U subotu, 25. ožujka, od 10 do 13 sati održat će se 27. dan narcisa na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Akcija upozorava na važnost prevencije jedne od najčešćih smrtonosnih bolesti u žena – raka dojke te važnosti osvješćivanja građana o načinima prevencije i očuvanju zdravlja

27 dan narcisa

Rak dojke je najčešće zloćudno sijelo u žena. Svake godine oboli blizu 3000 žena, ali srećom zadnjih godina bilježi se pad smrtnosti. Upravo s tom misijom Hrvatska liga protiv raka, Grad Zagreb i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pozivaju sve građane da im se pridruže na 27. Danu narcisa gdje će uz razgovor s liječnicima, podjelu edukativnih letaka i simboličnu humanitarnu podjelu narcisa moći saznati najnovije informacije o prevenciji i liječenju raka dojke.

U sklopu 27. Dana narcisa, na Trgu bana Jelačića bit će postavljen i mobilni mamograf u kojem će žene imati jedinstvenu priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda.

Budući da se na mamografiju ne može doći nenaručeno, na Trgu će obaviti mamografiju već unaprijed naručene pacijentice, u dobi od 40 godina i starije, koje u posljednje dvije godine nisu napravile mamografski pregled. Naručiti se mogu na broj telefona 01/4696 309 radnim danom od 9 do 12 sati. Sve ostale zainteresirane sugrađanke mogu dobiti informacije i kontakte za preventivne mamografske preglede te o načinu uključivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. 

"Kampanja se odvija i diljem Hrvatske te će mnoge osobe u rukama imati stručke narcisa i edukativne letke. U njima će moći pročitati načine zaštite od najčešće zloćudne bolesti u žena – raka dojke, a Dan narcisa je nakon toliko godina održavanja postao u pravom smislu riječi hrvatski", izjavio je prof. dr. Eljuga, ujedno i utemeljitelj Dana narcisa.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.