Zagrebačko kultno mjesto Velvet, u kojemu možete  predahnuti od užurbane svakodnevnice, okupio je brojne prijatelje i posjetitelje na promociji knjige "Djevojčica i čarobna ploča", koju je ilustrirala osnivačice poznatoga modnog brenda Boudoir Martina Čičko Karapetrić, a napisala njezina majka Hela Čičko, profesorica komparativne književnosti i francuskog jezika

djevojcica i carobna ploca

"Poučna je to priča o ovisnosti novog doba u kojem previše vremena posvećujemo virtualnom svijetu", rekla je urednica izdanja Marija Morić. Iako je ovo prva slikovnica poznatog dvojca, Morić ističe da je suradnja s Helom i Martinom bila tako ugodna da se činilo kao da su dosad surađivale na deset slikovnica. Govoreći o izazovima s kojima se susreće kao urednica, Morić ističe kako je slikovnice teško napisati jer moraju zainteresirati najmlađe, koji su često najveći kritičari i dodaje: "Iako je knjiga namijenjena djeci, 'Djevojčica i čarobna ploča' sadrži poruke koje bi i mi stariji trebali poslušati te primjenjivati u životu".

djevojcica i carobna ploca

Martina Čičko Karapetrić, jedna od osnivačica poznatoga modnog brenda Boudoir, rekla je kako je pri ilustriranju slikovnice ostala vjerna svojem poznatom stilu i dizajnu te kako je od prve napisane riječi imala jasnu viziju kako će ona izgledati.

"Mislim da je naš rukopis i senzibilitet prepoznatljiv, jer bez obzira na važnost teme, slikovnica je vizualno morala biti bajkovita sa daškom starinskog štiha. Na ilustracijama sam radila svaki dan gotovo godinu dana, a nekoliko mjeseci prije izlaska slikovnice radila sam i noćima, samo da bude savršeno. Epiteti 'sanjivo', 'bajkovito' i 'romantično' najbolje opisuju 'Djevojčicu i čarobnu ploču', a rad na njoj bio je veliko kreativno zadovoljstvo", rekla je Čičko Karapetrić i dodala kako je ideja o stvaranju slikovnice neko je vrijeme ležala u ladici, a sve se promijenilo 2020. godine.

djevojcica i carobna ploca cijela4

 "Konačna odluka pala kada se majka doselila nakon potresa za vrijeme karantene. Htjele smo iskoristiti priliku i napraviti nešto za što inače nemamo vremena. Moja ideja i skice ilustracija dale su majci savršenu podlogu za stvaranje priče sa svim elementima bajke. U stvarnom životu nema filtera zbog čega je on vrjedniji, a uspomene su vječne", zaključila je Čičko Karapetrić.

djevojcica i carobna ploca

Hela Čičko cijeli radni vijek radila je kao profesorica komparativne književnosti i francuskog jezika te u Knjižnicama Grada Zagreba. Iako je bila okružena knjigama, tek sada se odlučila naći s druge strane i sama napisati priču. 

"Pisanje me spasilo od negativnih misli i problema pred kojima smo se svi našli. Ovo je problemska slikovnica i zaista se nadam da će poruke iz ove priče spasiti i druge ljude", rekla je Čičko, koja je kao profesorica svjesna koliko ja važno slikovnicu učiniti dostupnom svima. Zbog toga su tekstovi u njoj pisani posebno oblikovanim, lako čitljivim slovima namijenjenim početnicima u čitanju. 

djevojcica i carobna ploca

Čičko se na kraju osvrnula na važnost koju nosi življenje u trenutku i uspomene koje stvaramo s prijateljima i članovima obitelji: "Život je ovdje i sada, vrijeme koje imamo s našom obitelji i prijateljima dragocjeno je i najvrjednije što imamo. Nadam se da će što više ljudi nakon što čitanja ove slikovnice shvatiti da je život bez mobitela i sličnih tehnologija bolji, bogatiji i zabavniji".

Knjiga je izdana u suradnji s Eucerinom, broj jedan dermokozmetikom u Hrvatskoj, te kreativnom agencijom Omega Komunikacije.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.