Roman "Između dva kraljevstva", autorice Suleike Jaouad, intrigantna je autobiografska priča o preživljavanju koja propitkuje temelje idealističkih prikaza novih početaka. Pritom ostavlja snažan dojam i pruža nadu da je najveću snagu moguće izvući iz suočavanja s realnosti

suleika jaouad

Kako to obično biva, priče koje griju srce i liječe dušu proizlaze iz prijelomnih životnih trenutaka, onih koji učine da se raspadnemo i opet skupimo - bolji, jači, drugačiji. I svojim primjerom vratimo drugima nadu i vjeru u život. Takva je i priča Suleike Jaouad. Priča o tome kako ju je smrt naučila živjeti. 

Nakon diplome Suleika se pripremala zakoračiti u "stvaran svijet", no dočekao ju je sasvim drugačiji scenarij – dijagnoza teškog oblika leukemije. Bolest je ujedno značila i gubitak samostalnosti. Sljedeće četiri godine provest će vezana uz bolnički krevet, boreći se za život te pišući kolumnu o svom iskustvu za The New York Times.

No onoga trenutka kada je liječnici napokon proglase "zdravom", povratak u stvaran život počinje se činiti puno težim. Prisiljena pomiriti se s prošlošću i naviknuti se na novu vrstu "normalnosti", Suleika uočava kako neprekidno balansira po liniji između dva kraljevstva – onog zdravih i onog bolesnih. Pritom odlučuje krenuti na putovanje duž SAD-a, u pratnji svojeg psića i u malenom kombiju koji će postati njezin novi dom. Na tom će putovanju pokušati iznova uspostaviti parametre svoga života.

suleika jaouad

Suleika Jaouad dobitnica je nagrade Emmy, spisateljica, govornica, onkološka pacijentica i aktivistica. Služila je u Predsjedničkom vijeću za rak Baracka Obame, a njezino zagovaranje, izvještavanje i govori održali su se u Ujedinjenim narodima, Kongresu Sjedinjenih Američkih Država i na glavnoj pozornici TED Talka. 

"Između dva kraljevstva rezonirat će sa svima onima koji su bili prisiljeni voditi život drugačiji od onoga kakvog su zamišljali. Ovo je propulzivna priča prepuna duše koja iskreno progovara o procesu žaljenja i zahvalnosti."
Tara Westover, autorica knjige Obrazovana

"Prekrasna, elegantna i dirljiva priča koja daje uvid u to kako je to boraviti u kraljevstvu bolesnih… Suleika Jaouad uspijeva iznjedriti emotivna prostranstva koja bolest može unijeti u naš život bez imalo pretjerane sentimentalnosti."
Siddhartha Mukherjee, autor knjige The Emperor of All Maladies

Prijevod romana na hrvatski potpisuje Jelena Grobenski.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.