Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja kako bi se promicala zaštita okoliša i očuvanje našeg planeta. INTIMINA koristi ovu priliku kako bi stavila fokus na održivu menstruaciju, koja je postala veliki dio ekologije u posljednjih nekoliko godina. Održiva menstruacija odnosi se na korištenje ekološki prihvatljivih menstrualnih proizvoda koji ne štete okolišu - poput menstrualnih čašica

intimina dan planeta zemlje

Promjena naših svakodnevnih navika i prelazak na proizvode za višekratnu upotrebu su ključni za dobrobit okoliša. Količina otpada uzrokovanog jednokratnim menstrualnim proizvodom može izgledati zabrinjavajuće. Nedavno istraživanje brenda INTIMINA među 1030 pratitelja na društvenim mrežama pokazalo je kako je 40% ispitanica prešlo na menstrualne čašice kako bi smanjile osobni menstrualni otpad.

Ovo je pozitivan trend s obzirom na to da žene u prosjeku tijekom menstruacije u životu iskoriste više od 11.000 jednokratnih menstrualnih proizvoda, a tom otpadu su potrebna desetljeća da se razgrade. Mnogim tradicionalnim proizvodima za žensku higijenu treba više od 500 godina da se razgrade. Ove činjenice su potaknule naše pratitelje društvenih mreža širom svijeta da promijene naviku menstrualne higijene i okrenu se zdravijim i ekološki prihvatljivijim višekratnim proizvodima, poput menstrualnih čašica.  

Kako VI možete biti dio promjene?

Brinuti o okolišu podrazumijeva donošenje odluka o svakodnevnom ponašanju. Možete napraviti mnogo manjih, ali značajnih promjena u svakodnevnom životu kako biste doprinijeli očuvanju okoliša. Dijelimo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u tome:

• Prvo i najvažnije – isprobajte menstrualnu čašicu:

Upotreba menstrualne čašice omogućava ljudima da prestanu stvarati otpad u obliku jednokratnih menstrualnih proizvoda. Kako bi svi razumjeli koliki je njihov menstrualni otpad i utjecaj na okoliš, Intimina je kreirala Greentimina kalkulator menstrualnog otpada. S njim možete izračunati količinu otpada koju stvarate tijekom života kada koristite jednokratne menstrualne proizvode. Osim toga, izračunava koliko novaca potrošite na takve proizvode.

• Smanjite upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu:

Zagađenje plastikom jedan je od najvećih izazova očuvanja okoliša s kojim se danas susrećemo. Korištenje plastike možete smanjiti nošenjem višekratne boce za vodu, termos boce za kavu i korištenjem višekratnih vrećica za kupovinu. Također možete izbjeći kupnju proizvoda s previše plastičnog pakiranja.

• Koristite javni prijevoz ili bicikl / hodajte:

Automobil je značajan izvor onečišćenja zraka i emisija stakleničkih plinova. Koristite javni prijevoz, hodajte ili vozite bicikl što je više moguće kako biste smanjili svoj ekološki otisak.

• Štedite vodu:

Voda je dragocjeni resurs, i veoma je bitno da ju zaštitimo. Uštedite vodu kraćim tuširanjem, popravljajući slavinu koja curi i koristeći metlu umjesto crijeva za vodu da počistite prilaz kuće.

• Odaberite održivu modu:

Brza moda daje veliki doprinos zagađenju i degradaciji okoliša. Odaberite održive i etičke modne alternative kupujući odjeću koja je napravljena od prirodnih i ekoloških materijala, kupujući u second-hand dućanima i podržavajući ekološki prihvatljive i etičke brendove. 

• Smanjite potrošnju energije:

Možete smanjiti potrošnju energije gašenjem svjetla i elektronike kada ih ne koristite, kao i korištenjem energetski učinkovitih uređaja i korištenjem prirodnog svjetla umjesto umjetnog.

Nastavljajući educirati ljude o menstrualnom zdravlju i promovirajući višekratne menstrualne proizvode, brendovi, organizacije i pojedinci mogu postupati prema održivoj budućnosti. Održiva menstruacija je važan aspekt očuvanja i zaštite okoliša. Uz proslavu Dana planeta Zemlje, trebamo se usredotočiti na izgradnju rutine održive menstruacije uz korištenje ekološki prihvatljivih menstrualnih proizvoda. Bitno je  shvatiti kako naš način života utječe na okoliš i kako male promjene mogu napraviti veliku razliku. Zaključno, ono što je bolje za planet bit će bolje i za nas!

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.