Povijesni roman Toma Hillenbranda toliko je izvrsno ispričan da će se svaki čitatelj osjećati kao u kinu. Napeti i eruditski način pisanja oduševit će sve čitatelje brojnim nepoznatim činjenicama iz europskog života tog doba, ali donijeti i veličanstveno ispričanu avanturu

knjiga tjedna

Ako svakoga jutra pijete kavu, jedan ste od milijardu obožavatelja širom svijeta. Svakodnevno se konzumira više od 2,25 milijardi šalica kave. Upravo je tom obožavanom zrnu Tom Hillenbrand posvetio roman Kradljivac kave, nakon čijeg čitanja svako novo ispijanje ovog napitka imat će drugo značenje. Autor je radnju smjestio u 1683. godinu kada su Europljani bili zaluđeni kavom, koja je za većinu bila nedostižan užitak zbog visoke cijene. Osim što je bila skupa, drugi veliki problem bio je to što je monopol na nju imalo Tursko carstvo. Londonski filozofi, amsterdamski trgovci začinima i pariški pjesnici okupljaju se u kavanama kako bi uživali u tom prosvjetiteljskom napitku. Svi oni nisu birali načine kako ugoditi svojim nepcima, a onoga tko bi je želio prokrijumčariti iz jemenske Moke očekuje smrtna kazna. Međutim, jedan mladi Englez osmislio je plan kako Turcima ukrasti ta dragocjena zrna. Kako mu je veliki posao upravo propao, odlučio je krenuti na sve ili ništa: uz novčanu podršku Istočnoindijske kompanije okupio je tim stručnjaka iz raznih zemalja s namjerom da Turcima ukrade kavu.

O autoru: Tom Hillenbrand, rođen 1972., studirao je europsku politiku, volontirao u novinarskoj školi Holtzbrinck i bio je voditelj odjela u mediju Spegel Online. Njegovi kulinarski kriminalistički romani prodani su u stotinama tisuća primjeraka i prevedeni na mnoge jezike. Za Zemlju dronova dobio je, između ostaloga, nagradu Friedrich Glauser za kriminalistički roman godine. Njegovo posljednje objavljeno djelo triler je Hologrammatica.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.