Predstavljamo akciju V.B.Z-a posvećenu autoricama. Posebno izdvajamo četiri nova izvanredna djela koja se odlikuju snažnim ženskim glasovima, istražujući teme identiteta, slobode i borbe za jednakost

snazne zene snazne rijeci vbz akcija

U mjesecu posvećenom ženama, U povodu Međunarodnog dana žena, V.B.Z predstavlja prigodnu akciju posvećenu ženskim autoricama. Njezino tijelo i drugi stranci, prvijenac američke autorice Carmen Marie Machado, revolucionarna je knjiga priča koja je već dosegla kultni status. U ponedjeljak će nas voljeti fascinantna je priča marokanske spisateljice Najat El Hachmi o prijateljstvu, hrabrosti i borbi dviju žena za identitet i slobodu. Izina balada, remek-djelo iz pera klasične autorice mađarske književnosti 20. stoljeća Magde Szabó, univerzalna je priča o srazu različitih života – tradicionalnog i modernog. Mreža šapata američke spisateljice Chandler Baker provokativan je, uznemirujuć, ali i iznenađujuće zabavan triler koji izvanredno oslikava svijet u kojem živimo. Kroz ove, ali i druge knjige svojih autorica, V.B.Z istražuje snagu, hrabrost i duboke emocije koje oblikuju žensko iskustvo i žensko pismo.

Njezino tijelo i drugi stranci, Carmen Marie Machado

Machadina knjiga sve je osim uobičajena: originalna, provokativna, uznemirujuća – ali poetična i katarzična. Machado pomiče granice, spaja realno i nadrealno, horor, magijski realizam i narodne priče s queer teorijom i medijskom kulturom.

vbz akcija snazne zene snazne rijeci

Svaka od priča na svoj način utjelovljuje iskustvo življenja u ženskom tijelu, mapira pritisak, predrasude i nasilje nad ženskim tijelom, ono što mu nameće društvo ili pak žene same sebi. Jedna žena odbija muževe molbe da joj skine tajanstvenu zelenu vrpcu s vrata jer nosi je cijeli život i jedino je što je zadržala samo za sebe. Prodavačica u trgovačkom centru dolazi do zastrašujućeg otkrića o haljinama u trgovini. Mlade djevojke doslovno iščezavaju; ženu proganja čudovište. Jedna od priča nanovo ispisuje fantazmagorične sažetke epizoda serije Zakon i red pune duhova i djevojaka sa zvoncima u očima jer smo naivno mislili da je serija sve prikazala. Sada se neminovno pitamo: odakle ta naša fiksiranost na serije u kojima žene siluju i ubijaju?

U ponedjeljak će nas voljeti, Najat El Hachmi

Roman prati sedamnaestogodišnju djevojku marokanskog podrijetla koja odrasta na periferiji Barcelone. Zatočena religijskim i kulturnim ograničenjima svog muslimanskog okruženja, ona žudi za slobodom. No za to će morati platiti visoku cijenu jer odrasta i živi između dvaju dijametralno suprotnih svjetova. Mladost joj prolazi u bolnom osjećaju nepripadanja i vječnim sukobima s ocem i susjedima.

vbz akcija snazne zene snazne rijeci

Kada upozna vršnjakinju istoga podrijetla, čija obitelj ima slobodniji pogled na život i njeguje svoje kulturno nasljeđe ali neovisno o etničkoj zajednici, i koja utjelovljuje sve ono za čim čezne, glavnoj junakinji otvara se jedan posve novi svijet u kojem se njezina nova prijateljica suočava s pravim životnim izazovima kao energična, entuzijastična i odlučna žena. Fascinirana time, glavna junakinja kreće njezinim stopama.

Izina balada, Magda Szabó

Etelka, umirovljenica iz provincije, na sebi nosi ožiljke dugoga dvadesetog vijeka. Odrasla je u siromaštvu, preživjela nesreće Prvoga svjetskog rata, a zatim su se stvari za nju – udajom za dragoga sudca Vincu – nakratko popravile; u sretnom braku dobili su kćer Izu.

vbz akcija snazne zene snazne rijeci

Sudac će međutim ubrzo pasti u političku nemilost, zatim će uslijediti košmari Drugog rata, a onda, niotkuda, iznenadna starost i s njome Vincina smrt. Iza, u međuvremenu uspješna, razvedena liječnica – utjelovljenje novog doba – preseli staricu u svoj moderni stan na jednom budimpeštanskom bulevaru, u srcu grada koji se i sam stubokom mijenja. I ništa više, u tom kolopletu furiozno ispisane i istodobno mekane, tople kontemplativne proze, ne bude kao što je nekada bilo…

Mreža šapata, Chandler Baker

Mlada američka spisateljica, ujedno i pravnica, napisala je izvrstan roman o četiri žene i jednom muškarcu na vrhuncu #MeToo pokreta.

vbz akcija snazne zene snazne rijeci

Priča prati tri pravnice u velikoj korporaciji za proizvodnju sportske opreme Truviv, Sloane, Ardie i Grace, koje nakon smrti glavnog direktora iščekuju imenovanje njegova nasljednika – a glavni kandidat njihov je šef, Ames Garrett, ozloglašen po svojem postupanju prema ženama. Istodobno, Dallasom počne kružiti popis „muških gadova“ i Ames na njoj zauzima istaknuto mjesto. U cijelu priču upliće se i Rosalita, spremačica u korporaciji, čije je iskustvo s Amesom uistinu specifično.

Akcija traje do kraja ožujka samo na web-u www.vbz.hr.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.