Posljednji san prva je zbirka pripovijetki poznatog španjolskog filmskog redatelja, scenarista i producenta Pedra Almodóvara, na hrvatskom jeziku objavljena u izdanju Naklade Ljevak. Kako sam autor kaže, knjiga ponajviše nalikuje rascjepkanoj, nepotpunoj i ne baš sasvim razgovijetnoj autobiografiji... Koja će vas oduševiti!

pedro almodovar posljednji san

"Ova knjiga ponajviše nalikuje rascjepkanoj, nepotpunoj i ne baš sasvim razgovijetnoj autobiografiji. Usprkos tome, vjerujem da će čitatelj na koncu dobiti ponajviše informacija o meni kao sineastu, kao pripovjedaču (piscu) i o tome kako se u mojem životu sve to uspijevalo ispreplesti s još ponečim."

pedro almodovar posljednji san

Tako o svome djelu govori Pedro Almodóvar, predstavljajući ujedno svaku od 12 pripovijedaka od kojih je djelo sačinjeno. Ima u njemu različitih razdoblja, od kraja 60-ih do danas, a u svima se zrcale njegove duboko prisutne opsesije: mračno doba školovanja, slavlje humora, njegov umjetnički razvoj, neugodna strana popularnosti ili utjecaj fikcije na život. Nudeći višestruke slojeve čitanja, "Posljednji san" ustvari je katalog načina pripovijedanja i otkriva nam pisca koji je potajice iznjedrio izuzetno književno djelo. Knjigu je prevela Željka Somun.

pedro almodovar posljednji san

O autoru: Pedro Almodóvar (Calzada de Calatrava, 1949.), filmski redatelj, scenarist i producent, uz Buñuela kultno ime španjolskog i svjetskog filma. Njegov filmski opus sastoji se od dvadeset četiri filma. Osvojio je sve važne međunarodne filmske nagrade među kojima se ističu dva Oscara, dva Zlatna globusa, Zlatni lav, dvije nagrade festivala u Cannesu i šest nagrada Goya. Autor je kratke priče Fuego en las entrañas (Vatra u utrobi) (1981.) i kronika čija junakinja zna utažiti pokvarenu maštu i prljave strasti, a ime joj je Patty Diphusa (1991.). El último sueño (Posljednji san) prva je njegova zbirka pripovijetki.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.