna svojim životom – vlasnica je idealnog samačkog stana u Londonu, ima posao koji odgovara njezinoj potrebi za logikom i redom te »partnerski sporazum« koji zadovoljava njezine društvene i intimne potrebe. Ali kad se iznenada suoči s gubitkom majke i nevjerojatnom činjenicom da će i sama dobiti dijete, ostvaruje se njezin najveći strah – počinje gubiti kontrolu nad svojim životom. Činjenica da majčina oporuka neobjašnjivo ide u prilog neodgovornom bratu s kojim je u lošim odnosima, dodatno pogoršava cijelu situaciju. Dok joj se približava termin porođaja, a svijet na koji je navikla okrutno urušava, Susan iznenada pronalazi neočekivanog saveznika. Dobit će priliku upoznati pravu ljubav i naučiti voljeti samu sebe, no samo ako uspije dokučiti kako se tome nesputano prepustiti.

Iz pera Tomi Adeyemi, talentirane autorice koju mnogi nazivaju novom J.K. Rowling, za obožavatelje žanra fantastike tu je roman Djece vrline i osvete (Children of Virtue and Vengeance). Nastavak je ovo Djece krvi i kosti, vrhunskog fantsyja nadahnutog zapadnoafričkom mitologijom koji uvlači u svijet magije i opasnosti. 

Za ljubitelje književnih klasika tu je "olfaktivni" triler o zločinačkom geniju, Parfem – Povijest jednog ubojice (Das Parfum, Die Geschichte eines Mörders), remek-djelo Patricka Süskinda. Ova jeziva priča koja hipnotizira od prve do posljednje stranice i nikoga ne ostavlja ravnodušnim prevedena je na 49 jezika i prodana u milijunskim nakladama, a na našem tržištu sada je dostupna u novom ruhu, s očaravajućom naslovnicom koja oduzima dah. 

Svi naslovi mogu se pronaći u knjižarama diljem zemlje, te na webshopu Znanje.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.