Uzbudljiv i ambiciozan, opsežnog dosega te intimnog tona, roman Rachel Kadish "Težina tinte" profinjeno je djelo povijesne književnosti o ženama koje razdvajaju stoljeća te o izborima i žrtvama koje moraju podnijeti kako bi pomirile život srca i život uma 

knjiga tjedna rachel kadish

Roman je smješten u šezdesete godine sedamnaestog stoljeća te rano dvadeset i prvo stoljeće, isprepleten pričama o dvjema ženama iznimnog intelekta: Ester Velasquez, iseljenici iz Amsterdama kojoj je dopušteno pisati za slijepog rabina netom prije no što je grad poharala kuga, i Helen Watt, boležljivoj povjesničarki koja voli židovsku povijest. Na početku romana bivši student poziva Helen pogledati skrivene židovske spise iz sedamnaestog stoljeća, netom otkrivene u njegovu domu tijekom renoviranja. Zatraživši pomoć Aarona Levyja, poslijediplomca koji je nestrpljiv koliko i šarmantan, i u utrci s drugim brzim timom povjesničara, Helen kreće u svoj zadnji projekt: ustanoviti identitet osobe koja je napisala te spise, neuhvatljivog pisara po imenu Alef.

O autorici: Rachel Kadish nagrađivana je autorica romana "From a Sealed Room" i "Tolstoy Lied: a Love Story" te novele "I Was Here". Njezin rad predstavljen je na NPR-u te je objavljivan u New York Timesu, Ploughsharesu i Tin Houseu. Kadish je članica Nacionalne zaklade za umjetnosti i Kulturalnog vijeća Massachusettsa, dobitnica nagrade za književnost Udruge židovskih knjižnica i nagrade John Gardner za književnost te rezidencijalna spisateljica sa stipendijom Zaklade Koret na Sveučilištu Stanford. Roman "Težina tinte" nagrađen je 2017. godine nagradom National Jewish Book Award, a vrh liste USA Todaya bio je rezerviran za ovu priču koja među svojim koricama krije čarobne tajne povijesti. Prijevod na hrvatski potpisuje Aleksandra Barlović.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.