Henning Maknell najuspješniji je švedski pisac kriminalističkih romana svih vremena, koji je vrhove svjetskih ljestvica najprodavanijih knjiga osvojio godinama prije nego što je taj žanr iz skandinavskih zemalja osvojio svijet. "Peta žena" njegov je deveti naslov na hrvatskom jeziku, idealan za sve zaljubljenike u neobične kriminalističke priče, protkane hladnoćom sjevera. U svom šestom slučaju inspektor Kurt Wallander nalazi se pred možda najtežim slučajem u karijeri…

knjiga cijela_1

U afričkom samostanu brutalno su ubijene četiri redovnice i neidentificirana peta žena čiju je smrt policija zataškala. U Švedskoj, godinu dana poslije, inspektor Kurt Wallander zbunjen je i zgrožen dvama ubojstvima: Holger Eriksson, umirovljeni trgovac automobilima i promatrač ptica, nabijen je na bambusove kolce u jarku iza svoje kuće, a drugo pronađeno tijelo pripada nestalom vlasniku cvjećarnice, koji je zadavljen i vezan za drvo. Jedini tragovi koje Wallander može pratiti su lubanja, dnevnik i fotografija trojice muškaraca. Slijedi slučaj koji će testirati Wallanderovu snagu i strpljenje jer, kako bi razriješio ova ubojstva, morati razriješiti misterij pete žene iz afričkog samostana.

O autoru: Od Mankella su učile mnoge današnje spisateljske zvijezde, ali malo mu se tko uspio približiti u spisateljskoj vještini. Osim po slavnom istražitelju Kurtu Wallanderu, Mankell je ugled stekao i po knjigama za djecu, te svom političkom angažmanu, posebno u Africi u kojoj je čak i proveo dio života. U svojoj bogatoj karijeri Mankell je prodao preko 40 milijuna knjiga diljem svijeta za koje je dobio brojne književne nagrade, a njegovi su vrhunski kriminalistički romani prevedeni na više od 45 jezika. Neki su njegovi romani ekranizirani i u Švedskoj i u Velikoj Britaniji, gdje je glavnoga junaka utjelovio slavni Kenneth Branagh. Henningu Mankellu na hrvatski su do sada prevedeni romani "Ubojstvo na Ivanjsku noć", "Na pogrešnom tragu", "Talijanske cipele", "Ubojica bez lica", "Psi iz Rige", "Bijela lavica", "Čovjek koji se smiješio" i "Povratak učitelja plesa". "Petu ženu" na hrvatski je prevela Branka Grubić. Henning Maknell preminuo je u listopadu 2015. godine.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.