Porculanska lutka uzbudljiva je priča koja nas vodi kroz srce Rusije, kroz vrtlog tajni, tragedija i neispričanih priča koje čekaju da budu otkrivene. Glavna junakinja, Rosie, nosi breme prošlosti dok istražuje tajanstvene tragove iz obiteljske povijesti, a sve to kroz priče iz knjige ruskih bajki koju je naslijedila od majke

porculanska lutka

"Zvali su je Kukolka", kaže on. Lutkica. Neželjen je to podsjetnik na mamine porculanske zarobljenice u Londonu. Od svega što smo mogli ponijeti sa sobom iz Rusije, a nismo mogli mnogo toga, ona je odabrala njih. Jedino što je Rosie naslijedila od svoje povučene majke bila je knjiga ruskih bajki. No između redaka krije se još jedna priča. Ne tako davno Rosie je spokojno živjela u Moskvi, a majka bi joj prije spavanja čitala bajke. No svemu je tomu iznenadno došao kraj jedne ljetne noći, kad su joj ubili oca i sestru. Mnogo godina poslije, Rosie je doktorandica na Oxfordu, njezin zaručnik ne zna ništa o njezinu prijašnjem životu i boli, majku alkoholičarku progutala je bilježnica puna jezivih, rukom pisanih pričica. Očajnički želeći saznati odgovore na pitanja koja je muče, Rosie se vrati u domovinu i otkrije potresnu obiteljsku priču koja se proteže još od Revolucije 1917., opsade Lenjingrada i Staljinovih čistki naovamo. U srcu tih odgovora nalazi se mlada plemkinja Tonja, lijepa poput porculanske lutke, čija djela odjekuju kroz čitavo stoljeće.

O autorici: Kristen Loesch odrasla je u San Franciscu te diplomirala povijest i magistrirala slavistiku na Sveučilištu u Cambridgeu. Njezin debitantski povijesni roman Porculanska lutka bio je u užem izboru za Caledonia Novel Award te pod drugim naslovom za Bath Novel Award. Sa suprugom i djecom živi i na Pacifičkom sjeverozapadu.

U izdanju naklade Znanje knjiga je dostupna u svim knjižarama i na webshopu Znanja po cijeni od 17,90 eura. Prijevod na hrvatski donosi Mirta Jambrović. Ovaj izvanredan roman već je osvojio srca čitatelja diljem svijeta, a kritičari su jednoglasni:

"Majstorski napisan, jedinstven i zadivljujući roman." New York Journal of Books
"Raskošna priča u kojoj je povijesna tematika protkana romantikom i dubokom strasti." Minneapolis Star-Tribune
"Kristen Loesch stvorila je bujan i opasan svijet u kojem je istina skrivena na najčudnijim mjestima." Anika Scott

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.