Ako volite Igru prijestolja, Ledenog zmaja ćete obožavati. Čarobnom pričom o hrabrosti i požrtvovnosti koju je George R. R. Martin ponajprije namijenio djeci i mladima veliki je pisac fantasyja najavio svoj veličanstveni serijal Pjesma Leda i Vatre prema kojem je snimljena Igra prijestolja

ledeni zmaj george rr martin

U Zapadnim je Zemljama ledeni zmaj bio legendarno i strašno biće. Kamo god poletio, za sobom je ostavljao pustu smrznutu zemlju. Nikad ga nitko nije ukrotio. Ledeni je zmaj svojim dahom širio smrt, tišinu i hladnoću. Djevojčica Adara vidjela ga je na nebu tisuću puta. No nije se bojala: bila je zimsko dijete, rođeno u najvećoj mrzlini od pamtivijeka. Prvi ga je put dotaknula kad je imala četiri godine, s pet ga je prvi put zajahala. Ledeni zmaj bio je njezina tajna. Ali u njezinoj sedmoj godini, plameni zmajevi sa Sjevera obruše se na njezin dom i Adari postane jasno da samo ona i ledeni zmaj koji je voli mogu spasiti svijet od uništenja. 

Bajkovite ledene slike i teme tog djela pomalo podsjećaju na Andersonovu Ledenu kraljicu, no priča je posve Martinova – u toj zemlji bez imena jahači zmajeva ratuju za kralja, i na svojim letjelicama vode ogorčene plamene bitke. Međutim, mlada junakinja Adara i njezina obitelj na početku su daleko od rata i plamena. Vode miran seoski život, kojim upravljaju zemljoradnja i godišnja doba.

ledeni zmaj george rr martin

Dok se njezina druželjubiva starija braća i sestre raduju toplim ljetnim mjesecima, Adara je čudno, hladno, povučeno dijete. Majka joj je umrla na porođaju, tijekom "najveće mrzline od pamtivijeka". Ona strastveno voli samo zimu, kao i velikog ledenog zmaja koji tada posjećuje jedino nju. Zbog svoje tajanstvene unutarnje mrzline Adara se ne može zbližiti s ocem, pa nalazi utjehu u zmaju – ali rat dolazi i do njezina mirna sela, i ona mora izabrati hoće li pobjeći s ledenim čudovištem koje oduvijek voli ili ostati sa svojom toplom, ranjivom, ljudskom obitelji.

O autoru: George R. R. Martin autor je s vrha najčitanijih djela ljestvica New York Timesa, jedan je od vodećih suvremenih autora u žanru fantasy – "američki Tolkien", kako ga je nazvao časopis Time. Njegov bogati opus uključuje romane iz serijala Pjesma Leda i Vatre – Igra prijestolja, Sraz kraljeva, Oluja mačeva, Gozba vrana i Ples zmajeva – te Vatra i krv, Uspon Zmaja, kao i mnoga druga djela.  

ledeni zmaj george rr martin

Knjigu je ilustrirao Luis Royo, španjolski umjetnik bogata opusa koji je najpoznatiji po raskošnim ilustracijama u žanru fantasyja. Objavljeno je više od trideset zbirki njegovih djela, a radovi su mu izlagani u Barceloni, Madridu, Milanu, New Yorku, Seattleu i Sankt Peterburgu. 

Fantastičnu je novelu Ledeni zmaj George R. R. Martin objavio 1980. godine i ponajprije je namijenio djeci i mladima, no danas znamo da je tim nevelikim romanom zapravo najavio veličanstveni serijal Pjesma Leda i Vatre prema kojem je snimljena HBO-ova popularna serija Igra prijestolja. Ako volite prizore sa zmajevima, primjerice kad Drogon i družina lete po nebeskom svodu nad Zmajkamenom,  onda je Ledeni zmaj u novom, bogato ilustriranom izdanju Lumena i u prijevodu Marka Marasa prava literatura za vas. Knjiga se može nabaviti u webshopu i svim knjižarama Školske knjige. 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.