Život malene Elise drastično se mijenja s preseljenjem u kuću Pabla Nerude, u pitoresknom mjestu neobičnoga imena Isla Negra. Djevojčica tamo pristiže s majkom Raquel koja se odlučuje za posao spremačice kod poznatoga pjesnika kako bi prehranila sebe i kćer

zena iz isle negre

Tri čitateljice koje na poklon dobivaju roman argentinske spisateljice i prevoditeljice Marie Fasce "Žena iz Isle Negre", su:

SVETLANA KOVAčIć, SLATINA

PAULA GALEKOVIć, VELIKA GORICA

IVA čERNJA, ZAGREB

Elisa je fascinirana i nesvakidašnjom kućom i pjesnikom, promatra ga i prati dok on stvara poeziju i zavodi žene, a njezina majka dotle tiho posprema kuću zdvajajući nad svojom prošlošću. Dolaskom pjesnikove žene Delije u Islu Negru sve postaje još zanimljivije. Tada se pred djevojčičinim očima otvara jedan potpuno novi svijet – svijet žene slikarice, nesputane i samosvjesne. Međutim, kao u svakoj priči, tako se i središtu ove krije tajna koja kao klin prodire u Elisin život i mijenja ga... Elisin put od djevojčice do žene bit će obilježen životom u Isli Negri, tom čudesnom mjestu čiji će je nevidljivi lanci sudbinski vezati uza se...

Maria Fasce majstorski portretira Nerudu kojeg upoznajemo i kao zaigranog zaljubljenika u život i slavnoga pjesnika, kao zavodnika i nježnog ljubavnika, ali i okrutnog egocentrika. Žena iz Isle Negre istodobno je važan književno-povijesni dokument u kojemu su događaji iz stvarnoga života obogaćeni fikcijom, ali i fascinantna proza snažno nabijena emocijama u kojoj se dojmljivo ukrštaju životne putanje više pojedinaca tvoreći tako priču izrazite napetosti i literarne snage.

O autorici: María Fasce (1969., Buenos Aires) argentinska je spisateljica i prevoditeljica koja živi i radi u Madridu. Prevodila je Prousta, Camusa i Modiana te radila kao novinarka i književna i filmska kritičarka. Njezina su djela prevedena na francuski, engleski, ruski, nizozemski, portugalski i njemački. Piše za razne španjolske i argentinske novine, između ostalog za El País i La Nación. Godine 1997. objavila je El oficio de mentir, knjigu intervjua s Abelardom Castillom, a 1999. svoju prvu zbirku kratkih priča La felicidad de las mujeres koja je osvojila državnu nagradu za umjetnost u Argentini. Njen roman La verdad según Virginia (2004.) objavljen je u Francuskoj, Rusiji i Nizozemskoj. Nakon toga uslijedili su zbirka kratkih priča A nadie le gusta la soledad (2007.) te roman La naturaleza del amor (2008.). Njezina drama El Mar uspješno je prikazivana 2005. u Buenos Airesu te 2006. u Barceloni. Neobjavljena zbirka priča Un hombre bueno osvojila je iberoameričku nagradu “Cortes de Cádiz” 2015. godine. U sklopu programa „Writers in Residence de Amsterdam” napisala je roman Žena iz Isle Negre (2015.).

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.